Арсенал не прости на Шахтьор - 5:1 (видео)

Отборът на Арсенал постигна трета поредна победа в тазгодишното издание на Шампионска лига, като по този начин почти сигурно ще играе в следващата фаза на турнира.

Арсенал не прости на Шахтьор - 5:1 (видео)
Отборът на Арсенал постигна трета поредна победа в тазгодишното издание на Шампионска лига, като по този начин почти сигурно ще играе в следващата фаза на турнира. Лондончани победиха с 5:1 отбора на Шахтьор Донецк, а головете за домакините отбелязаха Александър Сонг, Самир Насри,Сеск Фабрегас, Джак Уилшир и Маруан Чамак. За Шахтьор се разписа бившият играч на „артилеристите” – Едуардо. Арсенал бе по-добрият отбор през целия мач и заслужено грабна трите точки.
 
Срещата бе равностойна в началните минути, като до десетата положения пред двете врати липсваха. Първия изстрел към една от двете врати нанесе румънецът Разван Рац, който в 13-ата минута шутира по посока вратата на Фабиански, но коженото кълбо премина покрай десния страничен стълб.
 
В 19-ата минута отборът на Арсенал получи правото да изпълни ъглов удар. Топката бе центрирана в наказателното поле на гостите, където вратарят Пиатов я улови, но миг по-късно я изпусна в краката на Джуру. Националът на Швейцария нанесе удар към вратата на Шахтьор, топката се озова в краката на съотборника му Сонг и камерунецът на около метър от вратата изведе Арсенал напред в резултата.  
 
След попадението домакините заиграха доста по-активно и в 22-ата минута Самир Насри получи много добра възможност да удвои резултата. Французинът овладя топката на границата на наказателното поле и стреля силно, но този път Пиатов се намеси по великолепен начин и изби топката, запазвайки шансовете на своя отбор за спечелване на поне точка от срещата.
 
Последваха минути, в които играта се водеше предимно в средата на терена. В 42-ата минута домакините организираха бърза атака и след центриране на голмайстора Сонг и неразбирателство в отбраната на Шахтьор, топката попадна в Самир Насри, който с хубав изстрел с левия крак простреля Пиатов, удвоявайки резултата в полза на Арсенал. Нямаше други опасни ситуации до края на първата част и двата отбора се оттеглиха на почивка при резултат 2:0.
 
Гостите започнаха по-активно втората част и още в 47-ата минута получиха много добра възможност да върнат един гол. Луис Адриано бе изведен сам срещу Фабиански, но ударът, който нанесе, срещна тялото на вратаря на домакините, а топката се озова встрани от вратата на Арсенал.
 
След силното начало за гостите отборът на Арсенал изравни играта. В 59-ата минута артилеристите получиха правото да изпълнят свободен удар. Топката бе изпратена в наказателното поле на Шахтьор, а в последвалото разбъркване главният съдия Свен Моен посочи бялата точка, след като Луис Фабиано задържа Джуру и швейцарецът се озова на земята. Зад топката застана капитанът на Арсенал Сеск Фабрегас, който със силен удар в горния десен ъгъл на вратаря Пиатов направи резултата класически.
 
Пет минути по-късно последва ново разочарование за тима на Шахтьор. Домакините вкараха четвърти гол, а този път попадението бе дело на Джак Уилшир, който след чудесен пас на Росицки се озова сам срещу вратаря на Шахтьор и прехвърляйки го, прати топката в мрежата на гостите.
 
В 69-ата минута на Емирейтс бе отбелязан нов гол и той отново бе в полза на Арсенал. След съмнения за засада Чамак се озова сам срещу Пиатов и направи резултата 5:0.
 
Все пак гостите достигнаха до почетно попадение, дело на бившия футболист на Арсенал – Едуардо, който през втората част замени Луис Фабиано. Националът на Хърватска подаде към Жадсон, който центрира хубаво в наказателното поле на домакините. Топката попадна на левия крак на Едуардо, който със силен изстрел я прати зад Лукаш Фабиански.
 

До края на срещата двата отбора намалиха темпото и създадоха по една по-опасна ситуация, но до седми гол в мача не се стигна. Двубоят завърши при резултат 5:1 и по този начин Арсенал оглави класирането с 9 точки в актива си. След допуснатото поражение Шахтьор запази втората позиция в групата с актив от 6 точки и все още има огромен шанс да продължи в следващата фаза.  

Арсенал 5:1 Шахтьор Донецк
1:0 19’ Сонг
2:0 42’ Насри
3:0 60’ Фабрегас (дузпа)
4:0 66’ Уилшир
5:0 69’ Шамак
5:1 82’ Едуардо
 
Стартови състави:
 
Арсенал
21.Фабиански
27.Ебуе
18.Скилачи
20.Джуру
22.Клиши
17.Сонг
19.Уилшир
7.Росицки
4.Фабрегас
8.Насри
29.Шамак
 
Резерви:
53.Шчесни
2.Диаби
14.Уолкът
15.Денилсон
16.Аршавин
28.Гибс
52.Бендтнер
 
Шахтьор Донецк
30.Пиатов
33.Сърна
5.Кучер
44.Ракицки
26.Рац
19.Гай
3.Хубшман
22.Мхитарян
29.Тейшейра
10.Уилян
9.Луис Адриано
 
Резерви:
12.Худжамов
8.Жадсон
11.Едуардо
14.Кобин
15.Степаненко
20.Коща
27.Чигрински
 
 
Жълти картони: Хубшман, Луис Фабиано(Шахтьор Донецк)
Червени картони: няма
Рефер: Свен Моен
Стадион: Емирейтс Стейдиъм

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки