Георги Марков: Българският футбол изпревари държавата

Представителят на Левски, Георги Марков направи едно от първите изказвания по време на Конгреса на БФС, предаде репортер на Novsport.com. „Българският футбол изпревари държавата, но все пак изпращаме една тежка година за родния футбол. Пътят за развитие оттук нататък е един – да се акцентира върху развитието на детско юношеския футбол”, заяви Марков.

Георги Марков: Българският футбол изпревари държавата

Представителят на Левски, Георги Марков направи едно от първите изказвания по време на Конгреса на БФС, предаде репортер на Novsport.com.

„Българският футбол изпревари държавата, но все пак изпращаме една тежка година за родния футбол. Пътят за развитие оттук нататък е един – да се акцентира върху развитието на детско юношеския футбол”, заяви Марков.

Той отправи призив към Министерския  съвет от името на ПФК Левски:
-          да се изготви национална стратегия за развитие на спорта
-           да има 4-годишна програма, съобразена с Олимпийския цикъл, с акцент върху футбола
-           да се помисли за по-сериозна финансова инвестиция за спорта – ако трябва да се предвидят и пари от бюджетния излишък.

Георги Марков изрази доволство от приемането на закона за физическо възпитание и спорт, с една сериозна забележка – сроковете за концесия и собствеността на спортните обекти да бъдат по-големи, като време. Той припомни, че футболните клубове са акцентирали върху това на Кръгла маса, на която искането е било ползване 30 години +, въпреки че в закона са заложени по-кратки срокове.

Другото, върху което акцентира представителят на Левски е намаляване на броя на клубовете, съобразено с финансовото състояние на държавата. Като пример юристът предложи Швейцария, която е много по-добре от България в икономическо състояние, но броят на клубовете е значително по-малко.

„Не трябва да има футболен максимализъм по отношение на националния отбор. Не може да бъдем четвърти в света на всеки 10-20 години. Футболът не е това, което беше преди години и конкуренцията е много по-силна”, подчерта Марков.

„Сили от миналото като Унгария и Полша също не са на мястото, което са заемали преди. Защо да се срамуваме от равния мач с Черна гора? Има талант,ако заложим на него и развием ще успеем, това е пътят”, завърши Георги Марков.

372 делегата присъстват на Конгреса от 418-те които са заявили участие. Покани за били изпратени до 425-те членове.

В дневния ред беше записано, че ще се чете доклад на Изпълнителният комитет на футболния съюз, но това бе пропуснато с обяснението, че всички делегати са получили доклада в писмен вид.

Най-възрастният представител на футболния клуб, който присъства на Конгреса е на 71 години, а най-младият – на 25 години.

Конгресът започна с изказване на професор Лъчезар Димитров.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки