ЦСКА е губил финал на 24 май от провинциален отбор

13 от досегашните 19 трофея "червените" печелят на националния стадион

ЦСКА е губил финал на 24 май от провинциален отбор

След петго­дишна пауза ЦСКА излиза днес в своя 32-ри фи­нал за националната купа в опит да спечели юбилеен 20-и трофей. Само вечният съпер­ник Левски е играл по-често в решителния мач за отличие­то - 36 пъти, като го е пече­лил 25 пъти. Червените досе­га са губили 12 финала - 8 пъти срещу сините и по веднъж срещу Славия, Марек, Сливен и Литекс.

Тимът от Борисовата гра­дина има две горчиви пораже­ния от провинциален тим на финал, игран на националния стадион „Васил Левски". На съ­щия този ден - 24 май, но през 1978 г., когато ЦСКА чества своята 30-а годишнина, Марек изненадва фаворита пред 40 000 зрители с единствен гол в срещата на десния бек на дупничани Любен Севдин в 30-ата минута. През 2004 г. пък червените отстъпват с дузпи на ловешкия Литекс, ка­то в състава им е и сегашни­ят старши треньор на тима Христо Янев. Армейците гу­бят още един финал от извънстоличен тим - от Сливен (0:2 на 30 май 1990 г.), но мачът се играе в Габрово и е последен от дълга серия от участия на столичани в 6 по­редни финала от турнира през 1985 г. В пет от тях на терена е Христо Стоичков. В останалите 8 случая, в които ЦСКА е спорил за отличието срещу отбор от провинция­та, неизменно е стигал до трофея - два пъти срещу вар­ненския Спартак и по веднъж срещу Спартак Пд, Берое, Черноморец Бс, Ботев Пд, Ли­текс и Черно море. Четири от тези финали са на нацио­налния стадион. 13 от досегашните си 19 купи червени­те са спечелили именно на „Васил Левски", където в съ­щото време са претърпели поражение в 8 от останали­те си битки за купата.

ЦСКА триумфира в послед­ните си два финала 8 турнира - 3:1 над Черно море през 2006 г. и 1:0 над Славия през 2011 г., когато старши треньор на белите е точно Емил Велев, а това е и последният финал за Купата на България, състоял се на националния стадион. В него участие взима един-един­ствен футболист от сегаш­ния състав на червените - Бо­рис Галчев. Преди това черве­ните губят 3 поредни финала - 1:3 от Левски през 2002 г., 3:4 след дузпи от Литекс през 2004 г. и 1:2 от Левски през 2005 г., когато почетното попадение за тима е на Хрис­то Янев от дузпа.

Най-голяма зрителска ауди­тория събира финалът между червени и сини, игран на 2 юни 1976 г. (4:3 за тима от „Герена" след продължения), когато на трибуните на „Ва­сил Левски" въпреки пролив­ния дъжд се стичат 65 000 ду­ши. На този стадион е и най-тежката загуба на армейци­те в спор за купата - 0:5 от Левски на 13 май 1998 г. Най-убедителният успех за ЦСКА пък е в Пловдив - 4:0 над Спар­так Вн на 3 април 1983 г., ко­гато сред голмайсторите е и сегашният изпълнителен ди­ректор на ФК ЦСКА Пламен Марков.

Христо Янев пък може да стане днес 51-ият треньор, извел тим до националната купа в 76-ото издание на тур­нира, провеждащ се от 1938 г. насам. Начело с предводите­лите Крум Милев и Димитър Пенев червените са ликували по 4 пъти с отличието, с Манол Манолов - 3 пъти, и по веднъж с руснака Григорий Пинайчев, Стоян Орманджиев, Никола Ковачев, Стефан Божков, Цветан Йончев, Георги Аспарух Никодимов и Стойчо Младенов, армейците никога не са ставали носители на трофея.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки