Алберт Попов пред NOVSPORT: В зимните спортове може да сме малко състезатели, но сме сърцати

Топ алпиецът с любопитно признание за новия си прякор, разкри какво рискуват ежедневно скиорите

Алберт Попов пред NOVSPORT: В зимните спортове може да сме малко състезатели, но сме сърцати
Звездата ни в алпийските ски Алберт Попов разкри, че един от най-добрите скиори в света – Феликс Нойройтер вече му е измислил прякор. За него, а и явно за доста от останалите състезатели, българската сензация е Попи.
 
Нойройтер му измислил прякора, след страхотните резултати на Аби в последните състезания. Разбира се, германецът го попитал дали му харесва, преди да започне да го използва свободно и софиянецът споделил, че няма нищо против. Още в първото си интервю след това обаче Нойройтер говорил и за Алберт, вече използвайки прякора му Попи.
 
Звездата ни в алпийските ски коментира пред Novsport.com и бума на зимните спортове в последно време, като разкри че следи повечето от тях, дори и фигурното пързаляне, където Александра Фейгин записа историческо класиране на европейското първенство при жените.  
 
„Следя успехите и на другите състезатели в зимните спортове и съм много горд с това, което постигат и с това, че доказваме, че българите можем и то не само в алпийските ски. Слушам и чета какво се говори и пише за тях и смятам, че България има много добри спортисти и може да сме малко, но наистина сме сърцати и показваме, че сме сред най-добрите.Просто пожелавам на всички да са живи и здрави и да продължаваме да се гордеем с нашата страна и да развяваме родния флаг по света”, заяви Алберт.
 
Топ скиорът разкри и какви са целите му за предстоящата Световна купа в Банско (22-24 февруари), където той ще участва в гигантския слалом.
„Моите цели за Световната купа в Банско са влизане в топ 30. Все пак това е другата технична дисциплина – гигантски слалом, в която все още не съм постигал такъв резултат. Мисля, че публиката и хората, които ще ме подкрепят там, ще ме мотивират и ще ме надъхат да постигна едно хубаво класиране сред първите 30”, добави Попов.
 
За световното първенство пък Алберт заяви:
 
„На световно първенство има по-малко участници, ще стартирам с номер 22-23, така че нищо не се знае. Доста хора карат с притеснение и мислят за медали, докато при мен не е така. Ще карам по същия начин, както до сега и се надявам на добро класиране. На Световната купа има около 70 участници и стават дупки за задните номера и вече е много по-трудно да гониш време като на Хиршер. Мисля, че с №24 имам страхотно преимущество и се надявам да го използвам максимално. Предстоят емоционални стартове. На такива шампионати към по-добрите като Хиршер има много очаквания и това води до притеснение и напрежение. Нищо не се знае, отивам без притеснение, нямам какво да губя", каза Алберт.
 
 
Алпиецът сподели още, че според него ски спортът е малко недооценен, но това трябва да се промени, тъй като състезателите, особено тези в скоростните дисциплини ежедневно рискуват живота си.
 
„Ските като цяло са недооценен спорт, но мога да кажа, че всички състезатели рискуват дори живота си, за да постигнат дори невъзможното. В техничните дисциплини има по-малко контузии, но в скоростните – там всеки път наистина се кара с една мисъл, че днес може и да ти е последното спускане, защото всичко може да се случи. Те летят с една страхотна скорост от 140-160 км/ч и всяко едно падане или дори малка грешка може да доведе до тяхната смърт. В последните години имаше няколко такива случаи и всички в ските тъгуваме за тези състезатели. Така че от тази гледна точка спортът ми е малко недооценен. Но от Международната федерация вече разглеждат възможностите за по-голяма безопасност на скиорите и смятам, че скоро ще се вземат мерки”, разкри Алберт.

 

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки