Кристиано Роналдо: Не съм в лоши отношения с Меси, но вярвам, че съм най-добрият

Ще бъдем по-спокойни след Десетета, казва най-добрият играч на Европа за сезон 2013/14

Кристиано Роналдо: Не съм в лоши отношения с Меси, но вярвам, че съм най-добрият
Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо да­де интервю пред Магса преди вчерашното връчва­не на наградите на УЕФА за най-добър играч през сезона. Португалецът спечели наградата за страхотните си изяви през сезон 2013/14.

Кристиано, вка­рахте
32 гола в Примера, станахте най добър голмайстор, носител на „Златната обувка", добавихте рекордните 17 попадения в ШЛ. Никой друг не е постигал това. Смятате ли, че заслужавате награда­та на УЕфА за най-добър иг­рач?
- Индивидуалните награди са следствие на колективни­те. С Реал изпратихме неве­роятен сезон. Спечелихме Шампионската лига, Купата на краля и Суперкупата на Европа. Ще ви излъжа, ако ка­жа, че наградата на УЕФА не ме интересува. За мен този трофей е важен. Ще се рад­вам, ако го спечеля.

Няма ли да бъде странно, ако някой от Байерн спече­ли наградата (Робен или Нойер), след като Вие ги разгромихте на полуфина­лите в ШЛ?
- Вече във футбола нищо не може да ме изненада. Ви­дял съм толкова много, че до­ри и такова нещо не би ме учудило. Аз обаче съм опти­мист, защото знам, че си свърших добре работата. Както аз, така и Реал Мадрид. Уве­рен съм в шансовете си, но журналистите са тези, кои­то решават.

След като станахте №1 в света и спечелихте 2 пъ­ти „Златната топка" (2008, 2013), какви цели преследвате сега?
- Да продължа да бъда най-добрият. Нищо не се е про­менило с минаването на го­дините. Мисленето ми оста­ва същото, искам да съм №1 във всеки турнир, в който участвам.

По изражението ви личи, че сте щастлив човек. Но липсва ли ви нещо, за да се чувствате напълно реализиран?
- Не, нищо не ми липсва. Аз съм човек, който е успял. Бла­годарение на Господ всичко е наред: Имам добро здраве, семейството е добре, прия­телите също. Няма да е справедливо, ако кажа, че съм тъжен в този момент. Освен това футболната ми кариера е в разцвета си, чувствам се отлично, успях да се реализирам напълно.

След  като  изиграхте уникален сезон, в края на кампанията имахте проблем с контузия. Не бяхте напълно възстановен, но въпреки това играх­те на финала на ШЛ в Лисабон...
- Така е, Трябваше да играя контузен, но не съжалявам.Не исках в никакъв случай да пропускам финала в Шам­пионската лига. След всичко, което бях направил, нямаше как да не играя в този мач. Явно си е струвало да риску­вам, тъй като Реал спечели, а аз вкарах гол. Трофеят бе специален, тъй като в Мад­рид всички го очаквахме с нетърпение. Ако мога да се върна назад, не бих променил решението си. Реал ми е дал всичко.

Имаше ли момент, в кой­то лекарите ви забранява­ха да играете заради коля­ното, но въпреки това вие го правехте? И имаше ли риск за кариерата ви?
- Очевидно е, че имаше. В живота няма да постигнеш нищо, ако не се жертваш. И аз точно това направих. На моменти се налагаше да рискуваме с контузия­та. Може би в друга ситуация щях да постъ­пя раз­лично, но тук ' ставаше въп­рос за много важен турнир ка­то Шампионската лига, както и све­товното пър­венство след това. Всичко ми­на добре, счупих ре­корда за най-много голове в ШЛ. Случвало се е да натоварвам тялото си до лимита, но така би направил всеки атлет от най-високо ниво. Сега се чувствам добре. Имам нужда от още няколко дни, за да бъда отно­во на най-доброто си ниво. Скоро това ще стане.

Ще се намали ли напреже­нието след спечелването на Десетата?
- Вече няма да е същото, защото в последните го­дини в Реал бяхме подло­жени на огромно напре­жение. Всички играчи го чувствахме. Мис­ля, че тази година ще бъдем доста по-спокойни от  психологи­ческа гледна точка, тъй като вече спечелихме Десе­тата.

Изминаващата 2014 г. ли беше най-добрата във вашата кариера?
- Може и така да се каже. Но ако гледате последните 6 или 7 години, ще устано­вите, че в това време съм се опитвал да поддържам същото високо ниво. Разли­ката е, че този път спече­лихме повече трофеи. Затова изминалата година е мечтана година за мен.

Анчелоти казва, че има­те по-добър отбор от миналия сезон. Съгласен ли сте? Взехте Кроос, Хамес и Навас, но пък загубихте Ди Мария, Мората, Шаби Алонсо и Диего Лопес...
- Рано е да се каже дали този Реал е по-добър или по-лош. Можеш да купиш най-добрите 40 играчи в света, но да не направиш отбор. Така е във футбола. Това обаче не значи, че играчи­те, които сме взели, не са на топниво. Напротив. Пристигнаха много добри футболисти, които искат и са готови да помагат. Из­водите обаче се правят след края на сезона. Аз съм оптимист, че всичко ще е наред.

Отношенията между играчите и Анчелоти наис­тина ли са толкова добри, колкото изглеждат?
- Перфектни са. Анчело­ти върши невероятна рабо­та. Той е голяма личност и голям треньор. Затова се разбираме отлично с него. Много съм доволен.

Вече 5 години сте в Реал Мадрид. Не ви ли писна от непрекъснатите сравне­ния с Лео Меси от Барсело­на? И свикнахте ли вече да живеете с това?
- Сравненията с Меси ве­че са част от моя живот. Нормално е хората да ни сравняват, както във Фор­мула 1 се сравняват Мерце­дес и Ферари. Вече съм свик­нал.

Говори се, че с Меси не сте в добри отношения...
- Не е вярно. Двамата сме колеги, приятели по профе­сия, но не ни свързва нищо извън футбола. Отношения­та ни са нормални, нямам проблем с Меси. Никой не е по-добър или по-лош. И два­мата даваме всичко от се­бе си за отборите си, но аз вярвам, че в моята профе­сия съм най-добрият. И ра­ботя за това. Дори и да не се случи, в главата си винаги ще мисля, че съм най-добри­ят.

Може би след години двамата с Меси ще се сме­ете заедно на всичко то­ва?

- Вероятно, футболът е са­мо игра. Забавление. Харесва ни да играем. Трябва да гледа­ме на това съперничество в положителен смисъл, тъй ка­то е нещо добро.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки