Над 5000 стартираха в Wizz Air София маратон (СНИМКИ)

И тази есен това емблематично за града събитие се превърна в колоритен спортен празник за хиляди столичани

Над 5000 стартираха в Wizz Air София маратон (СНИМКИ)

Рекордните над 5000 атлети от 48 държави стартираха в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон. И тази есен това емблематично за града събитие се превърна в колоритен спортен празник за хиляди столичани и гости на столицата, завършил с рекорди на трасето и спечелване на големия джакпот, съобщава www.sofia2018.bg. Многобройните участници бяха приветствани от хиляди покрай трасето, което преминаваше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

 
И тази година маратонът бе част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а партньорът Wizz Air дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Състезанието бе валидно както за Държавно първенство, така и за финал в българската атлетическа верига под мотото „Бягането начин на живот".
 
Сред официалните лица, които дадоха старта с традиционната звукова сирена бяха Елен Герджиков – председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и техническия делегат на Международната атлетическа федерация Карлос Кардосо - португалецът в продължение на няколко дни цялостната организация и трасето на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level” в ранглистата на най-прочутите световни маратони. Кардосо е ръководител на най-голямата европейска неправителствена организация в спорта – ЕНГСО.
 
 
„Спортът е най-добрия начин за активен и здравословен живот. В годината, когато София е европейска столица на спорта, маратонът се радва на огромна популярност,“ заяви в приветствието си Герджиков, преди да даде старт на 42.195 км. С топли думи към присъстващите се обърна и волейболната легенда Любо Ганев – вицепрезидент на БОК, до тях на трибуната бе представителката на главния спонсор Wizz Air Денис Андреа.
 
Преди това зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов пък даде началото на 3-километровия масов старт, в който тази година участваха над 1000 бегачи. По-късно официалните лица се включиха в награждаванията на призьорите, заедно със д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община, Станислав Станев – директор „Експлоатация“ в Софийска вода, Диян Драшков 
– спортен директор в БФЛА, Анатоли Илиев – орг. секретар на "София – Евростолица на спорта" и главен организатор на маратона, представители на спонсорите и на благотворителните инициативи.
 
Герджиков връчи лавровите венци на победителите в класическата дистанция на 42.195 км, които и при мъжете, и при жените се оказаха от Кения. Големия джакпот обаче отиде в сметката на неудържимата тази година Рут Матебо. Кенийката триумфира с рекорд на трасето 2.35:20 ч., като по този начин защити титлата си от миналата година, а и грабна големият джакпот от 20 000 лв., тъй като това й беше трета поредна победа в тазгодишната българска верига от маратони под наслов „Бягането като начин на живот“, след тези в Стара Загора и Варна. Нейният голям конкурент Ахмет Насеф – също с две победи у нас досега, тук, в София бяга невъзстановен напълно от контузия, завърши осми и така загуби шанс за големия бонус. Рут Матебо печели за втора поредна есен 20-хилядния джакпот, след като миналата година с две първи и едно трето място отново бе най-добра в 
българската маратонска верига.
 
 
При мъжете номер едно в София сега бе Стивън Киплагат, който се втурна с диво тепмо още след старта и на първите 10 км водеше с 30 секунди, а на вторите вече с близо минута. Мнозина смятаха, че той няма да издържи да бяга така до края, но представителят на световноизвестния NN Running Team ги опроверга. Победа за Киплагат с нов рекорд на трасето 2.14:05 ч. и близо минута преднина пред втория Абел Роб, също от Кения.
 
Големият маратон бе валиден за Държавно първенство, първа от българките финишира Маринела Нинева от Локомотив Дряново, а при мъжете първенец на страната е Исмаил Селенжи от Евър.
 
Кенийци триумфираха и в полумаратона на 21 км – при мъжете № 1 е Джоел Мванги с 1.04:57 ч. изпреварил в оспорван финален спринт своя сънародник Нелсън Черутич, а при жените най-бърза бе Лена Йеротич с 1.15:54 ч.
 
В бягането на 10.5 км пръв финишира Митко Ценов, при дамите шампионка е Радосвета Симеонова.
 
Много емоции предизвика и масовият старт на 3 км, най-бързи сред тях бяха: Дева-Мария Драгиева и Кристиян Стоянов.  Някогашният дългогодишент шампион и рекордьор на софийския маратон Петко Стефанов се нареди осми в това бягане на късата дистанция.
 
Софийският маратон отново обединяваше няколко благотворителни каузи, а по трасето помагаха стотици доброволци. Организатори на Софийския маратон са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА.
 
Наградният фонд бе внушителните 63 000 лв, плюс 20 000 лв джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон получиха по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди имаше за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция и за медалистите в Държавното първенство на 42.195 км.
 
Наред с това бе разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. Софийският маратон се осъществи с любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Банкя, HerbaLife, NN, Right Rental, 60K, FiBANK, 5kmRun, Стройрент, WELЕDA, Go4Raw, BMW и др. Повечето от тях отличиха призьорите и приветстваха 
участниците със свои представители при връчването на наградите. Всеки стартирал получи рекламна тениска с уникално красив дизайн като спомен от участието в събитието.
 
Специалната игра, която организира един от основните партньори - Софийска вода предизвика огромен интерес. Наред с това част от събраните с благотворителна цел суми ще бъдат преведени на Природен парк „Витоша“ по проекта за изграждане на спортни площадки за хората със специални нужди.
 
Огромен интерес предизвика специалната „Арка на победителя“, изградена в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея се изви опашка от желаещи да се фотографират. Участници и зрители се снимаха за спомен и си правеха селфита със спортните звезди.
 
ПРИЗЬОРИТЕ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2018
 
42.195 км
МЪЖЕ: Стивън Киплагат (Кен) 2.14:05 ч. – рекорд на трасето, Абел Роб 
(Кен) 2.15:07, Нуни Редуан (Мар) 2.15:35 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.35:20 ч. – рекорд на трасето, Клементайн 
Муканданга (Руанда) 2.35:45, Йешмибет Тадесе Бифа (Ет) 2.37:07 ч.
 
21 км
МЪЖЕ: Жоел Мванги (Кен) 1.04,57 ч., Нелсън Черутич (Кен) 1.04:57, Иво 
Балабанов 1.06:10 ч.
ЖЕНИ: Лена Йеротич (Кен) 1.15:54 ч., Зита Кашчер (Унг) 1.16:45, Рут Муте 
(Кен) 1.18:12 ч.
 
10.5 км
МЪЖЕ: Митко Ценов 32:26 мин, Стоян Владков 32:34, Гаврил Юлиус 32:42 
мин.
ЖЕНИ: Радосвета Симеонова 38:50 мин., Лиляна Георгиева 41:08, Девора 
Аврамова 41:39 мин.
 
Държавно първенство по маратон 42.195 км
МЪЖЕ: Исмаил Селенджи (Евър) 2.29:30 ч., Димчо Мицов (Керамик Елин 
Пелин) 2.29:41, Росен Лилов (Лок Сф) 2.40:01.
ЖЕНИ: Маринела Нинева (Локомотив Дряново) 3.01:41 ч., Христина Козарева 
(Керамик Елин Пелин) 3.03:41, Милка Михайлова (Дунав Рс) 3.23:53 ч.
Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки