Гигов: Ако искаме титлата, трябва да бием Левски

"Няма заговор или провокация срещу ЦСКА", заяви президентът на Локо (Сф)

Гигов: Ако искаме титлата, трябва да бием Левски

Президентът на Локомотив София Николай Гигов даде интервю, в което коментира най-актуалните събития в българския футбол, свързани с прекратения мач в Мездра. Той сподели очаквания си и за предстоящото дерби с Левски пред "Тема Спорт"..

Г-н Гигов, напрежението в А група достигна Връхната си точка с прекратяването на мача в Мездра. Какъв е коментарът ви за случилото се на двубоя Локомотив - ЦСКА и какви мерки трябва да се вземат?

- Това, което се случи, е, меко казано, неприятно. При всички положения ще се вземат мерки. Никой не може да си позволява точно в момент, в който шампионатът стана интересен и хората започнаха да се завръщат по трибуните, да се вършат такива своеволия, да стават такива безредици. Трябва феновете да уважават отбора и тези, които дават парите. Не може привържениците на ЦСКА да саботират хората, които спасиха клуба от фалит. Не можеш да ходиш на мач, за да подкрепяш отбора си, а в същото време да нахлуваш на терена, и то без абсолютно никаква причина, и така да прекъснеш двубоя и да ощетиш своя клуб. Е, каква подкрепа е това? феновете тъкмо се върнаха на стадионите и сега, като видяха какво се случи в Мездра, пак ще си стоят у дома. Добре, че не се стигна до жертви. На стадиона е имало майки с деца и напълно нормални хора, които вероятно са в шок от преживяното.
Не считате ли, че БФС има вина за случилото се, след като е лицензирал този стадион, който не е обезопасен по никакъв начин?
- Не, БФС няма вина. Стадионът в Мездра е едно изключително прилично съоръжение за населеното място, в което се намира. Базите са в такова състояние, че ако БФС е безупречен при спазването на предписанията, в България трябва да се играе само на два стадиона. Е, ако това се случи, какъв футбол ще гледаме, как ще се играят 8 мача за един кръг? Да се прехвърля вината на БФС, когато феновете саботират собствения си отбор, е абсолютно несериозно, в Англия само стюарди охраняват мачовете, писти няма и привържениците са на два метра от терена. Да сте видели да нахлуват фенове и да искат да бият футболистите?... БФС не разполага с базите на футболните клубове и не може да носи вина.
Ако А група е от 10 отбора, дали щеше да се стигне до ексцесиите в Мездра?
В А група и 3 отбора да останат, пак ще стават същите глупости поради манталитета на някои фенове. Част от публиката в България е доста агресивна, липсва й футболна култура. Недопустимо е такова вандалско поведение.
Как ви се струват твърденията, че има заговор срещу ЦСКА и това е било провокация?
- Това е поредната глупост. Ако има провокация, това е дело на феновете на ЦСКА, а не на странични фактори. Как ще стане провокация от трета страна, като за целта се използват привърженици на червените? Аз не виждам как това може да се случи. Не може да се говори за никакъв заговор.
Считате ли, че е справедливо клубът ЦСКА да отнесе служебна загуба, защото някакви малоумни фенове са нахлули на терена и мачът е прекратен?
- Има си правилник, който трябва да се спазва. Според мен феновете на ЦСКА трябва доста сериозно да се замислят, защото те пречат на собствения си клуб, а не на някой друг.
Заговори се, че вие, Левски и Гриша Ганчев ще настоявате за максимално тежки санкции за ЦСКА, за да може отборът да бъде изваден от борбата за титлата...
- Абсурд. Това е нелепо. Никой няма интерес от такова нещо, защото шампионатът е интересен и има интрига, защо да я убиваме изкуствено? Нямаме интерес това да се случи и ЦСКА да понесе най-тежките възможни санкции, в интерес на футбола е титлата да се реши на терена, но трябва да бъдат взети сериозни мерки за поведението на феновете. Те трябва да разберат, че така не може да продължава.
Защо водещите отбори не могат да играят на чужд терен? Последният пример е от този кръг, когато ЦСКА, Литекс и Локо Сф бяха трагични при визитите си на непретенциозни отбори.
- Не мога да давам мнение и да отговарям за представянето на другите клубове. Мога да говоря само за Локо Сф. Относно мача в Кюстендил трябва да знаете, че след Литекс Пирин е най-силният провинциален отбор. Както можехме да спечелим, така можехме е да загубим. Равенството не ни устройваше, но с оглед развитието на срещата 1 точка е повече от нула и за нас това равенство може да се окаже много ценно впоследствие. Радвам се, че във втори пореден мач обръщаме резултата, след като сме останали с 10 души на терена, което показва, че отборът има характер. Доволен съм, че публиката на Локомотив започва да се завръща по стадионите и по-важното е, че не създава проблеми. Надяваме се да ни подкрепят още по-сериозно в битката на място в Европа.
Ако вие бяхте съдия, щяхте ли да отсъдите дузпата в Кюстендил, която свирна Стефан Спасов?
- Не коментирам съдиите. Съдията преценява какво да отсъди. За мен беше по-скоро дузпа, защото нашият играч бе брутално избутан в наказателното поле. виновен в случая си е защитникът на Пирин и в Благоевград трябва да се сърдят на себе си.
"За" или "против" сте чужди съдии да свирят в А група?
- Аз съм "за" чуждите съдии. Знаете, че съм единственият, който в продължение на дълъг период си плащаше, за да може мачовете на Локомотив близо два сезона да бъдат ръководени от чужди рефери. След време може би няма да е нужно, но засега все още има такава необходимост за по завързаните мачове. Може още тази седмица чужденци да свирят възловите срещи в България. Няма да съм изненадан, ако това се случи, и ще го приема. Съдийската комисия трябва да прецени за кои срещи е редно да покани арбитри отвън и да го направи.
Пред Локомотив София има златен шанс да атакува първото място. Доколко сте готови да се възползвате от открилата се възможност?
- Локомотив София е готов да играе мач за мач, пък ще видим докъде ще стигне. Ние преди две-три години също имахме златен шанс с един мач да станем шампиони, но го загубихме. Помните двубоя с Левски в "Надежда". Тази година, ако отново имаме такава възможност, се надявам да не я изпуснем. Основната цел на Локомотив е да играе в евротурнирите и ако му се удаде възможност, да атакува титлата.
Предстои ви мач с Левски - отбор, срещу който имате невероятна серия. Какво очаквате от мача в "Надежда" предвид големите проблеми, които Окука има около състава?
- Проблеми в съставите има навсякъде. Много е важна мотивацията за този мач. Ако искаме да направим нещо голямо тази година, е задължително да победим Левски. Ако искаме да станем шампиони, просто трябва да спечелим този мач. Имаме отбор, за да го направим. Мач с мач не си приличат и затова предишните дербита с Левски нямат значение. Те остават само за статистиката, всичко зависи от нас, ако играем така, както можем, ще спечелим.
С какво Локомотив превъзхожда Левски, кои са вашите козове в дербито?
- Имаме компактен отбор, който е балансиран във всички линии. С изключение на Георги Марков всички останали ще бъдат на линия за мача. Дяков не е получил жълт картон в Кюстендил, така както се пише навсякъде. Картонът бе на Списич. Това означава, че Дяков няма да бъде наказван и ще играе в този мач. Колкото до Георги Марков, него вероятно ще го замени Савич, така че нямаме проблем със състава…
Вярно ли е, че от новия сезон Георги Марков ще заеме шефски пост в Локомотив София?
-Георги Марков ще играе поне още един сезон в Локо София, след което ще заеме място в ръководството на клуба.
Кога ще решите дали да предложите нов договор на Окука?
- Окука има договор за две плюс една година. Аз лично съм доволен от неговата работа. Смятам, че той ще продължи да води Локомотив и през следващия сезон. Окончателното решение ще бъде ясно до края на април.
Не считате ли, че който и да стане шампион, е обречен в Шампионската лига?
- С тези бюджети, тези бази и това състояние на футбола, ако някой отбор влезе в групите на Шампионската лига или Лига Европа, ще е огромен успех. Това, което ЦСКА и Левски направиха през миналата година, е геройство, за което трябва да им благодарим, а не да бъдат критикувани.
Как привлякохте Асамоа в Локо Сф? Той е един от най-добрите чужденци в първенството.
- Вие казвате "един от най-добрите", но не са малко и тези, които смятат, че той е най-добрият. Както и да е -това е въпрос на лична преценка. Взехме го от Ница през лятото. Момчето вероятно ще играе на световното първенство, защото е в разширения състав на Гана. Доведе ни го един мениджър от Холандия, който е наш приятел и работим отдавна заедно. Това бе изключително добра находка за Локомотив.
Ако Локомотив се класира за евротурнирите, на кой стадион ще играе мачовете си?
- Зависи кой ще получи лиценз. "Васил Левски" е вариант, "Армията" и "Герена" също. Зависи от лицензите и програмата на ЦСКА и Левски. При всички положения ще играем в София, в това няма съмнение.
През 2012 година влизат съвсем нови изисквания за лицензирането на стадионите. Как България ще отговори на тях?
- Това не зависи от БФС, защото базите не са наши, а не са и на клубовете, футболният съюз е изправен пред една тежка дилема - или да си закрием футбола, или да правим компромиси. Ако сме стриктни, в България футбол няма да има. Трябва да се потърси решение на проблема с базите, защото в противен случай ситуацията става много тежка и почти неспасяема.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки