Филип Филипов: Целта на Вихрен е финал за купата

Треньорът на Вихрен Филип Филипов говори пред "7 дни спорт" за амбициите и целите на клуба през този сезон. До края на седмицата отборът ще изиграе два мача с Левски. Утре двата отбора се изправят един срещу друг в четвърфинал за Купата на България, а неделя излизат на Герена в мач от първия кръг от пролетния дял от първенството.

Филип Филипов: Целта на Вихрен е финал за купата

Треньорът на Вихрен Филип Филипов говори пред "7 дни спорт" за амбициите и целите на клуба през този сезон. До края на седмицата отборът ще изиграе два мача с Левски. Утре двата отбора се изправят един срещу друг в четвърфинал за Купата на България, а неделя излизат на Герена в мач от първия кръг от пролетния дял от първенството.

- Г-н Филипов, доволен ли сте от проведената зимна подготовка?
- Да, доста добра подготовка. Всичко мина по план и при изключителни условия в Кипър. Доволен съм както от базата, така и от момчетата. Изиграхме качествени и полезни контроли, които ще са ни от полза.

- Готов ли е Вихрен за пролетния дял от първенството?
- Мисля, че сме добре подготвени и ще изпълним целите си. В отбора има настроение, което е важно. Винаги има какво още да се желае, но за момента сме доволни от състоянието на тима. Събрали сме добри и опитни играчи, а организацията ни е на ниво.

- Какво очаквате от мача с Левски за Купата на България?
- Мачовете за Купата винаги са били малко по-различни и специфични. Срещата има голям заряд и я очакваме с нетърпение. Футболистите ми са мобилизирани до краен предел и ще дадат всичко от себе си за отстраняването на Левски. Силно се надявам ние да продължим на полуфиналите. Сините са голям дразнител за нас и мотивацията за тази среща е голяма. Всичко е възможно, когато нещата се решават в един мач.

- Лишиха ви от домакинството за тази среща. Как ще се отрази това на Вихрен?
- Домакинството винаги е било важен фактор. Едно е сигурно - това решение не е в наша полза
Въпреки това съм сигурен, че и в Кюстендил ще дойдат не малко наши фенове. Определено това е предимство за Левски, защото в Сандански щеше да им е доста по-трудно. Когато си достатъчно мотивиран, стадионът не е от голямо значение.

- Победихте Левски в първия кръг от първенството. Мислите ли, че можете да повторите този успех в неделя, този път на чужд терен?
- Във Вихрен мислим единствено за мача, който ни предстои в момента. Сега сме се съсредоточили върху мача за купата, а за гостуването на Герена започваме да мислим от четвъртък. И от двете срещи с Левски очаквам висока мотивация и добра игра. Ще видим какъв ще е крайният резултат.

- От Левски претендираха, че сте изпуснали сроковете за заявяване на стадион за утрешния мач и поискаха служебна победа. Как ще коментирате претенциите им?
- Никой няма полза от подобно развитие на ситуацията. Какво ще спечелят от Левски, ако им присъдят служебна победа? Всички видяхме докъде стигнаха сините, когато участваха служебно в Шампионската лига. Не знам какво целят с тези искания за директно продължаване, но всичко това е безсмислено. Футболът е за хората, за феновете и трябва да се мисли основно за тях. Не трябва да разваляме този празник, който се очаква от много привърженици.

- Кажете нещо повече за новите в отбора. Доволен ли сте от качествата им?
- Мога да кажа, че са много добри футболисти. Притежават нужния опит, който ще е от голяма полза за отбора.
Недостатък е преклонната футболна възраст на която са повечето ни играчи. Въпреки това се вижда голямо подобрение в целия отбор. То се дължи и на новите, към които нямам никакви забележки. Лучини имаше проблеми с дисциплината, но те вече са в миналото. Той е много добър вратар, с високи качества. Имаме страхотен колектив и завидна атмосфера.

- Във Вихрен има голямо текучество на чужденци. На какво се дължи това?
- Това не е политика на клуба. Просто условията са го наложили. Моментните нужди на отбора са били такива, но мислим да променим всичко това. Все повече ще разчитаме и залагаме на български футболисти. Започваме да търсим перспектива в младите играчи, но в никакъв случай няма да се откажем от услугите на чужденци. Всички имат полза от присъствието на чуждестранни играчи в тима ни. Има какво да се научи от тях, но в това число не броя тези, които са със съмнителни качества. Като цяло в България, много от чужденците се привличат ненужно, защото заемат местата на не по-лоши от тях български играчи.

- Какви са целите на Вихрен и къде виждате отбора в крайното класиране?
- Целта е финал за Купата на страната. Ще дадем всичко от себе си, за да достигнем до тази фаза. За първенството гледаме да не изпаднем, но това е временна цел. Към момента имаме малко точки и се намираме на незавидно място. Въпреки това основната ни цел е да се изкачим в класирането. Винаги сме се стремели към по-предно класиране. С оглед на точките обаче оставането в "А" група стои на дневен ред.

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки