Лафчис: Имаше замисъл ЦСКА да бъде елиминиран

Сценарият със смяната на собствеността в Левски бе съшит с бели конци

Лафчис: Имаше замисъл ЦСКА да бъде елиминиран

Бившият президент и вратар на Левски Томас Лафчис даде интервю в предаването "Зона Спорт". Той говори най-вече за кри­зата в грандовете Левски и ЦСКА. Лафчис за пореден път изрази съмненията си относно начина, по който външни сили са действали срещу ЦСКА, за да го деста­билизират изцяло, най-ве­че с цел да сдаде първото място.

Г-н Лафчис, Тодор Батков сдаде властта в Левски. Как видяхте събитията на „Ге­рена" като бивш ръководител, настъпили със смяната на управлението?

- Едно нещо ми е непо­нятно - не ги познавам тези хора, не ги знам дали са най-големите бизнесме­ни, дали са най-големите левскари (б.р. - има пред­вид двама от новите собственици Александър Ангелов и Николай Ива­нов). Но на мен ми изглеж­даше, че сценарият беше съшит с бели конци. Ще се върна на думата "бивш". Не можеш да си бивш левскар. Аз от дете съм за Левски. От 6-7-годишен съм започнал да играя за този отбор. По-важно се­га за мен е какъв ще бъде резултатът от тази смя­на на собствеността. Един човек не може да издържа клуб като Левски. Това се виждаше с просто око от доста време. То­ва, което предложих пре­ди година и половина, спо­ред мене беше най-добро­то за Левски, а може би и за ЦСКА - да се направи ед­но сдружение, към което да премине клубът, и кол­кото членове имаш, в толкова средства да се простираш. ЦСКА и Левски могат да се издържат с годишен членски внос. Но явно няма да стане. Как­то и да е, сега за Левски е важно как ще оцелее финан­сово.

Казахте, че цялата исто­рия е съшита с бели конци. Отказа ли се господин Бат­ков или го "отказаха"?

- Не съм го казвал навре­мето, но на мен ми се слу­чиха доста странни и опасни неща, за да се съг­лася да се откажа от собствеността. И ако са го отказали Батков, е ху­баво да разбере колко е лошо подобно поведение. Но това не ми е грижа, за мен по-важно е бъдещето на Левски. Трябва да се знае, че истинският Левс­ки съществува само зара­ди феновете. И новите хора, които влизат в Левски, трябва да знаят, че клубът не е играчка нито опитно поле, нито бизнес това е любовта на милиони хора.

Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Ива­нов вече са силните фи­гури в клуба. Съмнения­та около тях обаче са много - и на обществено­стта, и на самите сини фенове. Привърженици­те искат да бъдат допус­нати в управлението на клуба като гаранция, че няма задкулисие в управ­лението...

- Аз не бих влязъл в ана­лиз кой на кого е човек. Истината е, че освен Иво Тонев другите двама не ги познавам. Може да са светила в своята област. Ангелов може да е най-добрият адвокат в Бълга­рия, но аз просто не съм му чувал името. Същото важи и за Николай Иванов. Така че нямам право и не бих искал да коментирам тяхното участие и на ко­го са хора. Дори и някой да стои зад тях, те тряб­ва да знаят, че Левски ви­наги означава свобода. И който наистина обича Левски и иска да има нещо общо с клуба, е добре да излезе на преден план и да афишира намеренията си. Без значение кой е! Левски има нужда от силна фи­нансова подкрепа. Ако па­рите се управляват по добър начин, то тогава привържениците могат да се надяват на по-добро място от тазгодишното.

Доколкото разбирам, и във вас има съмнение, че това ще са фигурите, кои­то ще управляват Левски, че едва ли не стоят други играчи зад тях?

- Мен това не ме при­теснява - дали стои някой зад тях. Това трябва да притеснява самите тях. Защото аз гледам реакци­ите на хората. Важно за тях е това да са сериозни хора с възможности, кои­то да осигурят финансо­во клуба. Много малко се коментират разни други обстоятелства около Левски. Може би хората са претръпнали и един­ствено искат клубът да излезе от много голямата криза. Който и да дава па­ри, е важното да обича Левски наистина, а не да влиза с други цели.

Как оценявате спортно-технически потенциала на Левски? Ще успеят ли да се справят Георги Иванов и Стойчо Стоев с тежката ситуация?

- Не можем да бъдем конкурентни на клубове, които харчат 8-10 пъти повече от Левски. И най-добрият треньор на све­та да докараме, нямаме шансове без добри футбо­листи. Левски има тала­нтливи юноши, на които трябва да им се дава шанс, но отборът се нуждае и от опитни играчи, които да съставят гръб­нака. А за целта са нужни финанси. Нито Гонзо, ни­то Стойчо ще се спра­вят, ако не са подкрепени със съответните парични средства. На тях са им необходими играчи с класи над настоящите. В противен случай ще си иг­раем с юношите. Но дори и с тях едва ли ще изпаднем по-надолу от миналия сезон.

ЦСКА се намира в най-тежкото си състояние и всички привърженици стра­дат много сериозно от то­ва, което се случва. Преди около половин година пред­видихте, че отборът ще за­губи титлата. Но очаквах­те ли клубът да бъде изхвърлен от професионал­ния футбол?

- Важно е тук хората да стигнат до истината кой е причината, кой предиз­вика кризата в ЦСКА. За мен това е криминално деяние. Има си органи, ко­ито трябва да се самосе-зират на база информаци­ята в последните години. И да разкрият кой стои зад този криминален случай с резултатите на ЦСКА и с поведението на част от футболистите... (тук намек­ва за намесата, за която го­вореше през последните ме­сеци). Не може да водиш със 7 точки, да си с най-добра атака и защита и после изведнъж да се сринеш и десет мача да не можеш да вкараш гол. Отделно, че не си успял финансово да си оправиш не­щата. Мястото на ЦСКА не е във В група. Но, от друга страна, приемам, че няма не­досегаеми клубове. Ще пока­же времето дали това е би­ло най-доброто решение. Но ЦСКА е институция в Бълга­рия. А аз не обичам да се рад­вам на нещастието на дру­гите, защото това може да сполети и моя отбор. Но при все лошото управление на ЦСКА, пак ми мирише на не­що съвсем друго. Това е кри­минален случай. След две го­дини този отбор отново ще е в елита. Но не смятам, че БФС направи нещо по отно­шение спасяването на ЦСКА, а и на Локо София. Не искам да коментирам държавата. Но в крайна сметка трябва да се взимат мерки, когато е очевидно, че даден клуб се намира в тежка криза.

В този ред на мисли до­пускате ли, че е имало целе­насочен план да се изхвърли ЦСКА от професионалния футбол с цел облагодетел­стване чрез придобиването на базите на безценица нап­ример?

- То ЦСКА всеки си го взимаше на безценица, с кредити... Томов не пла­ти стотинка, предишни­те и те не платиха... Тук говорим за съвсем различ­но развитие. Не мисля, че е имало замисъл ЦСКА да бъде изхвърлен от профе­сионалния футбол. По-ско­ро имаше замисъл да бъде елиминиран от борбата за титлата. Това е мое­то мнение. Успяха, постигнаха го, дори повече предвид че изхвърлиха клуба във В група. Но не виждам как някой е направил умишле­но да фалира ЦСКА, за да го вземе на безценица...

Кой е този, който стои зад плана да се дискредити­ра ЦСКА?

- Много са тези, които биха застанали зад такъв план...

Логично е Лудогорец ка­то основен претендент за титлата...

- Няма как да обвинявам директно някого. Това е работа на органите, кои­то трябва да се заинте­ресуват как така ЦСКА се срина за няколко месеца. Да се види каква е пър­вопричината, няма да е толкова трудно да разбе­рат истината. Но е въп­рос на воля и политичес­ко желание да се разкрие истината за такова па­дение.

Лудогорец бяла лястови­ца ли е или е изключение от правилото, че футболът у нас деградира?

- Лудогорец не е лясто­вица, а орел. А знаете как­ва птица е орелът... (б.р. - граблива). Аз им желая ус­пех и тази година в Шам­пионската лига. Но аз не съм фен на Лудогорец. Та­ка че съдбата му не ме ка­сае. Повече ме интересу­ва Левски.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки