ПАОК взе Бербатов 2 години, 1 месец и 4 дни по-късно

Треньорът му Игор Тудор е падал от него 0:2 с Хърватия в София, Митко е вторият българин в солунския клуб

ПАОК взе Бербатов 2 години, 1 месец и 4 дни по-късно
Две години, един месец и четири дни изминаха, откакто руският олигарх с гръцки корени и собственик на солунския футболен клуб ПАОК Иван Савидис обяви: “Опитвам се да доведа Бербатов.”
 
Изявлението си той направи на 30 юни 2013 година, но сделката стана факт чак малко след полунощ на 3 септември.

Самият Бербатов по това време се намираше в Лондон с мениджъра си Емил Данчев. Часове по-рано двамата преговаряха за трансфер в “Астън Вила”, но до сделка не се стигна.

Нападателят, който натрупа солидна кариера и успехи в “Пирин”, ЦСКА, “Байер” (Леверкузен), “Тотнъм”, “Манчестър Юнайтед”, “Фулъм” и “Монако”, бе свободен агент и за него нямаше значение краят на трансферния прозорец. Заради преговорите му на Острова той отложи с един ден представянето си в ПАОК, който се очаква да е в четвъртък по обяд.

Преди срещата с медиите и феновете той вероятно ще мине задължителните медицински прегледи. Договорът му с “черно-белите” е до 30 юни 2016 г.

Това съобщи за “24 часа” мениджърът му Емил Данчев от Лондон. “На по-късен етап ще има пресконференция и в София”, допълни още той. По традиция след всеки договор 34-годишният голаджия говори пред българските представители на медиите.

На официалния си сайт и във всички социални мрежи солунският клуб се похвали със скъпата си придобивка. Там е публикувана и солидната визитка на Бербатов, която завършва с пожелание за добре дошъл - “Успех, Димитър!”

Според гръцките журналисти преговорите били изключително напрегнати. Първоначалното наддаване за годишната заплата на Бербатов започва от 1,3 млн. евро от страна на ПАОК, но през последните часове лично Иван Савидис се зае с преговорите и в крайна сметка вдигна високо летвата и постигна това, което желаеше.

Твърдоглав понтиец. Иска го, може го, плати и го направи, коментират гръцките медии собственика на ПАОК Иван Савидис. Изключително скъп трансфер, за който олигархът ще се бръкне с 4 млн. евро.

От тях Бербатов ще получи почти 1,6 млн. “чисти”, но и 600 хил. под формата на бонус, ако постигне конкретни лични и клубни цели. Общата сума обаче почти се удвоява заедно с данъците.

Кой обаче е Иван Савидис?

Бизнесменът е един от 30-те най-богати руснаци според “Форбс”. През февруари 2006 г. списанието оцени състоянието на Савидис на 100 млн. долара. Роден е на 27 март 1959 г. в населеното с понтийски гърци грузинско селце Санта. Когато е 21-годишен постъпва в Донската държавна цигарена фабрика в Ростов. Издига се от обикновен работник до зам.-директор. След това се хвърля в частния бизнес и оглавява компанията “Донской табак”, купува и летището в Ростов.

Прави милиони в цигарения бизнес, после преуспява и в производството и търговията с охладено месо, селскостопански и рибни продукти и др. Постепенно създава мощния холдинг “Група Агроком”, който търгува по цял свят. Интересите му обаче не приключват с правенето на пари. Цигареният барон, както е известен Савидис, влиза и в политиката. Два пъти е избиран като депутат от партията Единна Русия. Счита се за личен приятел на Владимир Путин, който го е награждавал с орден "За заслуги към отечеството".

Голямата му страст е футболът. Президент и собственик е на двата клуба от Ростов на Дон - “Ростов” и СКА. През 2012 г. купува контролния пакет акции на гръцкия футболен клуб ПАОК (Солун).

Картотекираха го на 
косъм за Лига Европа

Единствената пречка при подписването на договора между Бербатов и ПАОК беше краткият срок за картотекиране на нападателя за мачовете от груповата фаза на Лига Европа.

Още когато стартирали преговорите обаче, от ръководството на солунския клуб уведомили футболната федерация на Гърция да има човек на разположение през нощта, докато бъде изпратен в УЕФА списъкът с играчите с името на Бербатов вътре.

Така ПАОК ще може да разчита на най-опасния си нападател за мачовете срещу “Борусия” (Дортмунд), руския “Краснодар” и “Габала” от Азербайджан в група “С” на втория по сила и авторитет европейски клубен турнир.

Очаква се присъствието на Димитър Бербатов да засили футболния туризъм на българите към Солун. Това важи най-вече за европейските мачове и преди всичко за домакинската среща с “Борусия” (Дортмунд). Мачът срещу европейския шампион от 1997 г. на стадион “Тумба” е след по-малко от месец - на 1 октомври.

Три седмици по-късно в Солун идва “Краснодар” с бившия левскар Жоазиньо, а азербайджанският “Габала” пристига на 26 ноември. Първите два отбора се класират за 1/16-финалите.

Треньорът му Игор Тудор е падал 
от него 0:2 с Хърватия в София
Настоящият треньор на ПАОК Игор Тудор (вляво) е изпуснал фатално Димитър Бербатов при гола му за България при победата 2:0 над Хърватия преди 13 години. СНИМКА: Владимир Стоянов
 
Игор Тудор е спънал Бербатов в мача между националните отбори на България и Хърватия през 2002 г. СНИМКА: Владимир Стоянов

Старши треньорът на ПАОК Игор Тудор има лоши спомени от Бербатов. През есента на 2002 г. хърватинът бе титуляр в защитата на националния си отбор, който загуби 0:2 от България в европейска квалификация.

Тогава Бербатов, макар и контузен, бе над всички с гол и асистенция към Стилиян Петров, а пазещият го Тудор получи жълт картон.
Новият клуб на Митко всъщност е основан през 1926 г. от емигранти от Истанбул, който гърците наричат Константинопол. Преведена на български, абревиатурата означава Всесолунски атлетически клуб на констанополците.

ПАОК има две шампионски титли на Гърция - през 1976 и 1985 г. Четири път е печелил купата на страната, като за последно го прави преди 12 години. През 1983 г. ПАОК играе за купата на УЕФА в първия кръг срещу “Локо” (Пд) и го бие два пъти с 2:1 и 3:1.

В състава е бившият играч на “Левски” Гари Родригес, който премина в солунския клуб от испанския “Елче”. Спортен директор пък е известният датски футболист от 80-те години Франк Арнесен, играл в “Аякс”, “Валенсия”, “Андерлехт” и “Айндховен”.

Митко е вторият българин 
в солунския клуб

Димитър Бербатов ще е вторият българин в ПАОК.

Първият обаче не е футболист, а треньор. През лятото на 2004 г. начело на гръцкия клуб застава швейцарецът Ролф Фрингер. Със себе си той води за помощник Петър Александров.

За бившия национал, участник в отбора, записал 4-о място в света през 1994 г., това е първи опит като асистент. Преди това Александров е водил младежкия тим на “Аарау”. В Швейцария той направи име като футболист. Два пъти е голмайстор на местната елитна лига. Оттам е и познанството му с Фрингер.

Двамата се задържат в ПАОК един сезон. Отборът завършва на 5-о място в класирането и така печели квота за турнира за купата на УЕФА.

Александров работи още веднъж като помощник на Фрингер. През периода 2009-2011 г. двамата са заедно в швейцарския “Люцерн”. 

Георги Минчев с хеттрик в Кипър

Нападателят носи триумф с 5:4

Страхотен Десподов спаси ПАОК от срам в Гърция

Капитанът на България с перфектна асистенция в добавеното време за 1:1

ОБЗОР: Георги Костадинов със силен мач за АПОЕЛ срещу Арис (ВИДЕО)

Претендентите за титлата в Кипър с домакински победи

Ковачев бе титуляр за Ахмат при сензационен успех над ЦСКА (Москва)(ВИДЕО)

Отборът на българина изненада противника си

Георги Миланов с гол за Динамо (Букурещ), отборът му обаче се издъни в края (ВИДЕО)

Тимът на българина е в зоната на изпадащите

Гьозтепе на Мъри гази с класика, на крачка е от Суперлигата (ВИДЕО)

Няма какво да спре тима на българина

Стоилов: И двата гола бяха плод на късмет (ВИДЕО)

Треньорът на Гьозтепе недоволен от тима си

Бивш национал с асистенция в Белгия

Витонов спомогна за успех на Беверен

Равенство за Гьозтепе в Турция (ВИДЕО)

Тимът на Стоилов на две победи от елита

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки