Стефан Георгиев пред Novsport: На Олимпиадата догодина ските на България ще са в съвсем различно състояние

Капитанът на българския национален тим по ски алпийски дисциплини Стефан Димитров даде специално интервю за Novsport.com, в което говори за представянето си в световното първенство по ски алпийски дисциплини във френския курорт Вал д'Изер и за очакванията си до края на сезона. В откровен разговор, той споделя и доста любопитни подробности от своята кариера.

Стефан Георгиев пред Novsport: На Олимпиадата догодина ските на България ще са в съвсем различно състояние

Капитанът на българския национален тим по ски алпийски дисциплини Стефан Димитров даде специално интервю за Novsport.com, в което говори за представянето си в световното първенство по ски алпийски дисциплини във френския курорт Вал д'Изер и за очакванията си до края на сезона. В откровен разговор, той сподели и доста любопитни подробности от своята кариера.

-          Представи се доста добре в скоростните дисциплини, каква е причината да наблюдаваме такъв прогрес?
-          Успях да се мобилизирам последният ден от Световното първенство, за да се представя добре и да завърша на престижното 16-то място. Вярно е, че можех да се представя и по-добре, но можеше и по-зле, затова съм доволен от постигнатото на Световното първенство. Колкото до моя прогрес – през последните години се изгради една система, която ни позволява да се подготвяме нормално и да се по-спокойни. А иначе, аз имам и много по-високи цели, затова ще търся по-добро класиране на Олимпийските игри догодина.

-          А дали тази причина не се крие от части и в твоя опит и години?
-          При всички положения моето 16-то място се дължи на 95 % на опита, който имам. Трябваше тактически да преодолея трасето и аз го направих. Това не бяха максималните ми възможности, но предпочетох едно сигурно каране. На Олимпиадата другата година ще е съвсем различно и там ще търсим максимално предно класиране.

-          Според теб кой ще спечели Големия кристален глобус тази година?
-          По принцип следя състезанията, когато ги коментирам по телевизията. Много от състезателите са колебливи тази година, особено силните комбинатори имат доста проблеми, така че нещата са отворени. До края на сезона остават няколко състезания в скоростните дисциплини. Според мен, който е най-свеж накрая, той ще спечели. Според мен най-големи шансове има Свиндал, който е силен във всички дисциплини, но той пък не кара в слалома, така че нищо не се знае.

-          Виждаш ли сред младите надежди някой, който да поведе българските ски напред?
-          Не мога да кажа. Във ските всичко е относително. При всички положения нещата се развиват, но не мога да кажа, че идва някой, който ще бъде новият световен или олимпийски шампион. Освен това в ските гледам предимно себе си и се старая да съм крайно мобилизиран, за да побеждавам другите. Когато един ден сменя професията и евентуално се захвана с треньорство, тогава ще се фокусирам върху по-младите състезатели.

-          Как върви организацията на световната купа, ще покрием ли всички изисквания?
-           В това съм абсолютно убеден. За съжаление възникнаха допълнително проблеми, покрай новия сняг, който натрупа. Ще се наложи да се почиства пистата, защото тя е направена според нормите. Това ще затрудни допълнително организаторите. Вчера бях на пистата, тя е в отлично състояние, надявам се и времето да е хубаво, за да мине всичко както трябва. Колкото до организацията – сигурен съм, че всичко ще е на ниво, защото видях, как направиха миналата година европейската купа и бях много приятно изненадан.

-          Разкажи нещо любопитно от световното първенство във Вал Д’изер.
-          Това беше седмото ми голямо световно първенство. За мен беше едно от най-успешните. Като цяло, много ми хареса ски зоната във Вал Д’изер., но пистите бяха много трудни и може би не отговаряха на изискванията за скоростните дисциплини. Хотелът, в който бяхме настанени, бе много добър, но програмата ми бе запълнена и  нямах много възможности да излизам из града. Затова не съм имал възможност да видя нещо, кой зае, колко интересно, но впечатление ми направиха многото хора, които дойдоха да ни гледат последния ден.

-          А по принцип коя е най-любопитната случка в твоята кариера?
-          В момента не се сещам за нищо чак толкова любопитно. Кариерата ми е много дълга. По принцип в нашия спорт непрекъснато се случват интересни неща, като например а бъдеш 25-ти или 26-ми във първия манш, а във втория да станеш първи или втори – само заради едното добро каране; има моменти, в които можеш да паднеш или в които си се измъквал на косъм от по-сериозни падания – това са все неща, които не се забравят.

-          Имаш ли приятели сред по-известните скиори?
-          Приятели – силно казано, но се познавам добре с много от тях, контактуваме си в интернет, чуваме се по телефона и толкова.

-          Всички състезатели от различните видове спорт си имат отличителни черти. Тенисистите, например са много странни птици, които живеят сякаш самотно; футболистите пък са точно обратния полюс – не могат без хора около себе си. Какви хора са скиорите?
-          Съдейки по себе си, скиорите са много организирани и дисциплинирани хора. При нас се изисква много точна преценка и концентрация. Като цяло, много пътуваме и рядко се задържаме вкъщи. Непрекъснато сме от лагер на лагер – особено зимния период. Ние също обичаме хората, и като всички спортисти си имаме и минуси, и плюсове.

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки