БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

БФС търси усилено футболисти с български корени

Лъчезар Димов, новият Директор развитие на детско-юношеския футбол в БФС, призна, че се търсят футболисти с български корени. По подобен начин националният ни отбор вече използва Лукас Петков, опита да привлече още Индиана Василев и Калоян Костадинов, подвизаващ се в Норвегия.

"Засилихме доста този процес - обясни Димов пред Gong.bg. - Вярвам, че е имало контакт с такива състезатели и преди аз да дойда в Българския футболен съюз. Откакто аз съм тук доста обърнахме внимание на такива състезатели в чужбина. Изпращат ни видеа и мейли от други континенти. Имаме от ОАЕ, Южна Америка, САЩ, Канада, Австралия. Навсякъде има български състезатели с потенциал. Ние обръщаме внимание на всеки, но това не значи, че ще поканим всеки да покаже себе си в някой от националните гарнитури. Ние следим тяхното развитие и за тези, които преценим, че на даден етап могат да помогнат със своите качества и няма да им навредим, предприемаме такива действия. До момента сме открили над 20 състезатели на всякакви възрасти, които играят и тренират в чужбина, освен тези, които знаем. Всички те реагират с ентусиазъм на нашите проучвания. Никога не знаем как ще се развият те. Имаме такива, които са юношески национали на Португалия. Трудно бихме могли да ги убедим с днешна дата да дойдат в България, а не да останат в Португалия, където са израстнали. Поддържаме такъв контакт с всевъзможни състезатели и много от тях са тук и защитават трибагреника."

Той коментира и първите промени, които иска да осъществи: "Аз го наричам пътят на таланта, както се казва и книгата, която представихме през декември. Този път на таланта да бъде насочен централизирано в обучението на играча, т.е. той винаги да стои в центъра на нашите действия. Да няма други интереси, като тези на треньора, на клуба, на школата, на родителя. Ние искаме да поставим играча в центъра и всичко. Футболът е колективен спорт, ние тренираме в отбор, но искаме индивидуализираме процеса. Всеки играч е индивидуален сам по себе си и искаме да насочим това обучение към играча и към неговите нужди при всеки един от етапите от неговото обучение. Искаме винаги да се стремим да подобряваме играчите индивидуално, защото накрая тези състезатели като индивидуалности трябва да спомогнат за отборния успех."

Лъчезар Балтанов с трогателно послание към Ботев Пловдив

Той ще изиграе последния си мач за "канарчетата"

Мартин Луков: Победихме заслужено

"Чувствам се уникално тук", заяви той

Белчев: Играхме с мисъл за баража

Треньорът на ЦСКА призна, че вниманието е насочено към сблъсъка за Европа

На раздяла: Левски благодари на Костов

"Сините" с подарък към наставника

Алекс Колев е голмайстор на първенството

Таранът вкара и в последния мач за сезона

Илиан Илиев: Надявам се на добър жребий в Европа

Треньорът на Черно море благодари на футболистите и феновете за отличния сезон

Георги Иванов връчи сребърните медали на Черно море

"Моряците" се готвят за квалификациите в Лигата на конференциите това лято

Гонзо: Берое и Етър показаха, че в България се играе феърплей

Президентът на БФС смята, че първенството е било много интересно

Генчев: До дни ще стане ясно дали ще водя Левски

"Водим разговори", призна той

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки