Николай Михайлов: Смених приоритетите, искам да създам семейство

Само Васил Божков може да върне ЦСКА на правия път, смята вратарят

Николай Михайлов: Смених приоритетите, искам да създам семейство

Николай Михайлов е роден на 28 юни 1988 г. в София. Трето поколение вратар - внук е на Бисер Михайлов и син на Борислав Михайлов. Юноша е на “Левски”. Дебютира за първия отбор на 16 г., на 17 играе в евротурнирите, а преди да стане на 18, записва и дебют за националния отбор. Докато е в “Левски”, клубът печели 2 титли, купа и суперкупа. След само 12 мача за първенство за “сините” осъществява голям трансфер в “Ливърпул”. Но е преотстъпен и от 2007 г. играе в “Твенте”. По-късно клубът го откупува. През 2010-а става шампион на Холандия, а след година взема и купата на страната. През 2011 г. Николай достига досегашния си личен връх - избран е за “Футболист №1 на България” и “Вратар №1” в Холандия. През 2013-а преминава в италианския “Верона”. Но странно за развитието му не получава шанс да играе в нито един мач в Серия “А”. През 2014-а подписва с турския “Мерсин”. След проблеми в клуба разтрогва в края на 2015-а. Не подписа с нов клуб и от началото на 2016-а се прибра в София, където тренира индивидуално в очакване на по-доброто професионално бъдеще. Как се развива животът му в този нетипичен етап от кариерата му Николай Михайлов разказва в интервю за “24 часа”.

Как протича ежедневието ти, странен ли ти е животът без отбор?
- Поддържам форма с тренировки с Димитър Иванков. Имам лична програма, изготвена от моя физиотерапевт. Определено периодът е нещо ново за мен след това, което ми се случи в края на 2015 г. Разтрогнах договора си с “Мерсин” в края на декември. След това се прибрах за Коледа и Нова година. И изчаквах да видя дали ще има добри оферти. Но предложенията, които получих, бяха или много далеч с настояване за дългосрочно обвързване - като Америка и Азербайджан, което за момента не ме удовлетворяваше. Или отборите бяха нестабилни. Имах предложения и от отбори от Белгия и Холандия, но не ме удовлетворяваха като позиция в първенството. Така стана февруари. И нямаше смисъл да ходя някъде само ей така за два-три месеца. И в предстоящите 3-4 месеца реших да не избързвам, за да не направя грешен избор. Основният трансферен прозорец е през лятото. През зимата нямаше почти никакво движение на вратари. Единственият по-интересен трансфер бе на Виктор Валдес от “Манчестър Юнайтед” в “Стандарт” (Лиеж). Затова няколко месеца ще съм на индивидуален режим. А лятото като свободен агент да сложа новото начало в моята кариера.

Не се ли притесни, вземайки решението да останеш без отбор, че това може да е лоша посока за живота ти?
- Целта беше да избегна прибързана грешка, за която после пак ще се нервирам. Защото краят на периода в “Мерсин”, особено последните 2 месеца, бяха много тежки - и в професионален, и в спортно-технически, и във финансов план. Сега виждате, че “Мерсин” изпадат. В клуба не са получавали пари от 6-7 месеца, което е нелепо за професионални футболисти. Аз съм радостен, че успях да се разбера със спортния директор да ми платят всичко, което ми дължат. Тези дни се чух с мои бивши съотборници - трагедията е пълна, абсолютна катастрофа. На фона на всичко лошо, което ми се случи, се радвам, че се измъкнах без никакви последици. Искам лятото да намеря нещо стабилно. И да тръгна отново нагоре в кариерата. В нея имаше много трудни моменти. Важното е от тук нататък да се направи правилният избор. Да се намери стабилен клуб, в който аз да съм спокоен, да се чувствам добре. Защото последните 2 г. и половина нещата просто се презастъпват, винаги се случват в последния момент. А когато си догонващ, никога не си в добра позиция. Тези 4-5 месеца не променят футболното ми бъдеще и живота ми. Даже смятам, че ще ме направят по-добър. През тях си промених приоритетите, осъзнах доста неща. Все пак през последните 10 г. съм в чужбина. Времето, в което сега съм в България, реално е по-голямо от общото време, в което съм бил тук в последните 10 г. Затова се стремя да обърна внимание на неща, на които не съм могъл - на семейството, на близки хора, на идеи за бизнес проекти, които в момента реализирам. Сега имам време аз сам да опипам материята за бизнеса на място. И съм абсолютно готов, зареден с положителна енергия за летния трансферен прозорец. Само Господ знае какво ще се случи. Аз съм на мнение, че в живота всичко е съдба - има карма, от която не можеш да избягаш. За всяка житейска случка има някаква причина. Приемам тези месеци извън футбола като нещо, което е трябвало да се случи. Не мога да кажа, че ми е приятно, защото 4-5 месеца не мога да играя футбол - нещото, което най-много обичам на този свят. Редуцирах хората около мен. Промених живота си. Видях кои са истински важните неща. И гледам напред.

Явно приемаш решението си като опит да слезеш от въртележката, за да помогнеш и сам на съдбата...
- Наистина - две години бях на едно колело, от което нямаше слизане. Единственото, в което нямах проблеми, беше финансовата част. Но и във футбола, и в живота това не е най-важното. Най-важното е да си здрав. Здраве не се купува с пари, както и любов не се купува с пари. Ясно е, че без тях не можем да живеем. Но в изминалия период аз бях удовлетворен само в тази част. Не бях щастлив в професионален план. Оттам всичко друго минаваше назад. Затова беше добре да остана сам със себе си, да поразмишлявам къде съм сгрешил. Защото аз търся вината първо в себе си и след това в хората около мен. Направил съм си изводите. Спокоен съм. И вярвам, че всичко ще се случи. И в професионален, и в бизнес, и в личен план.

Какви грешки откри в себе си?
- Грешките са неизменна част от живота. Моите са още с избора на отбор преди 3 г. После се озовах в споменатата догонваща позиция, в която взех други грешни решения. Преди 2 г. имах реална оферта от “Фулъм”. На 30 август трябваше да пътувам, за да подпишем. Но преди това “Фулъм” падна 1:5 и стана ясно, че ще гонят треньора Феликс Магат. И основната опция ми отпадна. Оказа се, че за два дни трябва да избера друга. Имах предложение от три турски отбора. Избрах тази с най-добрите лични условия - “Мерсин”. После всичко е ясно - квотата за чужденците пречеше, но в първата година изиграх 15-16 мача. Втората - дойде треньор, който много ме харесваше. Бях титуляр първите 3 мача, но като цяло играхме слабо и губехме. Изгониха го. Дойде друг треньор, който не харесваше чужденците. Аз и още четирима чужденци все не попадахме в групата. Нещата не се развиваха, както аз исках. Грешките ми, довели дотук, са по-стари. Повече няма да ги правя. Ако говорим в живота като цяло - винаги има неща, които можеш да подобряваш и овладяваш. Нормално е като по-млади понякога да се подхлъзнем. Такъв е животът, иначе няма да е интересен. Аз видях и осъзнах доста неща. Доста пъти съм грешил.

Това ли е най-тежкият ти футболен период, но може би и най-добрият ти период за лично усъвършенстване?
- Без съмнение съм в най-тежкия си период за футбола. Но в същото време е период, в който заставаш сам срещу огледалото и си казваш сам на себе си как стоят нещата. Явно съм имал нужда от това. Когато нещата се случват бързо - играеш, пътуваш, нямаш време да ги осъзнаеш. Знам какво искам, какво търся и знам, че ще го постигна.

Кои хора са най-доволни от неочакваното внимание и лично присъствие на Ники Михайлов около тях?
- Родители, сестри, племенници - цялото семейство. 10 г. не ме е имало - нито за рождени дни, нито за празници, никога през това време не сме били заедно за Великден. От тази гледна точка ми е много приятно. Така съм възпитан - семейството е най-важното. Хората, които винаги са били зад гърба ми и винаги ще бъдат. А ние сме много сплотено семейство и ни е приятно, че можем да се съберем заедно.

Как приема ситуацията около теб най-добрият ти приятел и съветник - баща ти Борислав Михайлов?
- Както и аз. Няма как да му е приятно. Коментираме нещата. Както коментирахме и отборите, които имах черно на бяло през януари. И двамата бяхме на мнение, че не трябва да се избързва. Най-важното е лятото да намеря отбор - стабилен спортно-технически с директор и треньор, стабилен и финансово. А в отборите, които ме искаха януари, не бях сигурен. Изхабих доста нерви в края на миналата година. И просто си казах, че 2016-а за мен е ново начало - позитивно, с настроение.

Гарантираш ли, че стабилните отбори, които ще си търсят вратар през лятото, ще имат като опция и много по-стабилния психически и осъзнат Николай Михайлов?
- Чисто психически гарантирам. Сега съм много по-спокоен, много по-стабилен, уравновесен. Все пак и възрастта си оказва своето влияние. Преживяното учи. Имам намерение и да създавам семейство - говоря за близко бъдеще. През 2016-а наистина хората могат да видят различен Ники Михайлов, различен от това, което е бил. Човек, който иска да се концентрира изцяло върху кариерата и бъдещото създаване на своето семейство.

Имаш ли човек до себе си, с когото планираш да създадеш семейство?
- В началото на годината казах, че личния ми живот вече не искам да го коментирам, защото през годините това не ме е довело до нищо хубаво. Излишно е да позволявам под някаква форма десетки хиляди да си врат носа там, където не им е работата. Случвалото се в предишни години няма как да продължава - независимо с кого съм, къде съм и как съм. Важното е аз да се чувствам щастлив и спокоен.

Какво виждаш в България сега? Какви са разликите след дългите години отсъствие? Имаше ли културен шок?
- Знам, че животът на хората в България е много труден. Но сега, като останах повечко, забелязвам нещастие в очите им, което ражда злоба. И виждам огромна злоба в очите на хората, която идва от тежкия им живот. Не говоря към мен, а генерално. Аз на никого нищо лошо не съм направил - никога не съм откраднал, никога нищо не съм запалил, нито се занимавам с ДДС-та, нито с наркотици, нито с алкохол, нито с оръжия, нито с проституция. Аз си изкарвам парите с честен труд и си чупя ръцете и краката - да не казвам колко контузии. И в крайна сметка и аз съм черният. Но просто животът на хората е много тежък и злобата властва. Какво друго? Виждам дупки по пътищата, бедни хора, просяци по светофарите. И много други неща, но не е моя работа да ги коментирам, защото аз съм футболист и работата ми е на терена. Това, което виждам, не ми харесва. Защото това е моята държава, аз съм българин. И винаги съм си идвал с кеф. Имаме уникални планини и море. А в какво ги превърнахме? Правим магистрала, след 6 месеца е пропаднала и има такива големи дупки, че може да ти падне колата в тях.

Как преживяваш отсъствието си от националния отбор? Има ли болка?
- Националният отбор за мен винаги е бил чест. С 80% от момчетата сме израснали от деца. С повечето сме приятели, с другите - добри познати. В прекрасни отношения сме. Националният отбор е болка на всички, защото в приятелски мачове без значение показваме друго лице - сплотено, агресивно. Постигаме резултати. Като дойдат мачовете на истината - световни или европейски квалификации, нещата се пропукват. Болката е, че не можем да се класираме на голям форум. Аз нямам претенции да бъда или в националния отбор, но искам България да бъде там, на финали. Първенството тук изостава много като класа от основните в Европа. И това е основен проблем, а не кой ще е треньор. Конкретно за мен - нека бъдем реалисти, не мога да прескачам стъпки. Първо трябва да си намеря отбор, да заиграя - имам много работа за вършене.

Какво видя отстрани в контролата Португалия - България и как ще коментираш изявите на Владислав Стоянов срещу Роналдо и компания?
- Уникален мач на Владо, най-добрият му мач за националния отбор. Добър мач, но и уникален шанс за целия отбор, нека гледаме реално. Имахме 2 положения. Едното Марселиньо го вкара. Марселиньо е най-добрият футболист в българското първенство. Уникален футболист, много ценен кадър за националния отбор. Втора ситуация - центриране отдясно на Мишо Александров успоредно на голлинията и Митко Рангелов беше близо да отбележи. Но да не забравяме, че Португалия има 3 или 4 стопроцентови положения плюс дузпа. Просто добрият вратар тази вечер ги спаси, ние вкарахме гол и победихме 1:0. Но много искам това да се случи във важна квалификация и да се класираме на голямо първенство. Ние бихме и Холандия в контрола и какво от това? Престижа го има, но казах къде ни е болката. Конкретно за Владо - мястото му отдавна е в чужд отбор. Да изкарва съществени пари, да се чувстват добре с жена му и детенцето, което им се роди. С Владо сме израснали от деца, минали сме всички гарнитури заедно. Много добър конкурент за националния отбор. Пожелавам му лятото да излезе в чужбина, да направи 7-8 години силна кариера и да си оправи живота.

Какво би казал за “Левски” в ситуацията на нова трибуна и стари резултати на отбора?
- Радвам се, че е създадено нещо за доброто на българския футбол - тази трибуна е инвестиция за бъдещето. За голям клуб като “Левски” е нормално въобще да има такава трибуна, с условия за фенове, за легенди. С различни зали, скайбоксове - европейска работа. Затова се радвам за любимия ми клуб. Надявам се да се събират все повече спонсори, да се вдига бюджетът, да се привличат по-добри футболисти, да се набляга и на юношите, да растат нови играчи от школата. И “Левски” да е конкурентоспособен с “Лудогорец”, защото това е единственият отбор в България, който е над останалите. С нетърпение чакам момента, в който любимият ми клуб ще радва невероятната си публика.

Изненада ли те достигането на ЦСКА до финал за купата?
- Реално не, защото имах възможност да гледам ЦСКА и “Берое”. Но проблемът там е друг - случващото се с ЦСКА извън тези резултати е пълна пародия. Нелепо е. Такъв голям отбор, с такава уникална публика - защото те наистина показаха, че са на топ ниво, да бъда размотавани и баламосвани. Клубът и тази публика не заслужават такъв управленец. Единственият човек, който в настоящата ситуация може да върне ЦСКА в правия път, е Васил Божков.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки