Даниел Младенов: Защо Пирин да не играе и в Европа?

„Аз съм си левскар и смятам, че няма български футболист, който би отказал оферта на Левски”

Даниел Младенов: Защо Пирин да не играе и в Европа?

Един от най-добрите футболисти на Пирин (Благоевград) Даниел Младенов говори пред „Меридиан Мач” по всички теми, свързани със „зелените", като не пропуснах и тази за отбора, в който изкара най-силния период в кариерата си - Левски. Ето какво каза роденият в Кюстендил бързак:

- Дани, как върви подготовката на Пирин?

- Всичко е нормално. Натоварваме се предимно физически засега и етапът е труден за нас футболистите.

- Свикнахте ли вече с Милен Радуканов и неговите изисквания?
- Все още не сме свикнали, твърде отскоро сме заедно. Работихме 6 месеца със Стефан Генов и бяхме свикнали е него, имахме успехи с него. Надявам се, че така ще продължи да бъде и ще побеждаваме и с Милен Радуканов. Сега всички футболисти много искаме да се докажем и пред него.

- Би ли откроил някакви разлики в подготовката, начина му работа и разбиранията му спрямо тези на Стефан Генов?
- Разлика, разбира се, има. Всеки треньор си има свои собствени виждания за футбола. Мисля, че при Милен Радуканов ще имаме по-друг стил на игра - с повече пасове и задържане на топката. Стефан Генов е опитен треньор, Милен Радуканов е по-млад и амбициозен.

- Какви ще са целите ви през пролетния дял на първенството?
- Със сигурност няма да се задоволим само със спасение от изпадането и с това да сме предпоследни или пред предпоследни. Надявам се да сме поне осми или девети в крайното класиране. Имаме сериозни шансове да продължим към полуфиналите за Купата. На четвъртфиналите ни се падна Ботев. Мисля, че те в никакъв случай не са непреодолим отбор. А и с тях ще играем на собствен терен. Така че ще хвърлим сили и за Купата. Както казах, новият ни треньор е амбициозен и не вярвам с лека ръка да се откажем от този турнир.

- Как оценяваш представянето на Пирин през есента?
- Аз мисля, че като се има предвид бюджета ни, представянето беше добро. Особено на фона на миналия сезон по това време, когато отборът водеше борба с Монтана за предпоследното място. Основната ни задача за този беше да не треперим до последно за оцеляването си. Мисля, че за момента вървим добре. През пролетта ще сме по-обиграни. Основната ни задача вече ще бъде да бием всички вкъщи и да изпускаме доста по-малко точки на собствен терен.

- Как ще коментираш завръщането на терена на Иван Цветков и може ли той да помогне на отбора?
- Иван е много добър футболист. Вече е част от щаба и ще бъде играещ помощник-треньор. Доколкото разбрах, ще се стреми повече да помага от пейката, отколкото на терена, но когато се наложи да играе, съм сигурен, че със своя опит ще ни е от полза.

- Ти как оценяваш своето представяне през есента? Водещ голмайстор си на отбора със седем попадения...
- Да, така е. Вкарах седем гола в първенството и два за Купата. Дори аз самият не очаквах, че ще вкарам толкова, така че съм доволен от представянето си.

- Кога ти и съотборниците ти разбрахте за напускането на Стефан Генов в посока ЦСКА-София и как ще го коментираш?
- Аз лично научих от медиите. Лошото беше, че стана в последния момент и не биваше да излизаме за първа тренировка без треньор. Не го виня Стефан Генов и не му се сърдя - такова решение е взел и това е. Може да се е чувствал  и обиден на феновете.

- Ти как се чувстваш скоро ставаш на 30. Какви с личните ти амбиции и смяташ ли че можеш отново да заиграеш в чужбина?
Чувствам се прекрасно. Усещам го, защото в различни периоди от кариерата си съм бил нагоре и надолу. Мисля, че есента беше от тези, в които съм бил в най-добра форма. Разбира се, че всеки футболист се надява винаги при възможност да играе отново в чужбина, така е и при мен. Но в момента не искам, чувствам се добре в Пирин. Имам договор за още 6 месеца, искам да го изпълня, а пък после не се знае - може да получа предложение за нов. Сега имах оферти от Албания (б. а. - Шкендербег Корча) и Казахстан (Акжайк). Аз не исках да си тръгвам, а и отборите не искаха да плащат трансферни суми.

- Разбра ли вече какво представлява новият формат на първенството и харесва ли ти?
- Да, в началото на сезона, когато плейофите бяха далеч, много не се стараех да го науча, но сега след 2-3 обяснения вече го разбрах и мисля, че е интересен. 

- Според регламента най-силният отбор в долната осмица може да стигне до Европа, ако победи третия в горната шестица като гост в плейоф? Пирин е играл в Европа, може ли да стигне до нея и сега?
- Защо не? В България в момента нещата са такива, че в мачовете между отборите от предпоследното място до второто всеки може да бие всеки. Само Лудогорец е над всички.

- И тази година ли няма да има интрига за първото място?
- Много малко вероятно е да има. Не виждам кой ще спре Лудогорец. Като гледам Левски в какво състояние е, като виждам и останалите и тази година яма да има промяна на върха. 

- Как ти изглежда Левски в момента?
- Не са добре нещата, на хората не им харесва трансферната политика в последните години. През клуба минаха много играчи, които не заслужаваха да носят фланелката на отбора. Мисля, че за последно Левски беше наистина силен през сезон 2010/11, когато бяха последните хубави мачове и победи в Европа. Разберете ме правилно - въобще не го казвам, защото тогава аз бях в отбора. Просто тогава наистина имаше много добра игра, силни футболисти, а и в Европа доста отбори бяха победени на „Герена".

- Би ли се върнал отново в Левски? 
- Аз мисля, че няма български футболист, който би отказал оферта на Левски. Да, сега ме подсещате, че преди време Георги Иванов, докато беше шеф в клуба, казваше, че само името вече не кара играчите да идват на „Герена" и за 1000 лева повече са готови да отидат другаде. Но това го казват играчи, които не са били в Левски и не знаят какво е Левски. Аз съм бил и знам. Пазя невероятни спомени от този клуб. Аз съм си левскар и за мен това е най-големият клуб в България. Пожелавам им успех.

- Защо, след като направи много силни мачове за Левски в Европа, кариерата ти след това тръгна надолу?
- Със сигурност и аз съм допринесъл за това като съм взимал грешни решения. Отказвал съм оферти. А и е въпрос на шанс и късмет. В един  момент бях близо до клуб от Втора Бундеслига, но дали заради някакви мениджърски игри, или заради нещо друго нещата не се получиха. После отидох в Черноморец, където не ми потръгна.

- За финал кажи къде искаш да видиш Пирин в края на сезона?
- Пожелавам си да сме на 7-о или 8-о място и да играем финал за Купата. Аз вече играх един финал в този турнир през 2009-а и за съжаление загубихме, сега ми се иска да спечелим. Имаме шансове да победим всеки, дано само до финала не ни се пада Лудогорец. Сигурен съм, че и публиката ни ще приеме добре и като свой Милен Радуканов и той няма да има с нея проблемите, които имаше Стефан Генов - разликата ще е огромна. Мисля, че бъдещето на отбора е добро.
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки