ЦСКА води на Славия с 19:7, при купите

За разлика от Емил Велев, треньорът на „армейците" Милен Радуканов няма титла като футболист

ЦСКА води на Славия с 19:7, при купите

Сряда от 19,00 часа започва финалът за Купата на България между ЦСКА и Славия. Тази среща до голяма степен ще очертае бъдещето на победителя, както, разбира се, и на загубилия.

Ако „червените" спечелят, ще започнат с месец по-късно участието си в Лига Европа, а и ще направят селекция, с която да се представят достойно на три фронта.

Ако пък Славия удари ЦСКА, то „белите" ще спрат да продават основните си футболисти на всеки трансферен прозорец и ще градят тим, който да е конкурентоспособен на грандовете, а и да се представи достойно в Европа.

Като цяло съотношението между ЦСКА и Славия относно спечелените купи е смазващо в полза на „армейците" - 19 на 7. При футболистите и вдигнатите от тях трофеи „червените" отново имат предимство, но то далеч не е толкова огромно. Всъщност футболистите на ЦСКА са спечелили 17 трофея (б. а. - статистиката включва титла, купа и суперкупа), докато тези на Славия -11.

Трябва да се отбележи, че силите са сравнително изравнени, тъй като всички знаем, че най-старият столичен клуб не е слагал отличие в музея си вече 15 години.

Има обаче и нещо друго - нито един от настоящите играчи на „Старата госпожа" няма трофей с белия екип.

Повечето от тези 11 отличия са спечелени от футболистите, когато те са носели екипа на вечния враг на ЦСКА - Левски. Става въпрос за Мартин Кушев, Георги Христов, Виктор Генев, Богомил Дяков и Иван Цачев. Въпреки това нито един от изброените не е „отличникът" на Славия.

Това е зимното попълнение Йордан Юруков, който, забележете, с екипа на „армейците" става два пъти шампион - през 2005 и 2008 г., а междувременно вдига и супер-купата на страната.

Опитът и рутината, която имат тези футболисти на Славия, трябва задължително да се използва от треньора на тима Емил Велев, който много добре знае как се печелят големи мачове и как се вдигат трофеи. Като футболист на Левски той печели 3 титли и 2 купи, а като треньор на „сините" ги изведе до първото място в „А" група през 2009 г.

Както се и очаква, най-титулуваните играчи в ЦСКА са и най-опитните - Емил Гъргоров и Тодор Янчев. Бадема е спечелил три титли на България, една Купа и една суперкупа на страната. Капитанът на „армейците" има същите трофеи, но без Купата.

Именно заради това Янчев ще бъде крайно мотивиран да направи Голям шлем в България. Веднага след халфовете се нарежда бразилецът Маркиньос, вдигнал титла и суперкупа през 2008 г.

Същите отличия има и Александър Тонев, но неговият принос е незначителен. Суперкупа на България е печелил и Иван Караджов.

Колкото и любопитно да звучи, един от играчите на ЦСКА е ставал първи в ,А" група с отбора на... Левски. Става въпрос за Четин Садула, играл в един мач през сезон 2005/2006.

Със сериозни успехи може да се похвали и ирландският нападател на тима Килиан Шеридън. Той има две титли на Шотландия със Селтик (2007 и 2008) и една Купа на страната (2007). И сами може да се досетите, че неговият принос за тези трофеи е минимален.

За разлика от Емил Велев, треньорът на „армейците" Милен Радуканов няма титла като футболист. Все пак БГ Мауриньо може да се похвали с две Купи на България (1993 г. с ЦСКА и 1998 г.с Левски).

Белчев: И за мен това, което се случва е необяснимо

Треньорът на ЦСКА бе доста разочарован

Храбър Крумовград не се даде и на ЦСКА (ВИДЕО)

"Червените" заплашени от бараж за Европа

ЦСКА пусна билетите за Крумовград

"Червените" примемат хита на сезона в събота

Потвърдено: Нов директор и скаутско звено в ЦСКА

„Червените“ търсят президент, не се разбраха с Бербатов

Християн Петров: Боли ни! Това не приляга на ЦСКА!

Бранителят бе много разочарован след загубата от Лудогорец

Белчев: Не отива на ЦСКА да е на второто място

Треньорът на "червените" бе разочарован след загубата от Лудогорец

Окончателно: ЦСКА без каре титуляри, но с Каранга в Разград

Стамен Белчев определи групата за Лудогорец

Матей аут за Лудогорец, пред раздяла с ЦСКА

Капитанът може да е изиграл последния си мач с червената фланелка

ЦСКА готви мащабна селекция, гледа към Испания

„Червените“ търсят подсилване във всички линии

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки