През 21 век ЦСКА печели едва 40% от пролетните стартове

За последните 15 години ЦСКА има положителен баланс в пролетните стартове, но пък головата разлика е отрицател­на

През 21 век ЦСКА печели едва 40% от пролетните стартове
ЦСКА подновява първенство­то срещу Локо (Сф) на 1 март. Двубоят с железничарите тази неделя в "Надежда" започва в 15:30 часа и ще е сблъсък между първия и третия в класиране­то.

Армейците обаче нямат много добри моменти в про­летните стартове през пос­ледните 15 години - от 2000-ата насам. В този период ЦСКА стига до успеха едва в 40% от 15-те изиграни срещи на стар­та. Това е доста незадоволите­лен показател с оглед традици­ите и успехите на тима. За сравнение, процентът на побе­дите в А група в исторически план е 61,2 - от 1898 мача са спе­челени 1163.

Най-сериозни трудности в пролетните стартове ЦСКА имаше в началото на 21-ви век. През 2000 и 2001 г. бяха записа­ни два потресаващо лоши мача - поражения с по 1:4 от Нефто­химик и Литекс. В следващите две години пък дойдоха издънки с аутсайдери като плевенския и варненския Спартак (съот­ветно 0:0 и 1:1). През 2004 г. отново Нефтохимик вгорчи подновяването на сезона след атрактивно 3:3 в Бургас. Като се включи и кампанията от 1999 г., когато отново с шейхо­вете мачът завърши 1:1, но в Борисовата градина, тези 6 се­зона без успех в пролетните стартове (1999-2004) са нега­тивна серия без аналог в черве­ната история!

От този момент нататък ЦСКА постепенно започна да подобрява представянето си на старта на пролетта. Ар­мейците взеха две минимални победи с по 1:0 срещу Родопа и Ботев (Пд) през 2005 и 2006 г. Последваха нулеви ремита с Черно море и Литекс, преди да дойде най-силният период за червените в пролетните стар­тове от 2000 г. насам - 3 поредни победи от 2009 до 2011 г. При всяка една от тях ЦСКА ре­ализира по 3 гола - срещу Беласи­ца (3:0), Локо Пд (3:2) и Левски на "Герена" (3:1), постигнати при трима различни треньори, съответно Любослаб Пенев, Йоан Андоне и Милен Радуканов.

На тази серия обаче бе сло­жен край с две еднакви пораже­ния - от Черноморец и Литекс по 0:2. Загубата от „акулите” бе и повод за уволнението на тан­дема Димитър Пенев - Дуци Симонович, а тази от ловчанлии на "Армията" година по-късно предопредели и раздялата с Миодраг Йешич, станала факт сед­мица по-късно.

През миналия сезон отново Черноморец застана на пътя на ЦСКА на старта на пролетта. И червените затвърдиха тен­денцията да играят трудно в пролетните стартове. Макар бургазлии да бяха в зоната на из­падащите, те изпотиха макси­мално 31-кратните шампиони. Тони Силва откри чак в 72-ата минута, но 7 по-късно Фонсека изравни. В крайна сметка побе­дата бе донесена от капитана Валентин Илиев, който се раз­писа с глава след корнер в пос­ледната минута.

За последните 15 години ЦСКА има положителен баланс в пролетните стартове, но пък головата разлика е отрицател­на. 6 победи, 5 равенства и 4 за­губи при 19 вкарани и 20 инкаси­рани попадения не е никак впе­чатляваща статистика за от­бор от ранга на ЦСКА. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки