Скандал с Бундестима: Срам ни е от вас!

„Билд“ призова националния отбор да напусне Мондиала

„Срамуваме се от вас!“

Това пише най-тиражираният германски вестник „Билд“ в деня, в който националният отбор започва участието си на Световното първенство по футбол.

Изданието призовава Бундестима да напусне Мондиала, след като ФИФА забрани на 7 представителни тима капитанска лента „One Love“, подкрепяща сексуалните малцинства.

“ФИФА заплаши със санкции, ако Мануел Нойер носи лентата "Една любов" срещу Япония. Разбира се, това поведение на ФИФА е скандално, но трябва да им се каже: Е, какво? Покажете на Нойер жълт картон и червен, ако искате, отстранете го, вземете ни точките, пратете ни у дома... Единствената правилна реакция към ФИФА е да им покажем характер – да напуснем Световното първенство“, пише „Билд“.

„Страната ни дължи много специални моменти на националния отбор. От чудото в Берн през 1954 г., титлата, спечелена след обединението през 1990 г., историческата победа със 7:1 срещу Бразилия през 2014 г.... Но в историята 21 ноември 2022 г. ще бъде запомнен като ден на срам. Денят, в който Германският футболен съюз и националният отбор загубиха доверие”, допълва изданието.

В същото време Германският футболен съюз планира да заведе дело по казуса в Спортния арбитражен съд, обявиха местните медии. Немската футболна централа вече се е свързала с адвокати, които да проучат възможността за завеждане на дело, тъй като ФИФА няма право да налага спортно наказание за подобни наказания.

Целта е делото да блокира намерението на ФИФА да налага санкции и Мануел Нойер да използва лентата в следващите мачове на Германия на Мондиал 2022. Ако Спортният арбитражен съд приеме жалбата на Германия, делото ще се разглежда чак след световното първенство и ФИФА няма как да наложи наказания впоследствие.

„ФИФА ни забрани да показваме символа на различието и на човешките права. Освен това ни заплаши с големи спортни наказания, но не уточни точно какви са. Проверяваме дали поведението на организацията е според правилата. Не искаме нашият капитан Мануел Нойер да пострада заради носенето на лентата, но не можем да приемем обвинения, че сме се подали на натиска на ФИФА. На практика това е демонстрация на сила. Ясна заплаха, която ще приемем сериозно“, коментираха от Германския футболен съюз.

„Усеща се много като цензура. Това вече не опира до спорта. Може да ни отнемат лентата, но ценностите, които носим, си остават и ще продължим да ги изразяваме“, коментира директорът на националните отбори на Германия Оливер Бирхоф.

„С лентата „One Love“ искахме да дадем пример. ФИФА ни спря и ни заплаши с наказания. Мога да кажа, че отборът е шокиран заради решението. Жълтият картон като наказание не би бил проблем, но начина, по който бяхме принудени, е причината за решението на националните федерации. Срамно е, че не можеш да защитаваш човешките права“, допълни селекционерът Ханзи Флик.

Още от Любопитно/Жълто

Нови подробности за състоянието му се появиха в мрежата

Той е брат на сръбския национал Неманя Гудел

Екип на престижното френско списание остана впечатлен от клубния музей на ЦСКА

Петер Шмайхел подписа фланелка на Илиан Илиев

Вижте как наричат лятното попълнение на „червените“

Вижте подробности

В него се съхраняват фланелки на Стоичков, Роналдо и Марадона

Ето и подробностите за драмата зад решетките:

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки