Левски: Наказаха Прохазка за 2 вместо за 5 мача, за да не можем да обжалваме

„Синята“ общественост не е сляпа и прави своите изводи!", пишат от "Герена" на своя сайт

Левски: Наказаха Прохазка за 2 вместо за 5 мача, за да не можем да обжалваме
ПФК Левски също излезе с позиция след дискусионното наказание на Роман Прохазка по видеозапис за два мача. Според клуба от „Герена”, словакът е получил такова наказание, за да не може да бъде обжалвано същото. Иначе според цитирания от „сините” дисциплинарен правилник, санкцията трябва да бъде за пет мача, но тогава се предвижда апел.
 
От клуба призовават феновете сами да си направят изводите.

Следващите два мача на Левски са гостуване на Славия и домакинство на Верея. 
 

Ето целия текст, публикуван в сайта на Левски, без редакторска намеса:

„Синята“ общественост не е сляпа и прави своите изводи!

Във връзка с нарастващото недоволство сред „сините“ привърженици и нетърпимостта към тълкуването на правилниците и вземаните от комисиите на БФС решения, ПФК Левски е длъжен да уведоми своите фенове, че клубът е лишен от каквато и да е нормативна възможност да обжалва наказанието на Роман Прохазка след двубоя с Лудогорец (1:0).

От ДК публикуваха документ, според който наказват полузащитника със следния аргумент:  „... На основание сезиране на ДК от ПФК „Лудогорец” Разград и докладът на съдийския наблюдател на срещата, съгласно чл.49, ал.1 ДК разгледа случая в 75 минута от срещата ПФК „Левски” – ПФК „Лудогорец” от 3 кръг на ППЛ и на основание чл.23, ал.1, т.1 и във връзка с чл.16, ал.1,2 от ДП /2016/2017/ ДК наказва Роман Прохазка състезател на ПФК „Левски” гр. София със спиране на състезателни права за 2 срещи и глоба в размер на 3000 лева... „.

Според цитирания чл.23, ал. 1, т.1: За нарушение, за което е предвидено наказание отстраняване от футболен мач с червен картон (било то санкционирано от съдията или впоследствие установено по надлежния ред) и в случай, че потърпевшият състезател е със средна или тежка телесна повреда, извършителят се наказва, както следва: 1. При игрова обстановка – ССП за 5 (пет) срещи и глоба в размер на три хиляди лева.

и във връзка с чл.16 
Дисциплинарният орган определя наказанието в пределите, предвидени от правилника, за извършено нарушение, като взема предвид степента на нарушението и смекчаващите и отегчаващи обстоятелства. (2) Смекчаващите обстоятелства обуславят налагането на по-леко наказание, а отегчаващите - на по-тежко.

Тук идва моментът, в който трябва да обясним, че според тълкуването за основанието по чл. 23, ал. 1, т. 1, играчът на Левски Роман Прохазка трябва да бъде наказан за 5 (пет) срещи и глоба в размер на три хиляди лева, но с прилагането на тълкуването на чл. 16 и „смекчаващите и отегчаващи обстоятелства“ наказанието се намалява на 2 срещи.

Защо?

Отговорът намираме в чл. 53, ал. 1, според която решенията на ДК са окончателни и не подлежат на обжалване, с изключение на решенията на ДК по следващата ал. 2, т. 2, буква г) за лишаване от правото да се изпълняват функции за повече от 2 (две) срещи.

За да синтезираме гореописаната информация, трябва да стане ясно, че на база цитираните членове, алинеи, точки и букви от правилника и според критериите на ДК играчът на Левски Роман Прохазка трябва да бъде санкциониран с наказание от 5 (пет) срещи и глоба в размер на три хиляди лева, което обаче дава право на клуба да го обжалва на база чл. 53 ал. 2, т. 2 г).

„Смекчаващите и отегчаващи обстоятелства“ идват, за да определят наказание със спиране на състезателни права за 2 срещи и глоба в размер на 3000 лева, КОЕТО СПОРЕД ЧЛ. 53, АЛ. 1 НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

Това казва буквата на дисциплинарния правилник на БФС и възможностите за тълкуване!

„Синята“ общественост не е сляпа и прави своите изводи! Ние можем само да сме благодарни, че имаме зад гърба си привържениците на Левски!"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки