Светльо Тодоров: Литекс показа правилния път

"Брендън Роджърс ме окуражи да давам път на младите", обясни Тоди

Светльо Тодоров: Литекс показа правилния път
35-годишният Светос­лав Тодоров се отказа от футбола през лятото и се захвана с треньорството - застана начело на родния Добруджа. Преди Коледа той бе на стаж в Англия. Ето какво сподели пред "Тема Спорт" не само за българския футбол, но и за престоя си в Ливърпул, Портсмут, Чарлтън и Куинс Парк Рейнджърс.
 
Г-н Тодоров, дните около Коледа обикновено са за равносметки. Каква година изпращате вие?
- Доста по-различна от предишните. Спрях с фут­бола, но преминах към ново предизвикателство - треньорството. От него изпит­вам още по-голямо удовол­ствие, отколкото когато бях на терена. Да чукна на дърво - семейството ми е живо и здраво. Това е най-важното, защото всичко ос­танало рано или късно се постига с труд. Затова оп­ределям отминаващата го­дина като успешна.
 
Имахте ли планове да станете треньор, или не му мислихте много, след ка­то получихте оферта от Добруджа?
- Ооо, аз инвестирам в себе си от 4-5 години, за да се захвана с този зана­ят, факт е обаче, че всичко стана много бързо. Очаквах да поиграя още една-две го­дини. Но дойде поканата от Добруджа и нямаше закъде да отлагам. Все пак това бе уникална възможност да за­почна кариера директно ка­то старши треньор. Много малко млади специалисти за­почват веднага като таки­ва, малцина са получили та­кава подадена ръка. Оценя­вам много шанса, който ми даде Добруджа, благодарен съм.
 
Под или над очакванията ви се оказа нивото на фут­бола в Б група?
- В Б група има много та­лант. Млади момчета, на които им се работи и искат да се развиват, за да минат на по-горното ниво. Трябва да им помогнем да го сто­рят, защото те са бъдеще­то. Трябва да работим мно­го с тях.
 
А има ли млади и тала­нтливи момчета в Добруд­жа, които могат да изве­дат тима на друго ниво?
- Има както в мъжкия отбор, така u в школата. Момчета, които имат же­лание и качества. Но всичко си зависи от тях на терена. Там футболистът се дораз­вива и всичко е в неговите ръце. Каквото и да приказва и подсказва един треньор - те си взимат решенията как да живеят живота си, да спазват ли режим, да пазят диета, да правят упражне­ния в почивните дни. Неща, които са задължителни за всеки професионалист. В мо­мента съм раздал на всички програма за празниците. От тях ще зависи каква подго­товка ще направят и дали ще са в кондиция. Като няма контузии, е по-леко, човек е готов за предизвикател­ствата. Ще разбера набързо кой какво е правил и не е в почивката (смее се).
 
Реално ли е петото мяс­то на Добруджа в класира­нето в Б група? Можеше ли отборът да постигне пове­че?
- Може да се каже, че сме трети, защото три тима сме с равни точки в подреждането (б.а. - заедно с Банс­ко и Калиакра). Изоставаме само на три пункта от вто­рия Хасково. Момчетата се справиха много добре. Дос­та хора не очакваха такова представяне от Добруджа. Дано да сме зарадвали феновете си и след Нова година да има повече хора на ста­диона, които да ни подкре­пят. Един от проблемите пред нас бе, че много труд­но накарахме футболисти­те да повярват в себе си, че имат качества. Много от тях не бяха играли професи­онален футбол, други не бя­ха желани в предишните си клубове. Били са смачкани и не са играли редовно. Важно­то е, че им показахме, че имат талант. Въпрос на време бе те да си повярват.
 
Може ли Добруджа да се пребори за промоция в А група, а и да продължи нап­ред в турнира за купата? Вие сте единственият тим от Б група, останал в тур­нира, и на четвъртфинал срещате Локомотив Плов­див. 
- Нека не казваме какво може u какво не. Всичко си зависи от нас - както в Б група, така и за купата. Дано всичко е нормално с момчетата. Задачата ни е във всеки мач да се стремим да играем добър футбол.
 
Има ли поставена цел пред тима?
- Категорично пос­тавена цел няма. Въпросът е да се нау­чим да играем добре.
 
Казахте, че от няколко години ин­вестирате в себе си. С това ли бе свързана и визита­та ви в Англия пре­ди коледните праз­ници?
- Да. Тя е продъл­жение на годините ми като играч там. Искам да се уча, дър­жа да се развивам. Получих покана от Ливърпул, която ня­маше как да не ува­жа. Бях заедно със спортния директор на Добруджа Светос­лав Петров. Покрай Ливърпул успях да по­сетя и моите бивши отбори Портсмут и Чарлтън, бяхме и при бившия ми треньор Хари Реднап в Куинс Парк Рейнджърс. Гледахме негова тренировка, поговорихме си. Бях­ме на посещение и в Евертън. Запознах се с ме­ниджъра им Роберто Мартинес, имах много позити­вен разговор с него. Всичко стана покрай човек, с кого­то съм работил в Портсмут, който в момен­та отговаря за кондиционната подготовка на юноши­те в цялата школа на Евертън. Видях как се рабо­ти с децата, като се започ­не от 9-годишни и се стигне до 15-16-годишни, които навлизат в мъжкия футбол. В момента в Евертън разчи­тат на доста младоци и то­ва се дължи на добрата ра­бота в ДЮШ. Естествено, имах среща и с мениджъра на Ливърпул Брендън Роджърс. Той ме окуражи, ка­за ми, че се движим в пра­вилна посока. Е, не можем да се сравняваме с този клуб, но с идеите, които имаме, ще помогнем на младите си футболисти. Изгледахме ма­ча Ливърпул - Кардиф, ат­мосферата на стадиона бе невероятна. Имах късмет да гледам и двубой на отбора go 21 години на Чарлтън. Програмата ми бе доста запълнена.
 
Кое Ви направи най-голя­мо впечатление и кое от видяното най-лесно би се интегрирало у нас?
- Там хората залагат твърдо на младите. И там за млади не считат 21-годишни, а 15-16. Опитват се още тях да интегрират в първия отбор. Мисля, че това е приложимо и в България. Но за целта трябва да има доб­ра комуникация между шко­лите и мъжките отбори. В Добрич също имам 15-16-годишни в първия тим, които ще започнат подготовка. Децата ще получат шанс да се развиват. Така ще започ­нат с желание да ходят на тренировки, ще видят, че пътят до мъжете не е тол­кова дълъг. В българските отбори това нещо го има в Литекс. В Ловеч показаха пъ­тя. Някои от юношите им вече ги продадоха в чужби­на, други са наложени и утвърдени футболисти. То­ва е пътят специално за на­шите условия. Макар че в сравнение с живота в Бълга­рия футболът ни е на много високо ниво. Инвестициите са доста големи.
 
Моделът на Литекс ли е този, който трябва да следват останалите?
- Мисля, че да. Кажете ми друг отбор с толкова много млади играчи, при това собствено производство. Ще отговорите, че съм пристрастен, но ако също­то се прави в Левски или ЦСКА - ще го отчета. Вмес­то това всеки иска бързо да спечели нещо. Въпросът е да се разбере, че с младите хем ще се върне публиката, хем и националният отбор ще бъде по-добре. Трябва тър­пение към юношите включи­телно и от публиката.
 
Освен Литекс кой ви нап­рави най-голямо впечатле­ние тази година?
- Не може да не отчетем стореното от Лудогорец -направиха нещо изключител­но. Спечелиха си групата в Лига Европа - това е голям успех. За Литекс вече казах­ме, а те на всичкото отго­ре с кадри от школата ще зимуват първи. ЦСКА започ­на от нулата и успя да мине през много тежък период. Там свършиха много. Това трябва да е пример, че в България се успява напук на всичко. Дано хората се вър­нат по стадионите. Защо­то без публика футболът е различен. Онзи ден бях на мач на Портсмут, който е в четвъртото ниво на анг­лийския футбол - на стадио­на имаше 17 хиляди човека. Тук на дербитата няма тол­кова.
 
Каква е целта на треньо­ра Светослав Тодоров?
- Да накарам футболисти­те си да се наслаждават на играта, да се развиват. Аз ще продължа да уча и да имам високи цели. А дали ще стигна пак до Англия в новото поприще - ще ви­дим. 
„Соколите“ пробват трима чужденци

Те ще тренират няколко дни с тима

Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки