От БФС обявиха: Започваме работа с 5-годишни, които ще преминават през 10 000 часа обучение (видео)

"Това е една програма, която чертае пътя, който трябва да изминат младите футболисти, за да станат те едни добре подготвени състезатели", обяви зам. дир. на треньорската школа Юри Николов пред репортер на Novsport.com

От БФС обявиха: Започваме работа с 5-годишни, които ще преминават през 10 000 часа обучение (видео)

Заместник-директорът на треньорската школа към БФС Юри Николов представи пред журналисти изработената Концепция за развитие на млади футболисти, съобщи репортер на Novsport.com.

„Едва ли мога да кажа нещо повече от това, което съм написал като увод в книгата”, заяви Николов. „През 2008 година треньорската школа на БФС участва в редица мероприятия, които позволиха на български треньори да се запознаят с начина на работа с подрастващите в клубове като Аякс, Барселона, Щутгарт и др. Практиките в тази концепция са взаимствани най-вече от Холандия и Германия, но има методики и от други европейски страни

За нас бе много важно ние да синтезираме тези практики в една концепция, в една книга, която да показва как трябва, според нас, да се развиват младите футболисти. Това все пак е програма, която чертае пътя, който трябва да изминат младите футболисти, за да станат те едни добре подготвени състезатели. Основното в тази книга е, че изграждането на младите футболисти преминава през няколко етапа в продължение на 10-12 години или повече от 10 000 часа обучение.

Описани са различните фази на обучението и това на кои качества трябва да се обърне внимание в процеса на израстване на младите състезатели. Това ще остане обаче само една книжка, ако тя не бъде приложена на практика, тъй като всичко това губи смисъл, при липса на разбирателство с клубовете.

Иначе книгата се прие добре, успяхме да изчистим някои неща, а в момента тя е раздадена на всички отбори от „А”, „Б” и „В” футболни групи, така че те могат да работят по нея. Тя не е задължителна, а напротив - всеки един клуб може да реши дали да я ползва и дали иска да има собствена визия.

В националните отбори обаче тя вече е абсолютно задължителна и се прилага на практика. Важно е да кажем, че футболистите и треньорите се изграждат в клубовете, които трябва да променят начина си на работа в ДЮШ. Те сами трябва да осъзнаят важността на работата с подрастващите, иначе няма да има голяма полза от всичко това.

Няма смисъл само да правим курсове и семинари, а да няма практическа работа. Най-важното, като сентенция е, че вече ще започваме работата с подрастващите от 5-годишна възраст и те ще минават през задължителните 10 000 часа обучение, така че сами разбирате, че след 10 години ще се видят плодовете от нашата работа, а в кратки срокове можем само да се надяваме, че това ще се случи”, допълни още зам-директорът на треньорската школа към БФС.


Гледайте пълен запис от събитието!!!

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки