Скандално: Абрамович финансирал тайно Витес

Вижте какво разкриват документи за бившия собственик на Челси

Роман Абрамович тайно финансира Витес, пише The Guardian, позовавайки се на изтекли документи.

Бившият собственик на Челси първо е участвал тайно в придобиването на футболния клуб от Нидерландия, а след това е продължил да го финансира.

Изтеклите документи показват, че Абрамович е финансирал разходите на Витес, като е отпуснал поредица от заеми на стойност най-малко 117 милиона евро до края на 2015 г.

Витес беше заподозрян във връзки с Челси още през 2010 г., когато изпадналият във финансови затруднения клуб бе закупен от бившия грузински футболист Мераб Жордания. На първата си пресконференция новият собственик на Витес нарече Абрамович свой приятел, но отрече участието на олигарха в покупката. Съмненията обаче останаха, тъй като лондончани използваха нидерландския отбор като партньорски клуб, където пращаха играчи под наем. Като Неманя Матич и Мейсън Маунт, които минаха през Витес.

Подозренията не изчезнаха дори след напускането на Жордания през 2013 г. Тогава собственик на клуба стана руският бизнесмен и съдружник на Абрамович - Александър Чигирински, който вече беше замесен в делата на клуба.

Правилата на УЕФА изискват клубовете, които играят един срещу друг, да бъдат независимо притежавани и управлявани, „за да се гарантира почтеността на състезанието“ и че „никое физическо или юридическо лице не може да контролира повече от един клуб, участващ в състезание на УЕФА“.

Преди време две разследвания на Нидерландската футболна асоциация не успяха да открият никакви финансови връзки между Абрамович и Витес и заключиха, че руският олигарх не е имал управленско влияние върху Витес.

Още от Европейски футбол

След финала на Лига Европа, загубен от Рома от Севиля, той намекна, че е изкушен да напусне

Вижте подробности

29-годишният хърватин се е разбрал за условията с „гражданите“

Вижте подробности

Вижте подробности

Цял живот съм мечтал и съм мислил за спечелването на Шампионската лига, казва нападателят

Вижте подробности

Вижте подробности

Кристиано Бираги е с 8 шева на главата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки