Никой не може да ми каже кого да пускам, отсече Петев

Селекционерът говори за Евро 2016, Бербатов, Попето, вратарите, критиките и още...

Никой не може да ми каже кого да пускам, отсече Петев

„Бяхме по-добри от Малта и спечелихме заслужено.”

Това сподели по повод минималния успех на България в европейска квалификация националният селекционер Ивайло Петев в ефира на ТВ7.

„Изиграхме нелош мач, имахме ситуации, но не можахме да реализираме в самото начало. Визирам дузпата и още едно-две положения. Във футбола тези неща се случват. Важното е, че през втората част вкарахме и взехме три точки. Това бе и нашата цел.”

За критиките след загубата от Турция с 0:4 в контрола:

„Малко повече бяха критиките след загубата от Турция. Дали това бе целенасочено или е пък нормално, не съм убеден. Нормално е на някои играчи да се е отразило това нещо, други не обръщат внимание. Щом сме взели три точки, значи тази загуба ни е повлияла в позитивен план. Срещу Турция изиграхме едно прекрасно първо полувреме, после допуснахме две грешки, но важното е, че сме си взели поука от това нещо. Този мач с Малта трябваше да се спечели на 100 %. Едно е да играеш за „каквото стане”, друго е, за да спечелиш. Аз обаче съм доволен от всички, защото успяха да победят.

За пропусната дузпа от Мицански:

„Да поемеш отговорност в такъв момент, също говори много, защото трябва да имаш самочувствие. Въпросът е, че той пропусна, иначе щеше да се говори по друг начин. Много големи футболисти обаче не са вкарвали на далеч по-значими форуми. Занапред трябва да изберем някой друг.”

Върнахме ли шансовете си за третото място и участие в баражите на Евро 2016?

„Преди да поема националния отбор, сигурно съм бил един от малкото оптимисти. Ако не виждах шансове, нямаше да се съглася на поста. Аз вярвам на всички футболисти, не сме изиграли най-силния си мач, всеки може още да даде. Аз съм сигурен, че в следващия двубой ние ще изглеждаме още по-добре.”

Счита ли за лична победа това, че остави в отбора Ивелин Попов, въпреки някои призиви последният да не бъде викан повече?

„Националният отбор не е мой, аз го познавам добре него, още от Литекс и бях убеден, че той ще се представи по този начин в двата мача. Той игра на ниво и срещу Италия, и срещу Малта. За нищо не мога да се лиша от този играч, въпреки натиска. Важното е той да се чувства сигурен и да дава най-доброто от себе си. Той е важен футболист за националния отобр, както и всички останали. Аз съм доволен от цялостното представяне.”

За контузените национали:

„Ние нямаме чак толкова голям избор, но определено (Георги) Миланов, Симеон Славчев и Тошко Неделев, например, всеки от тях може да допринесе за по-интересния ни вид във фаза атака.”

За критиките:

„Аз приемам всякакви критики. Въпросът е да мога да се науча от тази критика, а не целенасочено да се критикува човекът „хикс” и да се изписват всякакви неща... за каквото и да било.”

Относно това, че не той решава дали вратар да е Николай Михайлов:

„На мен никой не може да ми каже кой да пускам. Това е мое решение и на треньора на вратарите. Жалкото е, че след този равен мач с Италия, темата с Николай Михайлов измести цялото това нещо. Всеки може да сбърка. Не е ли по-жалкото да лансираме това нещо, отколкото, че отборът е бил на крачка от нещо голямо. А иначе преди всеки лагер се определят групата и вратарите. Разговаряме постоянно с треньора на вратарите и взимаме решението.”

За разликата между клубния и националния футбол:

„По-различно е да си национален селекционер, отколкото клубен треньор. Свикнал съм да работя под напрежение. Винаги преследваш победи във всеки един мач и трябва да го носиш това напрежение. Всеки успех е важен.”

Ще се класираме ли на Евро 2016?

„Това е моята лична цел.”

За разбирателството с играчите:

„От самото начало съм казал на футболистите да си имаме уважение и те да не злоупотребяват с моето либерално отношение към тях. Засега се разбираме, надявам се да продлъжим с това нещо. Има грешка, има и прошка. Мога да направя компромис, когато той е в полза на отбора.”

За треньорската професия:

„Не съжалявам за нищо. Това е моят избор. Да бъда национален треньор е предизвикателство за мен.”

Срещал ли се е с Димитър Бербатов и какво ще каже на феновете на нападателя:

„Не съм се срещал с него, няма с какво да ги зарадвам в момента.”

Има ли шанс Димитър Бербатов да се върне?

„Не мога да кажа, аз мога да коментирам за себе си. Аз не знам треньор, който да се откаже от футболист като Бербатов. Пожелавам му успех и да се върне към най-добрата си форма и да си намери отбор, а съм сигурен, че той ще го направи.”

За приятелите:

„Те винаги са едни и същи, от доста години.”

За най-сладката победа в кариерата си:

„Мисля, че тя предстои.”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки