ШОК! Волейболните национали до 22 г. отпаднаха за Европейското

Вижте защо

ШОК! Волейболните национали до 22 г. отпаднаха за Европейското

Националният отбор на България за мъже под 22 години няма да участва на Европейското първенство през 2024 година, съобщават от БФВолейбол в петък. Шампионатът, който е планиран за 9-14 юли, ще се проведе в Нидерландия.

Българска федерация волейбол чака повече от три месеца решението на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), която трябваше да преизчисли класирането от европейската квалификация в Марсиковетере (Италия), проведена през юли тази година. В нея България игра в група "А" заедно с Черна гора, Люксембург и домакина и фаворит Италия. По регламент класиране добиваха първите отбори от петте квалификационни групи, както и двата най-добри втори тима.

"Трикольорите", водени от Андреа Буратини, завършиха на второ място след две победи и едно поражение, както и актив от 6 точки. Единствената загуба за България дойде срещу основния съперник през последните години в тази възраст - Италия (0:3). "Адзурите" заеха първото място в потока.

"България можеше да си осигури класиране за Европейското първенство за мъже под 22 години като втория най-добър тим. Заради неучастието на Израел в група "D" от CEV се забавиха с повече от три месеца изчисляването на крайното класирането и тълкуването на регламента на шампионата. За съжаление в крайна сметка то е в ущърб на българския тим. Системата за подреждане дава предимство на Унгария, поради по-добър точков коефициент, на база на служебна победа срещу отбора на Израел (неявил се на квалификацията). БФВ отчита това развитие като крайно неблагоприятно, предвид утвърдената вече традиция, този състав да се връща с медал от големи международни форуми. В същото време обаче, вниманието и очакванията се насочват към представителния тим и очакванията за включване на все повече състезатели от този състав в състезанията му през следващите години", се казва в съобщението на волейболната централа.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки