Георги Иванов представи книгата "Пътят на таланта" и посочи проблемите у нас

В изданието са залегнали практики от Белгия, Германия, Хърватия и Унгария, както и препоръки от ФИФА

Георги Иванов представи книгата "Пътят на таланта" и посочи проблемите у нас

Техническият директор на БФС Георги Иванов представи книгата "Пътят на таланта", която показва философията на БФС за работата в детско-юношеския футбол.

"Преди година и половина се събрахме от техническия екип и решихме да изготвим едно помагало за клубове, треньори и родители", посочи Гонзо.

"Идеята беше тази книга да се разбере от голям кръг от хора. Книгата е изготвена от всички нови методики, като ФИФА и УЕФА ни помогна.  Смятам, че това, което правим, е една основа. Трябва да направим всичко възможно днес. Трябва да работим в синхрон между клубове и федерация. Много от нещата, които са написани, вече се прилагат и в националните отбори. Събрали сме се за един хубаво повод. Не желая да коментирам други теми. Много от хората не знаят какво правим за тези две години. Има време до Конгреса. Не сме говорили и коментирали кой ще се кандидатира. Аз съм технически директор в БФС и до 15 март ще бъда такъв. Основната работа, която трябва да се свърши, е в клубовете при развитието на футболистите. Ние сме фокусирани върху юношеския футбол, защото там можем да създадем качествени играчи, с които да се гордеем. Тук трябват 5-6-7 години, за да се изградят играчи. Всички, които се занимаваме с футбол, имаме вина. Това е причината да предприемем мерки. Ние работим от 2 години, но ни трябват още 3-4, за да се види нашия труд. Българският спорт има конкуренция със социалните мрежи и електронните игри. Когато бързаш и гониш резултати, пропускаш етапи в развитието на играчите. Трябва да говорим за развитие, а не за резултати", завърши техническият директор на БФС.

Практики от Белгия, Германия, Хърватия и Унгария, както и препоръки от ФИФА, са залегнали в тази книга, разкри от своя страна главният методист на националните отбори Лъчезар Димов на презентацията. Опитът от футболните федерации на Белгия, Унгария, Германия, Сърбия, Хърватия, които Димов и хора от централата са посетили в процеса на работата, както и едноседмичен стаж на всички български национални треньори в академията на Байерн (Мюнхен).

Той подчерта, че в книгата са описани актуалните профили на актуалните позиции във футбола, характеристика на този тип състезатели, собствената скаутинг-система на БФС и принципите на работа. Също така се подчертава и регионалната програма на централата и тренировъчния процес в нея.

"Философията, която сме заложили, съвпада с философията, която искаме да наложим в националните отбори. Представили сме и нашата оценителна система, както и нужните характеристики за всяка една възраст - подготвителна, основна и състезателна", каза още младият специалист, който е работил в Кьолн и е завършил Висшето футболно училище там.

"Книгата е насочена към всички треньори, които имат желание да я използват. Поне половината от заложените моменти в нея са резултат от обратната връзка, която имаме с клубовете. Посочил съм източници, те са общо 136. Мога да кажа, че за тази концепция съм посетил всякакви клубове, допълни Димов.

"Изключително удоволствие е за мене да съм тук, в София, по покана на Лъчезар Димов и Георги Иванов. За първи път дойдох в България през 2020-а година, когато ФИФА започна да анализира програмите за развитие на страните в целия свят. Повече от година наблюдавах мачовете тук. Имах своите препоръки, някои от които са залегнали в стратегията на БФС. В следващите дни с Турнира на талантите ще видим голяма част от препоръките и на практика".

"Тази книга е като упътване. Написана е на разбираем език и се надявам след 5-6 години момчетата, които тренират по нея и участват в проекта, да бъдат част от мъжкия национален отбор на България, заяви Калъм Ървинг. Той добави, че в някои моменти разговорите са били доста трудни, но това е така защото е ставало дума за сериозни решения".

"За мене тази книга е типично учебно помагало от гледна точка на треньора за подрастващи. Видях труд от 400 страници, в които първите 100 са за таланта, за периодизацията, принципите на тренировъчния процес. Книгата е богато онагледена, има широк набор от упражнения. Споделен е германският опит и за мене това е един ценен труд, започна своята презентация професор Лъчезар Димитров. От 90-те години насам такъв фундаментален труд не съм срещал. Аз съм участвал в писането на такива книги, преди 1990-а година, които са били подходящи за времето си. Смятам, че се предлага ценна информация за всички".

Загорчич бесен: Допуснахме нелеп гол

„Можеше да изиграем много по-умно този мач“, смята треньорът на Славия

Панайотов: Срещата се разви тежко, трудно можеше да спечелим

„Поздравих момчетата за характера“, заяви треньорът на ЦСКА 1948 след 1:1 със Славия

Дончич: Вижда се, че играем по-добре навън

„Допуснахме ранен гол и самочувствието ни падна“

Генчев: Напълно заслужена победа

„Домакините нямаха нито едно положение“

Гонзо на среща с клубове в Бургас

Кандидатът за президент разисква своята програма

Илиан Илиев:  Дано трети път не се спънем в един и същи камък

Треньорът на Черно море говори след успеха над ЦСКА

Левски пусна в продажба юбилейната фланелка

Ето колко ще струва новият екип на "сините"

Официално: Тунчев аут от Арда

Загубата с 0:4 от Левски се оказа фатална

Черна статистика за ЦСКА в дербитата

"Червените" на Ел Маестро безсилни във важните мачове

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки