Японците ще показват „самурайски дух“ срещу Хърватия

Хаджиме Мориясу и Юто Нагатомо коментираха предстоящия мач

Японците ще показват „самурайски дух“ срещу Хърватия

Японският защитник Юто Нагатомо призова своите съотборници да събудят „самурайския дух“, докато се стремят да елиминират финалистите от Мондиал 2018 г. Хърватия и да спечелят място на четвъртфиналите за първи път в историята си.

36-годишният футболист настоява, че скорошните подобрения в тактиката и техниката няма да имат никакво значение, освен ако отборът не продължи да демонстрира онзи безстрашен подход, който ги накара да грабнат място в елиминациите със зашеметяващите победи над Германия и Испания, за да завършат на върха в група Е.

„Мисля, че това е страхотна възможност за нас да покажем на света как можем да се бием като самураи. Преди да влязат в битка, те полират оръжията си и се опитват да подобрят техниките си, но ако са уплашени по време на битка, няма да могат да използват тези оръжия и техники напълно. Съвсем същото е и с футбола - разбира се, тактиката и техниката са важни, но колкото и да сме ги подобрили, ако сме уплашени, когато сме на терена, тези неща са безполезни“, каза Нагатомо, който сега се завръща във ФК Токио след кариера, включваща периоди в Европа с Интер, Галатасарай и Олимпик Марсилия.

Селекционерът на Япония Хаджиме Мориясу няма да може да разчита на защитника Ко Итакура, който получи втория си жълт картон при победата над Испания (2:1), като се очаква да бъде заместен от Такехиро Томиясу.

Мориясу вярва, че индивидуалното качество на неговите играчи е това, което е направило разликата в техния успех досега и ще се окаже решаващо, ако искат да победят Хърватия и да влязат в историята.

„Япония винаги е отбор, който може да играе организиран футбол, но освен ако отделните играчи не са силни, това наистина не е достатъчно. През последните четири години отделните футболисти станаха много по-способни“, заяви Мориясу.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки