Висшата лига ще започне през юли, гарантира холандският архитект на проекта

ЦСКА за вас е като Реал Мадрид за Испания, казва Петер Нювенхус

Висшата лига ще започне през юли, гарантира холандският архитект на проекта

Петер Нювенхус стана популярен за един ден в България, след като седна до президента на БФС Борислав Михайлов и изпълнителния дирек­тор на централата Борислав Попов след срещата за проекта „Висша лига". Холандецът е изпълни­телен директор на компанията „Хиперкюб", която бе натоварена да разработи и предложи нов фор­мат на провеждане на футболното ни първенство. Холандците опипаха почвата, започнаха се с же­ланията ни и проблемите, и ще изчакат да видят с какъв материал разполагат, за да забъркат магич­ната формула, която трябва да издърпа футбола ни напред. Междувременно Нювенхус говори за читателите на „Меридиан Мач".

Господин Ню­венхус, предло­жихте различни варианти за но­вия формат на бъл­гарското първенство. Защо?
- Точно така. Нямаме готов вариант, защото нямаме яснота с колко отбора ще започне първенството. Имаме различни идеи и готов­ност да направим пром­яната. Има две много важни условия проек­тът да се случи и които ще ни ориентират. Пър­во, това е лицензионният процес. Той трябва да отсее кои клубове са изрядни и отговарят на изискванията. Второ, но не по-малко важно е мнението и идеите на футболните хора. Искаме да се срещ­нем с всички - с шефо­ве, мениджъри, треньо­ри, фенове, журналис­ти. Ще изслушаме как­во мислят те, какво предлагат, как си пред­ставят развитието на футбола. Най-много гласове има за формат на шампионата с 16 от­бора, но има варианти за такъв с 14 или дори с 18 тима. Всичко зави­си от това как ще се развият нещата в след­ващите седмици

Как ще се осъ­ществяват въпросни­те срещи и всеки же­лаещ ли ще има дос­тъп до вас?
- Абсолютно. Това не е засекретен проект, не си водим някакъв таен дневник, не правим ни­що за нас, а за българ­ския футбол. Казват, че времето е пари, но имаме готовност и екипи да организираме срещи по 1-2 часа с предста­вителите на клубовете. Ние ще им предложим нашата експертиза, те ще ни кажат техните очаквания, страхове. Само така можем да стигнем до подходящо решение. Вече имаме много голяма база данни за българското пър­венство. Уверявам ви, че тя се разширява всеки ден. Това ще ни помогне да предвидим всички рискове и неже­лани последствия.

У нас много се го­вори за банковата га­ранция от 1,5 милио­на лева, която се изи­сква от всеки клуб-кандидат за елита. То­ва ли е базовата сума или е прогноза за приходите на клубо­вете?
- Аз също знам това, което и вие. Господин Попов каза на прескон­ференцията след сре­щата, че сумата, с която трябва да кандидатства всеки клуб, е тази. Дори мисля, че е малко по-голяма. Равнос­тойността или малко по-малко от 1 ми­лион евро. Това са разчети, които са праве­ни от вашия фут­болен съюз, и мо­же да послужи като основа, на която всеки клуб трябва да стъпи.

Според личното ви мнение коя е най-удачната формула за българското първенс­тво?
- Засега и аз не мога да кажа. Каквото и да предположа, може да се окаже напълно безсмислено. Та ние все още дори не сме започнали да работим. (Смее се).

Наясно ли сте с лошата инфраструкту­ра на българските ста­диони?
- Наясно сме с почти всичко за вашия фут­бол. Не бихме се захва­нали с проект, без да сме убедени, че можем да помогнем. Знаем, че два клуба са извадени от групата, защото нямат лиценз, че един отбор е наказан и също се е свлякъл в по-долна дивизия. Знаем, че много от стадионите ви са стари и са наследство от комунизма Това са стадиони от 50-60 години на мина­лия век, които не пред­лагат нужните условия за хубави мачове. Из­вестен ни е и проблемът с лошите терени. Обаче знаем и за дек­ларираната готовност на Министерството на младежта и спорта да помогне за подобрява­не на стадионите, на базите, на инфраструк­турата. Ясно е, че няма време да бъдат пос­троение нови бази или поне не веднага. Всяка промяна обаче трябва да започне от някъде. Ние искаме да предло­жим по-добра форму­ла, по-интересно пър­венство. Това трябва да привлече повече хора по стадионите, да за­сили интереса към иг­рата. Повишаването на рейтинга на футбола ви ще стимулира местни­те и чуждестранни компании. Те вероятно ще имат интерес да се обвържат с някои клу­бове, да инвестират. Ще се появят нови спонсори, ще влязат повече пари. Така по­добряването на ста­дионите и базите ще стане естествен про­цес. Ще се затвори ци­кълът, ако нещата се поставят в правилния ред. Всичко трябва да дойде от екстрата, коя­то в момента липсва на вашия футбол.

Създаването на Висша лига наистина ли е амбициозен проект или просто на­чин да се върнат в елита отборите на ЦСКА, Литекс, Локо (София)?
- О, ние искаме да направим много пове­че от това. Аз обаче дори не мога да си представя вашето пър­венство след няколко месеца. Казах, че мно­го важен процес е лицензирането. Много от­бори са поканените, важно е кои ще отго­варят на условията. Няма смисъл да създадем първенство, което още през декември да е поставено под въп­рос, ако някой клуб фалира. Не обещаваме нищо на никого, само опре­деляме правилата, които трябва да се спазват. Знам, че ЦСКА за България е като Реал Мадрид за Испания - голяма марка, престиж, история. Ние обаче не сме тук, за да хвалим някого. От нас искат да създа­дем атрактивен и печеливш продукт.

Защо сравняват бъдещия проект с първенствата на Да­ния и Белгия?
- Вероятно защото ние сме работили и там. Те обаче имат съ­вършено различни проблеми. Дания има една от най-силните индустрии в Европа, Белгия е богата стра­на. Преди 7-8 години те започнаха проме­ните, днес са извърве­ли дълъг път, резулта­тите и показателите им са зрелищно подобрени. Полша също върви уверено напред. Но това са само при­мери, важна е работа­та.

Оптимист ли сте, че Висшата лига ще тръгне още от след­ващия сезон?
- Абсолютно. Това е целта ни, за това са ни поканили. Ще предложим най-добрия ва­риант в началото на юни. До 27 май ще знаем имената на всички клубове, кои­то имат лиценз и покриват изискванията. Висшата лига ще стартира през юли, нямам съмнение в то­ва.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки