Димитьр Иванков: Един ден може да стана шеф в Левски

"България е имала, има и за в бъдеще ще има добри вратари", смята Иванков

Димитьр Иванков: Един ден може да стана шеф в Левски

Откакто преподписа с Бурсаспор, вратарят Димитър Иванкоб все още не е давал обширно интервю. Стражът и колегите му изумиха цяла Турция, като станаха шампиони и разбиха хегемонията на грандовете. Вчера бившият вече национал се съгласи да отговори на въпросите на „Тема Спорт” за новия договор с Бурсаспор, интереса от страна на Галатасарай и световното първенство.

Митко, доволен ли си от условията по новия си договор с Бурсаспор и кое те накара да преподпишеш?
- Единственото, което натежа в случая, бе, че с Бурсаспор ще играя 6 групите на Шампионската лига. Все пак не на Всеки може да се удаде такъв шанс. Това наклони везните да остана за още един сезон. Условията са добри.

В турските медии се появи информация, че от Галатасарай са ти предложили доста по-голяма сума, за да преминеш при тях, имаше ли такъв вариант?
- Имаше само запитване, но конкретна оферта от Галатасарай до мен не е идвала. Иначе наистина имаше вариант да не преподпиша с Бурсаспор. Изкушиха ме обаче групите на Шампионската лига. Бях дал дума на ръководството на Бурсаспор, че първо с тях ще разговарям. Те искаха доста настоятелно да остана в отбора.

Позлатиха ли ви за историческата титла?
- Да, възнаграждението е доста сериозно, но това не е нищо ненормално за Турция, като се има предвид какви пари се получават от тв права и какви суми се влагат във футбола. Всички сме доволни. Надявам се сега да се представим добре и в групите на Шампионската лига, защото ще бъде доста тежко. Ние сме дебютанти. Все пак от над 20 години Бурсаспор не е играл 6 Европа.

Вярваш ли, че там може да срещнете българския представител Литекс?
- Дай Боже, още един български отбор да влезе в груповата фаза на Шампионската лига. Това ще бъде добре за България. Пожелавам успех на Литекс и ги чакам в групите Сега и форматът за влизане е по-лесен, което е безспорен плюс.

Беше на почивка по родното Черноморие заедно с Бербатов и Стилян Петров, какво си казахте?
- Поздравиха ме за големия успех с Бурсаспор, защото всички знаят, че с голям отбор е много по-лесно да станеш шампион. Пожелахме си да нямаме контузии и... поиграхме футбол. Те обаче ме биха с техния си отбор. Починахме си добре.

За теб е ясно, че решението ти да се откажеш е категорично и си непреклонен, но от разговорите ти с Бербатов има ли шанс той да размисли и да се върне в националния отбор?
- Честно казано, за това не сме говорили. Не е и ставало на въпрос. Това си е лично негово решение и няма какво да го коментираме, а трябва само да се съобразим. Ще липсва на националния отбор, защото е футболист от световна класа, но момчетата ще трябва да се оправят и без него. Това е истината и реалността.

Изненада ли те обаче тази новина?
- Може би Митко най-добре си знае защо го е направил. Доколкото знам, имаше проблеми с коляното. Може би иска да се предпази от сериозни контузии. Все пак има договор с Манчестър Юнайтед за още две години. Това, което ми каза, е, че желанието му е да остане на „Олд Трафорд” и да се бори за място.

Има ли вариант друг български футболист освен теб да облече екипа на Бурсаспор от новия сезон?
- Единственото, което засега е актуално, е за Митко Рангелов. Треньорът ме разпитва за него, но още няма нищо конкретно. Имаме още място за чужденци в отбора. Но всичко зависи от цената, която Борусия Дортмунд ще поиска за него, и от желанието му. Надявам се да стане.

Какъв е коментарът ти за вратарите на Мондиала?
- В мачовете от груповата фаза имаше някои проблеми за тях, но по време на елиминациите гледаме стабилно представяне. Колегите много се оплакват от топката. Аз лично не съм играл още с нея и от това, което гледам по телевизията, наистина има странна траектория. Като цяло поне на мен световното ми харесва.

Какво можеш да кажеш за вратаря на Славия Райе М'Боли, който пази за Алжир?
- Определено с изявите, които направи в двата мача, и с годините си аз съм сигурен, че съвсем спокойно ще си намери добър отбор в Европа.

Кой ще стане световен шампион?
- Според мен Испания - Холандия ще е финалът, който няма да е нелогичен.

Да те върна отново към Бурсаспор. Ще успеете ли да удържите позициите си и през новия сезон, не е тайна, че грандовете ще са амбицирани да ви свалят от трона?
- Ние не се заблуждаваме. Знаем, че това, което постигнахме, може би и след 30 години няма да се повтори. Още не можем да осъзнаем какво сме направили. Пренаписахме историята на турския футбол. Освен големите 4 - Галатасарай, фенербахче, Бешик-таш и Трабзонспор, друг отбор не беше ставал шампион. Убеден съм, че през новия сезон концентрацията и мотивацията на всички ще бъде друга, защото досега те гледаха пренебрежително на нас и бяха наказани.

Ники Михайлов ли ще бъде твоят заместник в националния отбор?
- Аз винаги съм казвал, че България е имала, има и за в бъдеще ще има добри вратари. Не мисля, че откъм вратари националният отбор ще има проблем. Изявите на Ники Михайлов в контролите с Белгия и ЮАР го потвърждават. Той има добри качества и не случайно Ливърпул го е привлякъл и сега е в Твенте, които го купиха за доста сериозна сума. На него и на отбора обаче ще им е нужно малко спокойствие, за да се представят добре в тази тежка квалификационна група. Всички знаем, че изявеният фаворит е Англия, а нашата цел и реалното място, което може да преследваме, е второто. Дай Боже, да успеем и да играем бараж. Надявам се момчетата да зарадват българския народ.

Ще завършиш ли кариерата си в Левски?
- Левски е отборът, който ми е на сърцето, и един ден, дали като футболист или като някакъв ръководител, бих се върнал.

„Тема Спорт”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки