МОК скрил доклад за корупция в щангите

Това твърди шефът на Руската федерация по вдигане на тежести

МОК скрил доклад за корупция в щангите

Международният олимпийски комитет (МОК) навремето се противопостави на това, доклад на канадския адвокат Ричард Макларън за връзки между служители на МОК и бивши лидери на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF), ръководена от Тамаш Аян, да стане публично достояние. Това се казва в писмо на президента на Руската федерация по вдигане на тежести Максим Агапитов до ръководството на Международната централа, с което агенция ТАСС разполага, съобщава БТА.

"За корупционната система на Тамаш Аян и нейните участници бяха направени разкрития във филма на германския журналист Хайо Зепелт. За тях и за техните покровители в МОК се говори в "закрит за обществеността (по искане на МОК) доклад на канадския професор Ричард Макларън", се казва в писмото.

Аян се оттегли през април 2020 година на фона на голям корупционен скандал. Независимата комисия на Макларън, след обширно разследване, потвърди за корупцията в IWF, където Аян заемаше ключови позиции от средата на 70-те години.

"Веднага, след като Аян напусна IWF, той престана да бъде член на Международния олимпийски комитет. Той също някога е бил в Борда на основателите на Световната антидопингова агенция. Говорейки за него, си спомням за бившия шеф на Международната боксова асоциация Чин Куо У, който подобно на Аян някога беше член на МОК и който също беше обвинен в корупция. Странна тенденция е членове на Международния олимпийски комитет се намесват в такива грозни истории", заяви Агапитов за ТАСС.

По думите му, Макларън е бил подготвил два доклада - публичен и частен.

"Частният доклад е скрит от обществеността, а МОК го крие, включително и в интерес на сегашното ръководство на Международната федерация по вдигане на тежести. Хората, които са работили с Аян навремето, запазиха властта и имената им фигурират в този доклад. Мисля, че в документа има имена и на няколко членове на МОК", добави руснакът.

На 16 юни руската централа изпрати писмо до Международната федерация по вдигане на тежести, подписано от Агапитов, което съдържаше отговор на решението на IWF да предложи специални условия за участие в турнири под нейна егида за руски и беларуски щангисти.

Българин 6-и в Европа в стрелбата с лък

Вижте подробности

Хандбалистките паднаха от Турция

Вижте подробности

Мирослав Боршош: Бюджетът за спорт в София трябва да бъде увеличен с поне 1 милион

Вижте аргументите на общинския съветник

Ново 20! Нямало откраднати планове за Париж 2024

Вижне последна информация

България четвърта на Европейското първенство по спортна стрелба

Вижте подробности

Fibank и „златните момичета“ събраха почти 22 хил. лв. от продажбите на благотворителен календар

Никола Бакалов връчи чек за 21 924 лв. на българската федерация по художествена гимнастика

Откраднаха полицейски планове за охрана на Олимпийските игри

Вижте подробности

Русия забранява излъчването на игрите в Париж?

Не бих искала да бъдат предавани неприятелски отбори, отсече Ирина Роднина

Легенда в борбата аут от Игрите в Париж

Карам Габер се контузи

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки