Още веднъж отзад на „Анфийлд”

Нямаше по-подходящ от Джерард за вечната лебедова песен на Ливърпул

Още веднъж отзад на „Анфийлд”

Преди повече от десетилетие, когато националният ни отбор по футбол за последно се класира на голямо първенство - на Евро 2004, тимът ни бе воден на постановката на Сатиричния театър „Още веднъж отзад". Оригиналното заглавие на произведението на англичанина Майкъл Фрейн е „Noises Off”.

И двата лайтмотива се отнасят за това, което се видя на „Анфийлд" по пладне в събота при шокиращата (а може би не) домакинска загуба с 2:3 от Суонзи. По принцип, ако ви е скучно по това време и искате да си качите адреналина без да замесвате близки или познати, пуснете си телевизора и гледайте мач на Ливърпул. А там, през мъглата, просмукала доковете и мозъците на местните (имащи навика да ходят по джапанки при минусови температури), за пореден път гледаха пиесата „Още веднъж отзад".

Когато Юрген Клоп, който безспорно е симпатяга с акъл, дойде в Ливърпул, той се нарече с печелеща привърженици самоирония Нормалния. Ясно за всички беше, че на това място от планетата Земя лудостта е начин на живот. И съответно Ливърпул и Клоп са създадени един за друг.

Шизофренията, която достигна своя пик на 25 май 2005-а съвсем близо до нас - в Истанбул, и облагодетелства хората от Мърсисайд в може би най-великия финал в Шампионската лига срещу Милан, е заела на „Анфийлд" трона на чаканата вече 27 години титла. И не смята скоро да се мръдне оттам. И явно е заразила и Клоп, който имаше две задачи през летния трансферен прозорец -да вземе качествен вратар и най-малко един стабилен централен защитник. Вместо това от родната си Германия доведе вратарят Кариус и естонецът Клаван (съответно от Майнц и Аугсбург). Не че по принцип са лоши, но изведнъж на „Анфийлд" ръцете и краката им започнаха да не ги слушат. При първия гол на Суонзи защитата на домакините се любуваше на топката, заложена в малкия пеналт на Йоренте, както индианци биха зяпали в Плевенската панорама. А когато всичко бе тръгнало по адреналиновия сценарий за 3:2 от 0:2, Клаван реши да асистира на Сигурдсон за победното попадение на „лебедите"...

На всичкото отгоре Клоп се включи в общата пиеса на абсурда. В последните минути той пусна в игра... централния защитник Жоел Матип. Първо - ако наистина камерунецът е изчистен от ФИФА след неясния скандал с националния си отбор, защо не започна отначало? И второ - как точно той ще донесе търсената по това време точица?

В крайна сметка на „Анфийлд" бе чута отново вечната лебедова песен за сбогуване с титлата. И нямаше по-подходящ за нея от Стивън Джерард, който бе на трибуните вече в качеството си на треньор в клубната Академия. Стиви Джи бе там и при 2:0 със Съндърланд на 26 ноември, когато се контузи звездата Коутиньо, а и на 11 декември, когато две неадекватни намеси на Кариус доведоха до 2:2 с Уест Хем. Да, Стиви, подът още е хлъзгав...

Иво Тасев, в-к „Меридиан мач”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки