Таню Киряков: При това ръководство скоро може да напусна България

Представянето ми на европейското не е провал

Таню Киряков: При това ръководство скоро може да напусна България
Таню Киряков не успя да спечели квота за олимпийските игри в Лондон. Двукратният олимпийски шампион остана едва 62-и на 10 метра пистолет на европейското първенство във Финландия миналата седмица. „Тема Спорт" се свърза с един от най-добрите ни стрелци по повод представянето му на шампионата, шанса за спечелване на уайлд кард, както и за позицията му относно последните скандали във федерацията.
 
Г-н Киряков, каква е възможността да получите покана за олимпиадата, след като не успяхте да спечелите квота на европейското първенство?
- Шансът Винаги умира последен. Първо трябва да минат всички състезания, в които се дават квоти. След това има процедура по подаване на документи за кандидатстване за уайлд кард, което ще се случи до края на другата седмица.
 
Смятате ли, че след контузията не сте успели да се върнете в максималната си форма, и мислите ли, че това е причината за неуспеха на европейското?
- За мен това не е провал поради простата причина, че не съм тренирал 2 години. Всичко, което ми бяха казали лекарите, съм го изпълнил. По указания трябваше през декември да започна физическата подготовка и през януари -специалната подготовка, която е с оръжието. Нямам оплаквания от операцията, даже много добре се чувствам.
 
Липсата на достатъчно възстановително време оказа ли влияние върху подготовката ви?
- Не може да се каже липса на време, тъй като е имало някои срокове, които са ми били определени за рехабилитация и възстановяване. Ако беше станало два месеца преди олимпиадата, пак щеше да е липса на време. Дали ще е един или шест месеца, пак ще си е липса на време. Просто се получи съвпадение на времето. Ако ми бяха направили операцията още 2010 година, когато беше открито това нещо, сега нямаше да е така.
 
Ако не успеете все пак да се класирате за Игрите в Лондон, какви са плановете ви? Ще продължите ли да се състезавате за евентуална олимпиада в Рио?
- Никъде не съм казвал, че ще се отказвам.
 
Какви са плановете ви тогава занапред?
- Много зависи от това какво ще е ръководството на федерацията. Ако е това ръководство, което е сега, може би няма да съм в България даже.
 
Отразиха ли се скандалите във федерацията на представянето ви?
- Това е една много обширна тема, която в момента не искам да коментирам. Това е така наречената „топка в градината на клубовете", които издигнаха тази кандидатура. Аз не съм човекът, който е избирал и е гласувал за това ръководство. Напротив, даже се стараех по всякакъв начин да ги предупредя за такива грешки, но проблемът си е техен.
 
Това значи ли, че не сте доволен от ръководството?
- Аз имам договор, който не е изпълнен по нито една от клаузите, така че как да бъда доволен!? Как да бъда доволен, като има съпоставяне на млади и стари, има говорене по медиите как едните трябва да си отидат. Знаете, че в спорта или можеш, или не можеш.
 
По какви клаузи не е изпълнен вашият договор?
- По договора за поръчка, който имам, трябваше да ми бъдат отпуснати пари за възстановяване, които бяха за следоперативната намеса. Аз съм ги похарчил от лични средства и след това не са ми възстановени. Предостави ми се някаква заповед, а аз не съм служител на федерацията, че да ми се издават заповеди.
 
Някой казва ли къде са отишли тези пари?
- Това трябва да питате този, който е казал, че може да ги даде. Не знам къде са тези пари.
 
В такъв случай заставате ли зад Мария Гроздева при искането й за оставка на президента на федерацията Камен Шишманов?
- Във всеки един случай заставам зад принципи, не заставам зад дадено лице. Трябва да има принципи. Това с клуба на Мария Гроздева не е принципно, да не говорим за морално. В този случай заставам зад нея.
 
Виждате ли потенциален кандидат, който би успял да замести Камен Шишманов начело на федерацията?

- Това не мога да ви кажа. Дори да знаех, не бих ви го казал сега. 

България с 9 медала на Европейското по канадска

Два от тях са златни

Олимпийският огън пристигна в Марсилия

И бе посрещнат от 150 000 души

Левски-Спартак посрещна подобаващо европейската вицешампионка на прескок

„Усещането е неописуемо“, коментира Валентина Георгиева

Министър Глушков подкрепи кандидатурата на България за ЕП по спортна стрелба

Вижте подробности

Изкуствен интелект ще предпазва олимпийците от атаки в интернет

Вижте какво разкриха от МОК в навечерието на игрите в Париж

Назарян пропуска олимпийската квалификация в Истанбул

Вижте причината

Олимпийските игри в Париж изправени пред голямо предизвикателство

Вижте какво е то

Британски състезател по скокове във вода с пета Олимпиада

Вижте подробности

Българин е европейски шампион по културизъм

Йоан Драганов донесе титла на страната ни в категория до 90 килограма

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки