Лудогорец с най-висок коефициент в историята си, прибира €14 млн. за влизане в групите

Разградчани в 4-а урна при жребия, мачът с Виктория бе най-слабо посетеният плейоф

Лудогорец с най-висок коефициент в историята си, прибира €14 млн. за влизане в групите

Лудогорец има най-високият клубен коефициент в историята си, сочи ранглистата на УЕФА.

В нея се взимат предвид последните пет кампании в Европа. В момента разградчани са събрали 27,750 т.

За този сезон имат дотук 2,425, за миналия - 1,200, за по-миналия - 7,850, а най-много събраха през 2013/14 - 15,125 т., когато играха осминафинал в Лига Европа, пише "Тема спорт".

Далеч напред исторически е първият ни участник в групите на ШЛ Левски, който имаше коефициент 17,885 т. за сезон 2005/06, като тогава общо събра 35,016 т.

Преди 10 години България е на немислимото днес 16-о място в ранглистата на УЕФА с 24,582 т., а сега на 29-о с 13,750 т., пред нас е дори Казахстан с 13,875 т. преди снощните мачове. Очевидно ще разминем бившата съветска република, защото, ако Лудогорец очаквано влезе в груповата  фаза на Шампионската лига, получава само от класирането си с бонус 4 т., т.е. националният коефициент се вдига с 1,000.

Реално, с колкото и да се качи рейтингът ни, това няма да доведе до промяна на отборите и кръга, от който ще стартират през следващия сезон. Тимовете от страните от 18-о до 28-о място в класацията на УЕФА тръгват, както следва - шампионът от 2 кв. кръг, носителят на купата - от втория кв. кръг на ЛЕ, а останалите два участника -от първия кв. кръг.

Тъй като Лудогорец вероятно ще е тимът с най-нисък коефициент в груповата фаза на ШЛ (освен ако Копенхаген не отстрани АПОЕЛ Никозия), то при жребия идния четвъртък ще бъде в четвърта урна.

В случая не броим Лестър, който влиза по право в първа урна като шампион на Англия. На хартия може да има кошмарен жребий (Барселона, Борусия Д и Тотнъм), но и доста приемлив (ЦСКА Москва, Байер Леверкузен, Базел).

Иначе първият двубой между Лудогорец и Виктория Пилзен бе най-слабо посетеният от плейофите на Шампионската лига - на трибуните имаше 11 812 човека.

В останалите 9 сблъсъка само още два събраха по-малко от 20 хиляди зрители според официалния сайт на УЕФА. Мачът Динамо Загреб -Залцбург РБ бе изгледан от 13 784 зрители, а Виляреал - Монако от 19 516.

Най-посетената среща очаквано бе тази на Селтик с Апоел Беер Шева - 52 659 зрители имаше на "Селтик парк" в Глазгоу. С около хиляда по-малко бяха тези на "Амстердам Арена", където пред 51 436 запалянковци Аякс не успя да победи Ростов - 1:1.

Така или иначе обаче, Лудогорец е само на двубой от големия джакпот, който очаква българския шампион при успех в плейофната фаза. В Разград ще приберат 14 млн. евро от УЕФА при евентуално участие в следващото ниво на турнира.

Тимът на Георги Дерменджиев ще заработи 2 млн. евро под формата на бонус и още 12 за участие в групите.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки