Пълен репортаж от вчерашните протести в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Момиче пострада, полицията записва личните карти, скандирания пред парламента...

Пълен репортаж от вчерашните протести в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Момиче пострада по време на протеста в София, предаде репортер на Novsport.com. Инцидентът бе в резултат на конфронтация между протестиращите и полицията в близост до джамията в столицата, накъдето се бяха насочили недоволните граждани. Полиция и жандармерия опитали да разпръснат тълпата. В този момент протестиращите започнали да хвърлят камъни и така момичето пострадало леко. По думите на двама от придружаващите я, тя е била ударена от полицейска палка. 

Полиция и жандармерия блокираха бул. "Мария Луиза" пред ЦУМ и попречиха на протестиращите да стигнат до джамията. Гражданите хвърляха камъни по оградата на строящото се метро, след което жандармеристи тръгнаха към тях, удряйки палки по щитовете. После протестиращите бяха изтласкани.



Те скандираха: "Към Красна поляна, към Красна поляна". 

Центърът на столицата бе на практика блокиран. Протестиращите в центъра почти бяха разпръснати. Освен инцидента с момичето, друг сериозен проблем в центъра на София не е възникнал.

Забелязваха се бутилки и обърнати кошчета за боклук около църквата „Св. София”. 

 

След като демонстрантите бяха разпръснати на площада пред хотел Шератон от полицейски и жандармерийски кордон, част от тях се отправиха отново към НДК  и бяха последвани от полицейски патрулни коли с включени сирени и светлинни сигнали. Те минаха през Витошка и заеха позиции около двореца на културата. Там обаче протестиращите бяха съвсем малко и не се случи абсолютно нищо. В момента полицейски части са разположени по Витошка и пред НДК до пилоните, но положението е спокойно.

 

Засилена охрана има около президентството и около Народното събрание. Градинката пред джамията Баня Башъ е отцепена от полицейски части и минаването е забранено. 


Иначе хиляди млади хора се събраха на площада пред Националния дворец на културата, предаде репортер на Novsport.com. Сериозно впечатление правеше това, че нито един от присъстващите не демонстрираше открита фенска принадлежност. 

Събралите се пред НДК имаха знамена и шалчета, но всички те бяха в цветовете на българския национален флаг. Трибагрениците се вееха и украсяваха вратовете на младите.

„Не сме тук по фенски, нито по граждански. Тук сме по български. За да защитим България, да защитим нашата чест и честта на родината”, признаха от присъстващите пред репортер на Novsport.com.

В същото време в единия край на площада се провеждаше джаз концерт и поради тази причина бе взето решението протестиращите да се отправят към Народното събрание. Чуваха се апели, отправени към полицията и жандармерията да не се закачат мирните млади хора: „Ние не сме нито дрогирани, нито пияни. Молим полицията и жандармерията да не ни закача и да не ни арестува”.

Иначе протестът премина под изключителни мерки за сигурност. Почти всички събрали се бяха проверявани за самоличност и за това дали са в трезво и адекватно състояние.

Друго любопитно, което можеше да се види пред НДК, бе присъствието на малки деца, доведени от своите родители. Те споделиха, че са дошли за бъдещето на децата си.



След като протестите продължиха в рамките на около половин час пред Националния дворец на културата, събралите се хора поеха към "Мария Луиза", преминаха през площад "Батенберг" и се спряха пред Народното събрание на "Цар Освободител". 



Там имаше сериозно присъствие на тежко въоръжени полицаи и жандармеристи, които се бяха събрали около сградата на Народното събрание. Протестиращите пък бяха пред паметника, скандирайки "Свобода за България, няма да мълчим" и "Циганите на сапун, турците под ножа". 



След около 45 минути пред Народното събрание от страна на протестиращите бяха хвърлени няколко пластмасови и стъклени бутилки по посока полицейския кордон, предаде репортер на Novsport.com. Хвърлените предмети не нараниха никого. До никакви други инциденти не се стигна. Полицията не реагира към протестиращите по никакъв начин, а събралите се хора обединиха всички знамена на първата редица и скандираха „Свобода за България”, „България над всички” и „Оставка”. След това шествието се отправи към Джамията.

Както е известно фенове на футболни клубове се обединиха безпрецедентно в 19:00 ч днес. Те излязоха, обединени от идеята да почетат паметта на загиналите български момчета в с. Катуница по централните места в различни градове на страната.

На първото видео може да видите пострадалото момиче.

На второто видео може да видите как полицията записва данни от личните карти на протестиращите.

На третото видео може да видите шествието от НДК до парламента. 

На четвъртото видео може да видите какво викаха протестиращите пред сградата на Народното събрание.

На петото видео може да видите как полицията разпръсна тълпата между ЦУМ и "Шератон".

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки