Павел Виданов: Силите на върха са напълно изравнени

Павел Виданов е най-универсалният защитник на ЦСКА. Така бе при Любо Пенев, така е сега и при Йоан Андоне, който го налага в центъра на отбраната. Играчът бе сред критикуваните в първите мачове на „червените", но самият той е позитивен и смята, че без грешки няма напредък

Павел Виданов: Силите на върха са напълно изравнени

Павел Виданов е най-универсалният защитник на ЦСКА. Така бе при Любо Пенев, така е сега и при Йоан Андоне, който го налага в центъра на отбраната. Играчът бе сред критикуваните в първите мачове на „червените", но самият той е позитивен и смята, че без грешки няма напредък. Ето какво каза Виданов за читателите на „Меридиан Мач".

 
- Павка, си?
- Идеалн о . Почивам си преди поредната тренировка. Единственото неприятно нещо са тежките   условия, при които тренираме заради натрупалия сняг.
 
- Как прие критиките след мача с Берое?
- Още в Стара Загора казах, че има твърде много срещи до края и конкурентите ни също ще бъркат. Литекс веднага го направи. Впечатленията от първите  два кръга са, че силите между отборите са съвсем изравнени. Лошите терени допълнително правят мачовете непредвидими. При тези условия това, което прави разликата, е желанието, борбата, волята за победа.
 
- Показахте ли новото лице на ЦСКА в първите мачове?
- Прибързано е да се говори за новото лице на отбора. Имаме още много да се сработваме. Смятам, че ще ставаме все подобри, но за това трябва и време. Сигурно е, че ако искаме да станем шампиони, трябва да сме по-силни във всеки следващ мач.
 
- Голяма ли е разликата между Любо Пенев и Йоан Андоне?
- Нормално е да не си приличат. Те са личности от различни поколения, от различни държави. Различават се и като характери, и като методи на работа, но нека спрем със сравненията. Доближава ги това, че и двамата са професионалисти и искат отборите им да побеждават постоянно. Това е важното.
 
- Философията на Андоне е отборите му да играят офанзивен футбол и да вкарват по един гол повече от съперника. Това значи ли, че румънецът пренебрегва защитата за сметка на нападението?
- Не съм съгласен с тази оценка, футболът е колективен спорт, не бива да се делят футболистите по постове. Ако защитниците, халфовете и нападателите не са едно, отборът няма как да постига успехи. Андоне работи персонално с абсолютно всички играчи с цел да ни помогне и отборът да става по-добър.
 
- Имате ли проблеми в общуването с румънския треньор?
- Абсолютно никакви. Милен Радуканов, който му е преводач и помощник, ни предава дословно думите му. Освен това Андоне говори свободно английски и испански и може да проведе непринуден разговор с всеки от футболистите.
 
- Какво мислиш за Игор Митрески, с когото играете заедно в центъра на защитата?
- Богатата му визитка говори сама за качествата му. Игор е професионалист. Като всеки по-възрастен футболист, който е видял много, има самочувствие, а ние, по-младите, има какво да научим от него. Не мога да кажа, че сме приятели, защото той е от съвсем скоро в отбора, но отношенията ни са нормални и колегиални.
 
- Как се разбирате на терена с него?
- По време на подготовката не сме изиграли нито един мач като партньори в центъра на защитата. Така стана, че преди първенството продадоха Банката и треньорът прецени да ни сложи един до друг с Игор. Ясно е, че двамата нямаме добър синхрон, но работим много, за да изчистим грешките.
 
- Нека уточним едно недоразумение - нападат те, че си краен защитник и нямаш място в центъра на отбраната, но ти имаш голям опит и като централен бранител.
- Така е. В юношеските години съм играл десен бек, ляв бек, десен централен защитник и ляв централен защитник. Когато бях преотстъпен във Вихрен, имах 2-3 мача като десен бек, а всички останали срещи изиграх като централен защитник. Най-добрият пример е при Любо Пенев. Започнах като ляв бек, минах отдясно, след това играх като десен централен защитник и завърших есента като ляв. Мисля, че в днешно време всеки футболист трябва да е универсален. Невъзможно е да е еднакво добър на всички постове заради някои специфични качества - игра с ляв или десен крак, с глава, но за да се развива и върви нагоре, трябва да може да играе на различни позиции.
 
- На кой пост се чувстваш най-добре?
- Нямам никакви предпочитания. С годините разбрах, че е важно да играеш, да показваш качествата си и да се стараеш. Няма никаква полза от това само да тренираш и да гледаш отстрани.
 
- Предстои ви лесен домакински мач със Спортист (Своге).   Ще подходите ли по-лежерно?
- Не мисля. Уважаваме отбора на Своге. Естествено, предвид тяхното незавидно състояние и домакинството ни, се очаква мачът да е по-лесен за нас от психологическа гледна точка. Но със сигурност няма да постигнем успех нито с по-малко тичане, нито с по-малко напрежение.
 
- ЦСКА ли е големият фаворит за титлата?
- Всеки има мечти и се опитва да постигне целите си. За мен ЦСКА е българският клуб с най-големи традиции. Ще направим всичко възможно да станем първи, но нямаме гаранция, че ще успеем.
 
- Преките мачове между конкурентите ли ще решат първенството?
- Не само те. Тези двубои донякъде ще са решаващи, но не трябва да се пренебрегват и другите срещи. Ето, Литекс загуби от Пирин, а и на нас ни предстои мач с благоевградчани, който никак няма да е лек.
 
- Ще приемеш ли, ако от БФС решат да отложат някои мачове от кръга заради снега и студа?
- Да, ще го разбера напълно. По-добре да ги отложат, отколкото всички да се мъчат, както Сливен и Черно море на заснежения терен. Не можем да се борим срещу природата.
 
- Мачовете в групите на Лига Европа показаха, че клубните ни отбори са далеч от средното ниво в турнира. Защо се получи така?
- Всяко нещо си има обяснение. Аз гледам реално на нещата. Не искам да звучи като оправдание, обаче това не е изненада предвид обстоятелствата, при които се готвим. Ние сме длъжни да се трудим много повече от колегите в Западна Европа. Аз мога да направя сравнението с Рома, Базел и Фулъм. Това са отбори, които са сред челниците в първенствата си. Играят всяка години в европейските турнири и имат нужния опит и спокойствие, благодарение на които печелят. Организацията им е по-добра, условията им за работа им гарантират прогрес. При нас това липсва.
 
- Прочете ли позицията на Димитър Бербатов за завистниците и за коментаторите и какво мислиш за тях?
- Не съм ги чел подробно, но коментирахме в отбора. Съгласен съм с много неща. Ясно е, че в България много си завиждаме. Неслучайно имаме поговорка, че не е важно ние да сме добре, а другите да са зле. Не знам какво точно е имал предвид Бербатов. И аз се дразня от някои прибързани коментари и оценки. Много бързо си вадят заключение хората. Гледат 2, 5 или 10 мача и отсичат: „Тоя не става!". Така се отричат някои играчи, които по-късно успяват. Трябва да бъдем по-търпеливи и толерантни. Нямам нищо против, когато играя слабо, да го отбележат. Аз най-добре си знам, че направих грешки срещу Локо (Пд) и не го крия. Нека обаче се изтъкват и хубавите неща.
- Вървят ли разговори в момента за продължаване на договора ти с ЦСКА?
- Засега предпочитам да не коментирам. Всичко ще стане ясно до две седмици.
- Ти беше част от отстранените футболисти от Любо Пенев преди няколко месеца. Как гледаш сега на случката?
- Това е минало и ми е любопитно защо продължавате да се ровите в тази история. Няма никакъв смисъл, а и никой няма интерес от това. Тогава казах, каквото съм мислил. Всеки е разбрал какво точно се случи. Смятам темата за приключена.
НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки