Футболните икони са богати и невъзпитани

Разговор на Серж Орие в съда звучи като притча за съвременните играчи

Футболните икони са богати и невъзпитани

- На колко години сте, мосю Орие?
- На 23.
- Колко печелите?
- 200 000 евро.
- На година?
- Не, г-жо председа­тел, на месец.

Кратката размяна на реплики в съда е крас­норечива. Нормалните хора и футболните ико­ни не говорят на един и същ език. Вече осъждан в миналото за шофира­не без книжка, футбо­листът на ПСЖ си поз­воли да удари с лакът полицай. При проверка на изхода на нощен клуб той отказа да излезе от своето "Порше Кайен" и се раздразни до стенен да посегне на длъжностното лице. Всички зна­ят, че той е способен да избухне внезапно и да стигне дотам, че публич­но да нарече своя тре­ньор "педал".

Когато из­плуваха на повърхнос­тта, арогантността и глу­постта се смесиха в ед­но. Вчера, макар и с леко недоверие, Серж Орие беше принуден да слезе обратно на земята с при­съдата от 2 месеца зат­вор, макар че тя беше об­жалвана и може да бъде променена. Но феновете могат да са спокойни -техният шампион може да играе в предстоящия мач в евротурнирите. Уф!

След Рибери и Бензема печалната традиция продължава. А списъкът с недопустимите постъп­ки на съвременните звезди на кръглата топка нараства. Те са поколенчески символ и са отражение на една под­растваща генерация, която вече не изпитва уважение към нищо. Медийни продукти и машини за печелене на пари, тези бледи юно­ши, които са зле възпи­тани, са продукт на по­рочна система. Най-пе­челившият професио­нален спорт често заб­равя, че трябва да се за­нимава и с възпитание­то на момчетата, които са му поверени. Тези незрели звезди, които са богати, но невъзпи­тани и играят в най-сил­ните клубове. В следва­щия трансферен прозо­рец френският футбол няма да сгреши, ако си наеме и възпитатели.

Жил Дебернарди, „Le Dauphine”

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки