Христо Порточанов: Това е БФС, а не Михайлов футболен съюз

Националният отбор отново е централна тема. И за жалост, в негативен план.

Христо Порточанов: Това е БФС, а не Михайлов футболен съюз

Националният отбор отново е централна тема. И за жалост, в негативен план. България загуби първите си две срещи от европейските квалификации, Станимир Стоилов и Наско Сираков вече си подадоха оставките, а недоверието към БФС расте. Христо Порточанов сам напусна Изпълнителния комитет на футболната централа и е наясно с процесите на "Иван Асен II" №26. Футболният функционер коментира случващото се пред "Всеки ден".

- Г-н Порточанов, как бихте коментирали слабото представяне на националния отбор, оставките на Станимир Стоилов и Наско Сираков, както и недоверието на феновете към БФС?

- Не ми се иска да коментирам играта на националния отбор, това не е моя работа. Стоилов и Сираков също. Но това ръководство на БФС вече не е легитимно, след решението на Апелативния съд. Според мен и според много други хора, това ръководство не може да управлява БФС. Не искам да коментирам Мъри и момчетата, тъй като не е моя работа.
- Какво следва след това решение?
- Апелативният съд се произнесе точно и ясно. От което прозира, че Софийският градски съд просто прави услуга, по понятни причини. Дали са натискани, омайвани, оспивани… Прочетете интервюто на Младен Червеняков пред “Труд”, за да видите какво става със съдебната ни система.
- Кога най-рано ще има резултати за бъдещето на БФС?
- Нямам представа, трябва да се насрочи дело, да се подаде иск в Софийския градски съд. Не знам дали имат право да обжалват, не е и моя работа. БФС си имат адвокати. Но за разлика от тях по наше време не сме упражнявали натиск върху съда, да се произнасят в наша полза.
- Евентуално след това ще чакаме Димитър Бербатов да дойде и “да ни оправи футбола”, както се закани….
- Едва ли Митко Бербатов може да оправи футбола. Той беше дълго време на терена и нищо не направи, едва ли ще го стори като ръководител.
- Но в последно време се говори много, че той иска да вземе властта в БФС?
- Това е несериозно. Лицето на българския футбол е един единствен човек – Христо Стоичков. В Португалия му казах, че той трябва да стане президент на Българския футболен съюз, беше подведен и излъган, не знам по какви съображения, да стане треньор и си сърба попарата за това нещо. Защото отиде там, където не му е мястото. Той има толкова контакти в Европа и по цял свят, имал съм възможност да обикаляме много с него и знам за какво става дума. Иван Славков беше същият. Но ние българите винаги се отказваме от хората, които могат да ни бъдат в помощ. Представянето на националния отбор е продукт на ръководството на БФС. Всяка една фирма или организация се ръководи от някой. Рибата, казват хората, се вмирисва откъм главата.
- Да, но в същото време Боби Михайлов каза, че дори и не си е помислям да си подава оставката и че върши работата си перфектно…
- Боби може да казва, че си върши перфектно работата, но фактите говорят обратното. Кажете ми една наша гарнитура, която играе някъде. Така ли я вършим работата? Ако вършене на работата е да се пази сградата в здрав и чист вид… Нямам представа от една година насам как си върши работата, но имам представа от предишните 3-4 години. От тогава знам, че не се върши работа.
- Вчера след мача с Черна гора той каза, че БФС няма пари за чужд треньор, вие като бивш член на Изпълкома, имате ли друга информация?
- Ако се плащат такива големи заплати на нашите специалисти, които вероятно не заслужават, могат да се отделят пари и за външен специалист. Но има нещо много по-важно – не може футболът да не получава помощта на държавата. Дори и едно добро отношение. И това се държи определено на това и че тези хора, които управляват държавата, не приемат управлението на българския футбол. Нямам друго обяснение. Успехите на българския футбол винаги са свързани с помощта на българската държава.
- Как точно трябва да помогне държавата. Въпросът с базите стана банален, но какво още?
- По мое време в БФС бяха дошли хора, които искаха да помагат. Но те искаха черно на бяло да кажем за какво си харчим милионите, които искаме. А не да влизат в касата на БФС. Трябва най-после да уточним прословутият въпрос с базите и с ДЮШ. Навремето, защо Нефтохимик беше силен? Защото направихме база и детско-юношеска школа. Затова беше силен Нефтохимик.
- Какво е бъдещето на националния отбор. От първия до последния ли трябва да се сменят, както каза премиерът Бойко Борисов?
- Той не го е казал само за националния отбор. Бойко има предвид и ръководството на футбола. Не можеш да сменяш играчите и треньорите на националния отбор, а да не сменяш ръководителите. Това не е сериозно.
- От думите ви разбирам, че който и да дойде за нов треньор, ако не се смени ръководството на БФС нищи няма да се промени?
- Същата работа ще бъде. Има читави хора, като бизнесмени. Но има хора от тези бизнесмени, които защитават собствените си интереси. И това вече се показа. Вчера слушам някаква декларация на ЦСКА, че не желаят Стефан Спасов да свири мача им с Литекс. Това е нещо друго. Това нещо се получава, защото се допусна нарушаването на четири закона в страната, да влязат в Изпълкома колеги. Мястото на колегите, които са достойни хора за уважение, тъй като правят достоен бизнес, колко достоен е не знам. Но тяхното място е управата на ПФЛ, а не в БФС и после да има конфронтации, настроения и недостойни неща зад гърба. Аз затова напуснах Изпълкома, защото имаше настроение от клубовете. Това е най-принципното нещо. Това е истината – силна Професионална футболна лига, Аматьорска лига и много здрава връзка с държавата. Ето, сега строят многофункционална зала в София, дано да я довършат. Но кой ще играе там? За кой е тя? Ние вече нямаме спорт.
- Говорихте за Професионалната футболна лига, при нея нещата също не са много ясни след напускането на Валентин Михов…
- Защото никой не и дава самостоятелност. Как да я има? Нали трябва да и се даде самостоятелност, за да видим какво може да направи тя. А сега какво се получава? Разхвърлят я като брашнян чувал.
- Споделяте ли мнението “каквато държавата, такъв и спортът” и ли това е само начин да за оправдание. Може ли към от спорта да тръгне да се прави нещо или е изключено?
- Това изказване вече е изтъркан шаблон. Аз казвам, че държавата трябва да помага на спорта. Без държавна политика и помощ не може да стане. Има хора, които нямат място в Изпълкома, които дори и сегашното ръководство на държавата не приема. Това е Български футболен съюз, институция. А не Михайлов футболен съюз. А когато е БФС, трябва да се съобразяваме с държавата. Аз поне винаги съм се съобразявал с държавата и никога не съм нарушавал законите й. Така съм възпитаван, така съм устроен да бъда.
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки