Съдийска сага в леката атлетика

Вижте подробности

Съдийска сага в леката атлетика

Бившата шампионка по спортно ходене и състезателка в полумаратона Силвена Тодорова оглави съдийската комисия към Българската федерация лека атлетика (БФЛА). Решението е на Управителния съвет на федерацията от 4 декември 2023 година. От досегашното управление на комисията обаче не са съгласни с промяната и обявиха решението за нелигитимно. 

Тодорова е рефер на лекоатлетически състезания от 2015 г. като за това време се утвърждава като един от най-активните сред съдиите. Тя е бивш състезател, печелила е националната титла по спортно ходене за девойки под 20 години, както и други медали от националните шампионати. Участвала е и в първенства на България в дисциплините многобой и полумаратон за клуба си Атлет (Карнобат).

Силвена Тодорова е инженер-дизайнер на спортни съоръжения и екипировки, а освен това има следипломна квалификация като треньор по лека атлетика от НСА "Васил Левски".

В съдийската си практика Силвена Тодорова участва в най-широкия спектър на атлетически състезания в страната: от национални шампионати на стадион и извън него (спортно ходене, полумаратон, маратон, крос кънтри и планинско бягане) до турнири в спортния календар на БФЛА, шосейни пробези, програми за развитието и популяризирането на атлетиката в България като "Детска атлетика", "Младежка атлетика“ и движението "Рън България“. Опитът й се допълва от ангажиментите за Асоциацията за студентски спорт като мениджър на националните Универсиади. Неотдавна Силвена Тодорова участва в конференцията по бягания на Световната атлетика по време на първото световно първенство по шосейни бягания в Рига, Латвия.

В Изпълнителният съвет на Съдийската комисия към БФЛА влизат още двама бивши атлети – националните шампиони, а сега преподаватели в НСА доц. Петър Пеев и гл. ас. Ива Димова. Петър Пеев притежава лиценз за международен съдия по спортно ходене към Световната атлетика. Ива Димова е рефер с т.нар. сребърно ниво, което й дава право да съдийства на всички бегови и технически дисциплини.

От досегашното ръководтсво на Съдийската комисия обачче изпратиха до медиите слдното съобщение:

"БФЛА извършва грубо погазване на Правилника на Съдийската комисия при БФЛА, обяви нелегитимна смяна на ръководството на съдиите по лека атлетика.

Обявената смяна на ръководството на Съдийската комисия при БФЛА е нередовна поради редица обстоятелства, като на първо място действащият председател или Изпълнителен съвет на комисията не са подавали оставка. Това е едно от задължителните условия, за да може едно ръководство на съдиите първо да бъде освободено, преди да бъдат утвърдени нов председател и Изпълнителен съвет.

Председателят на Съдийската комисия при БФЛА Емил Здравков (Рефер на Световната атлетика - Сребърно ниво и Съдия по спортно ходене на Световната атлетика - Сребърно ниво) не е подавал оставката си, въпреки натиск, който му беше оказван от новия президент на федерацията.

Нещо повече - по време на среща с президента, проведена на 15.11.2023 г., Здравков е отказал да подаде оставка, тъй като няма никакви основания за смяна на ръководството съгласно Правилника на комисията и гарантираната чрез него независимост на съдийското звено.

Дори обаче да беше подадена и приета оставка, то по Правилник след нея следва задължителна процедура с допитване до всички съдии, които единствени могат да излъчат кандидати за нов председател. Такава процедура, поради липсата на оставка не е провеждана. Дори обаче и това да беше спазено, изискванията към кандидатите са да имат минимум актуална съдийска категория N и 10 години съдийски стаж. На нито едно от тези условия обявената за председател Тодорова не отговаря. Тя има официален съдийски стаж от 3 години и 7 дни и през тази година е придобила категория C, която е по-ниска от изискваната категория N.

Действащото ръководство на Съдийската комисия при БФЛА, в състав:

- Емил Здравков - председател;

- Красимир Вълканов - член;

- Петя Петкова - секретар;

- Росица Лачева - член;

- Стоян Димитров - зам.-председател;

Остава в управление на Съдийската комисия при БФЛА и ще осъществява своите задължения според всички валидни Правила и Наредби.

Всички компетентни национални и международни органи ще бъдат надлежно уведомени за неправомерните действия, извършени от федерацията.

Съдийска комисия при БФЛА"

Уикенд на световните рекорди за леката атлетика

Американци с две върхови постижения в хърделите, Фемке Бол №1 на 400 м

Миткова покри норматив за Европейското първенство

Все още обаче няма такъв за Олимпийските игри

Първо в NS: Демирева влезе в позициите, даващи право на олимпийско участие

Българката вече с шанс да скача трети път под петте преплетени кръга

След 9 години извън сектора! Стела Енева с квота за Парилимпийските игри

Шампионката беше наказана за употреба на допинг

Мирела Демирева с трето място в Банска Бистрица (ВИДЕО)

Тя преодоля височината от 193 см

Олимпийският шампион Дейвид Рудиша за трагедията с Киптум: "Това е огромна загуба"

Световният рекордьор в маратона загина в катастрофа

Подобриха два световни рекорда в един турнир по лека атлетика

Постиженията на 60 м с пр. и на 2 мили са в историята

Загина световният рекордьор в маратона

Келвин Киптум и треньора му катастрофираха фатално в Кения

Голям успех! Мирела Демирева спечели балканската титла в Истанбул

Тя триумфира с 1.89 м, който постигна от втори опит

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки