Матеус напада Мъри и Наско

Вижте цялото интервю с новия национален селекционер

Матеус напада Мъри и Наско
В националния отбор досега не е имало дисциплина. Думите са на Лотар Матеус в интервю пред Красимир Минев за предаването “Зона Спорт”, което ще се излъчи утре от 11,30 ч по Би Ти Ви. Така немската легенда индиректно атакува предшественика си Станимир Стоилов и директора на тима Наско Сираков. Според Матеус преди идването му не е имало също достатъчно концентрация и комуникация.

“България не може да се мери с финансовия ресурс на Англия и Швейцария, но с отборен дух и силен колектив може да се конкурира на терена - каза Матеус. - Дали съм трансферът на годината? Ако България играе на голям турнир с треньор Лотар Матеус, значи е така.” 

Да вземем чужденец или не за национален селекционер? Темата е „държавен въпрос" от години във футбола. Е, вече дилема няма. Лотар Матеус записа две победи от два мача, но е рано за генерални изводи. Но има ли чуждият треньор почва у нас? През годините се изредиха стотици, много успяха и дадоха позитиви на спорта ни, но провалите вероятно са още повече. Все пак в България работиха европейски и световни шампиони, медалисти от олимпиади. Като нюанс, но може и би и повод за размисъл - в момента в „А" група по футбол има един треньор от чужбина (Гьоре Йовановски, ЦСКА). В баскетболния шампионат само сърбинът Йовица Арсич („Лукойл Академик") е легионер, а във волейболните ни клубове треньорите са само българи.
 
 
- Започнахте много силно в националния отбор на България, г-н Матеус...
- Истината е, че най-малко направихме добър старт. Повече отдвете победи над Уелс и Саудитска Арабия не можеше да се постигне. Но това е само едно малко начало. Поставили сме си големи цели. Всеки ден футболистите в клубовете и аз като треньор трябва да работим, за да ги изпълним.
 
- Бяхте доста ядосан от организацията на мача със Саудитска Арабия. Нужни ли са такива двубои?
- На първо място се нуждаем от мачове. Трябва да опозная футболистите и всеки двубой ми помага. Организацията в Истанбул не беше добра, но това не зависеше нито от БфС, нито от нас. Имахме договор с една агенция и тя не си свърши работата. В бъдеще не трябва да се допуска, футболистите трябва да имат най-добрите условия, за да се подготвят оптимално за всеки мач.
 
- Мислил ли сте, че ще ви се случи подобно нещо - игрище без осветление, мръсни съблекални, задръствания към стадиона?
- Нека не гледаме негативното. Имаше грешки в организацията и трябва да се поучим от тях и да не ги повтаряме. Както казах -трябва за всеки мач да се готвим оптимално.
 
- В България мнозина наричат националите разглезени младежи, които се интересуват единствено от жени, дискотеки и хубави коли.
- Нямам нищо против всеки футболист да се интересува от тези неща. Но само когато времето му позволява. Навсякъде играчите се наслаждават на хубав живот, карат скъпи коли, ходят по дискотеки. Понякога имат и хубави жени. Всеки трябва да знае, че футболът е центърът в живота му и трябва да се фокусира
върху него. Иначе всеки избира какво да прави в личния си живот, но не трябва да забравя, че има договор на професионален футболист. И трябва да прави необходимото, за да е в оптимална форма.
 
- Националите изглеждат много респектирани от вас...
- Аз уважавам всеки човек и се надявам, че футболистите са респектирани от мен. Чувствам, че имаме отлична комуникация. Когато бяхме заедно, те правеха всичко, за да се представят по най-добрия начин. Разбира се, ще ни трябват много месеци и мачове, за да се опознаем както трябва. Смятам, че човек трябва да уважава всеки, когото среща.
 
- Повечето от тези играчи се провалиха с Христо Стоичков, Пламен Марков и Станимир Стоилов. Какво ще промените, за да не влезете в този списък?
- Не зависи от мен, а от играчите. С добри игри, добри резултати, с участие на големи турнири те могат да станат финансово независими в бъдеще. Те са отговорни за своите семейства. Тук не става въпрос за един мач, а за гледане напред, където футболистът може да има много хубав живот. Какъвто аз имам.
 
- Не е ли много голям рискът да поемете България?
-Треньорът винаги поема рискове. Няма гаранция, че ще постигнеш резултати. Вярвам в качествата на българските футболисти. Резултатите от последните месеци не отговарят на нивото на този отбор. Играчите трябва да разберат какво искам да променя. В отбора не е имало дисциплина, футболистите са мислили повече за себе си. А един играч сам никога не е печелил мач.Искам играчите да погледнат второто полувреме срещу Уелс и първото срещу Саудитска Арабия. Тогава бяха истински отбор. И постигнаха резултатите, които искат и те, и феновете.
 
- Смятате ли се за най-добрия трансфер в българския футбол?
- Работата ми създава удоволствие. Винаги се чувствам добре, когато живея с футбол. Опитвам се да предам това и на играчите. Началото е хубаво, спечелихме два мача, но това е още нищо. Ако България участва на голям турнир и треньор е Лотар Матеус, значи трансферът е бил добър.
 
- Как може да има хубав футбол без добри бази?
- Много източноевропейски държави имат този проблем - инфраструктурата, работата с децата. Бил съм на много места, но те имат съвсем различен финансов ресурс. Правителството подкрепя спорта. Надявам се, че и България ще се опита да подпомогне футбола. Да намери средства, да се организира по-добре работата с подрастващите. Процесът е много дълъг.
 
- Страда ли България от липсата на Стоичков, Лечков, Костадинов?
- Имаме голям проблем -говорим твърде много за миналото. България имаше силни футболисти, има ги и сега. Например Димитър Бербатов, който не играе вече в националния отбор, но е звезда в Англия. Това е голямо признание. Преди години гледах на Валери Божинов като на един от най-големите таланти в световния футбол. За съжаление имаше много контузии. България сега има отлични млади играчи като Ивелин Попов и Валери Домовчийски. Разполага и с опитните Мартин Петров и Стилиян Петров, които имат качествата да направят разликата на международно ниво. Не трябва да гледаме в миналото. Няма го Балъков, няма го Стоичков. Те бяха невероятни, но сега ние трябва да намерим новите, за да може България отново да е на голям турнир.
 
- Какво ви написа Божинов в CMC-а след победата над Уелс?
- Поздрави и мен, и отбора. Каза, че е много щастлив. Написа ми още, че тренира здраво и ще направи нужното да си върне формата и да играе отново за България. Знае, че не е във формата, която е нужна,33 да помогне. Затова не беше в отбора. Божинов има голям потенциал. Пожелавам си заради българския футбол да си намери истинската форма.
 
- Дразните ли се от писанията за личния ви живот?
- Не ми пречат, от дълго време съм в играта. Не чета всичко. Много неща не са верни. Не само за мен. Не-винаги някои медии казват истината. Познавам се добре, знам по какъв път вървя и каква е истината за мен. факт е, че журналистите имат право да изразяват свободно мнението си и трябва да го приема.
 
- Врагове ли са ви медиите?
- Искам да има респект между нас. Медиите си вършат работата, имат отговорност да казват истината. Когато не го правят, могат да бъдат врагове.
 
- Как може да бъде спечелено доверието ви?
- С коректност и честност. В живота няма само слънчеви дни - има и сенчести. Човек трябва да може да приема и негативното. Смятам, че хората трябва да водят открити разговори. Както аз направих с Божинов. Обадих му се и му казах, че не съм доволен от формата му и затова не го взимам. Не трябва да разбира от вестниците, че треньорът не го е извикал.
 
- Какво може да ви ядоса?
- Например моят отбор през второто полувреме срещу Саудитска Арабия. Не бях доволен и от съдията. Аз съм честен и коректен човек, обичам истината. Затова често казвам на футболистите неща, които не искат да чуят. Това не е критика, а помощ. Когато виждам, че един футболист играе лошо, а има потенциал, трябва да го накарам да го покаже заради себе си и отбора. Ако казвам само позитивни неща, няма да е честно. Когато правя грешки, обичам да ми ги показват. Опитвам се да се уча от тях.
 
- Очаквате ли и в България да говорят много за личния ви живот?
- Надявам се, че сега името ми ще се свързва със спорта, а не с личния ми живот. В последната година и половина имах много предложения, но не работих никъде. Нямаше как да се позиционирам в медийното пространство с резултатите ми. Затова се говореше много за нещата извън терена около мен. Дано сега е друго.
 
- Не искате ли един ден да станете треньор на „Байерн", с когото имате толкова много титли през годините?
- Имам прекрасни взаимоотношения с „Байерн". Но не ми е мечта или фиксидея да бъда треньор на отбора. Реалист съм. Сега
съм треньор на България. Никой не ме е принуждавал, сам го избрах. Наслаждавам се на това предизвикателство. Задачата няма да е лека, но ми доставя удоволствие, интересна е. Искам да върнем българския футбол където феновете желаят да го виждат. Затова е нужна много работа, дисциплина, концентрация и комуникация. Според мен тези неща са липсвали донякъде в миналото. Хората не са си говорили достатъчно. А един човек няма как сам да успее, колкото и голям футболист да е бил. Като колектив на терена и извън него трябва да сме достатъчно силни, за да постигаме целите си.
 
- Къде се играе най-силен футбол?
- Колкото и да не ви се вярва, като гледаме класиранията и резултатите, това място е Германия. В Испания имаме „Барселона" и „Реал". Останалите силни като „Валенсия", „Севиля" и „Атлетико" са далеч назад. Бундеслигата е най-оспорваното първенство, играе се най-атрактивен футбол на най-хубавите стадиони в света.
 
- Как се промени футболът в сравнение с вашите години на терена?
- Най-вече от икономическо естество. Има много допълнителни възможности за развитие на футбола. Играе се много по-бързо, мисли се по-бързо на терена. Преди отборите разчитаха много на индивидуални звезди. Днес резултати се постигат благодарение на силен колектив. Най-добрият пример е „Майнц". Със сигурност това не е най-добрият отбор с най-добрите футболисти. Но е най-добрият като тим на терена и затова е първи в Бундеслигата. Въпреки че е с малък бюджет. България не може да се конкурира финансово с Англия и Швейцария, но може да го направи с отборен дух на терена.
 
- Не ви ли уморяват многото пътувания?
- Животът на футболния човек е свързан с много път. Не ме стресират. 16 месеца не работих като треньор, а бях доста повече журналист. Пет седмици коментирах световното първенство за „Ал Джазира" в ЮАР.
 
- Какво ви прави нещастен?
- Загубите с моя отбор. Аз съм човек, който обича да гледа позитивно на живота. Опитвам се да предам мисленето ми в националния отбор на България. Когато си позитивен човек и невъзможното може да стане възможно.


Присъединете се към новата фен-страница на Novsport.com във Facebook!
 
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки