Сашо Томов: Решихме да направим второ IPO (ВИДЕО+СНИМКИ)

Решението на "червените" идва след неуспешната първа акция на клуба

Сашо Томов: Решихме да направим второ IPO (ВИДЕО+СНИМКИ)

Александър Томов изрази благодарността си към хората подкрепили ЦСКА в кампанията по закупуване на акции, която ще бъде последвана от втора подобна акция.

"Благодаря на тази невероятна маса фенове, които застана зад мен. Преди всичко на тези 5720 души, които закупиха акции, което само по себе си е безпрецедентен  акт в историята ни, а и в историята на футбола на Източна Европа. Те дадоха 1 077 000лв., за да подкрепят клуба."

"Решихме да направим второ IPO. Всички тези хора са началото на големия процес. Клуб на червените фенове. Ще имам е акции и акционери, които ще бъдат много повече", заяви главният акционер в ЦСКА.

"Аз вярвам, че този резултат отговаря на целта, която си бяхме поставили – ние влязохме в тройката. В момента сме вицешампиони и се класирахме за УЕФА. Това, което правим в момента, е да подготвим стратегия. Трябва да продължим процеса на финансово стабилизиране. Трябва да завършим делата срещу бивши собственици и всякакви видове експлоататори на клуба, които изминалите 4-5 години не са плащали."



"По стратегията и фактите. Първо искам да кажа, че постигнатото 5720 акционери не е достатъчно, защото при предварителните проучвания малко над 40 000 души заявиха, че ще закупят акции. Причините да не се достигне това, което предполагахме, са няколко. Първата причина е непознаването на материята. За първи път се купуват акции на футболен клуб, а обикновени хора допират до понятието акции. Тоест,  липсата на общо познаване на материята доведе до това. Втората причина е невъзможност на огромната маса да си закупят акции от провинцията. С изключението на по големите градове и най-вече на  София се оказа, че ние нямаме инфраструктура, която да се приложи тази процедура. Все пак искам да кажа, че тези 5720 акционера са златните имена за нашата подкрепа. Решихме всички 5720 души да си получат обратно парите обратно в срок от 30 до 40 дни, както е по закон. Второ, те ще имат възможност директно да си закупят акции в клуба, ако желаят. Могат да ги дадат като дарение за клуба, ако желаят или да си оставят парите за себе си."

"Не сме довършили дълга докрай, сами си давате сметка за безобразията. Аз такова чудо не съм виждал. Замитани дела, имат да плащат и почват дела, само да не се плаща. Резултатът е, че след 9 месеца дългът е намален трикратно. Надявам се догодина да излезем на оперативна печалба."

"Имаме думата на министри и правителство, очакваме да ни се даде базата. Когато получим базите стартираме ремонти. Дадени са указания на г-н Тодоров до новия сезон „Г” сектор да бъде готов. ЦСКА трябва да оправи седалките в „Г” сектор, феновете го заслужават", каза още Томов



"До началото на новия сезон трябва да се изясним с генералните спонсори. Очакваме и няколко по-малки спонсора. ЦСКА заслужава повече, заслужава стабилност. Особено след класирането за УЕФА. Генералният спонсор може да бъде и външна компания. Цената на ЦСКА преди една година беше нулева, доверието беше много малко.  Последните три дена сме впечатлени какво става. Пак казвам, дори тези, които си купиха в петък акции, ще получат своите акции. Ние нямаше как да преодолеем това недоверие, идиотските публикации, как ни е взет лиценза. Да мислят тези, които публикуват, защото техните тиражи падат. Да пишат непроверени публикации. Който го е направил, той  си знае. Искам да изразя увереността си, че през новия сезон ще реализират това, което липсваше този. ЦСКА спокойно ще може да се бори за шампионска титла през новия сезон."

"На 30-ти ще има списъка на всички акционери заедно с точния брой акции. ЦСКА не е анонимен клуб. И не е хубаво да има слухове и измислени публикации за този клуб."

"По отношение на телевизионните права. ЦСКА получава трохи от ТВ права. ЦСКА и Левски, които дават 80% от гледаемостта, получават трохи."

"Ние не се сърдим на никого, който не си купи акции и изчакваше. Списъците на всички 5720 ще бъдат публикувани, това са златни имена във фенската маса. Златни имена. Хората не се отказаха. И тези хора трябва да бъдат на паметника на фена, който готвим. А не някакви „мрънчори” дето даваха пресконференции срещу IPO-то „Аз не знам, имам съмнения”, не знаеш, защото не си прочел, защото си неграмотен."

Главният в ЦСКА заяви, че за разлика от Лудогорец, ЦСКА не разполага с толкова финансови средства, но може да се опре на феновете си за да се развива отборът. "Домусчиев  да си гледа Лудогорец. Поздравих го за постигнатите резултати. Но той си има заводи, които е придобил по времето на великата приватизация. Съответно има пари. ЦСКА има друго развитие, опира се на своите фенове. Голямата стратегия, целта е обединение. Ако използваме силата на фенската маса, нещата ще се случат. Ще се върне доверието и ще успее. Как да има доверие в бизнесмени, които вървят с по 50 човека охрана. Доверие има когато има солидност. Когато има отговорност. Не се измерва силата на един човек с охраните и шофьорите."



"IPO означава да ти повярват, че не крадеш. Че си прозрачен и всички да ти видят финансите. Нас ни направиха огромни прегледи, имаше период, в който една фирма стоеше по 10 дена в счетоводството. Всичко това стана миналата година, тогава играехме два пъти по-зле. Сега клубът почва да генерира повече приходи. Това само по себе си не изисква пари."

"5720 души са един милион. Ако беше успешна акция щяха да влезнат 4 млн. лева.Това означава абсолютна нова селекция. В момента аз имам изпитание за един централен нападател, който струва доста пари. Ние трябва да връщаме пари, задължения по базата, един куп други неща, което задържа развитието на отбора. Иначе имаме страхотен вариант за един централен нападател."

"За ЦСКА целите са две. Максимално напред в класирането. Трябва да стигнем до 32-ра шампионска титла. Освен Лудогорец виждам силни амбиции в Ботев, Литекс и Левски. Несъмнено ще се борим за 1-во място. Единствено трябва да гарантираме излизане от финансовата пропаст. Вече дупка, беше пропаст. Колкото до УЕФА - искаме да влезнем в групите. Знаете, че влизане в групите означава много финансови постъпления в клуба" завърши Александър Томов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки