Министър Дашева: Всеки може да наеме базите на ЦСКА

"Трябва да има приоритизиране на спортовете", категоричен е служебният министър на спорта

Министър Дашева: Всеки може да наеме базите на ЦСКА
Новият министър на младежта и спорта в служебното правителство - професор Даниела Дашева, заяви в студиото на "Тази сутрин" на Би Ти Ви, че конкурс за базите на ЦСКА - стадион "Българска армия" и "Панчарево", ще бъде обявен при приключване на административните процедури и всеки може да заяви желание да използва съоръженията, стига да отговаря на определени условия.
 

До тогава ползвател остава първодивизионният ЦСКА. 

"Проведох срещи с двете страни на този процес - ЦСКА и стадион "Българска армия". Не е възможно ЦСКА 1948 да играе своите мачове на стадиона, тъй като в момента ползвател е "ПФК ЦСКА" ЕООД. Той е отдаден миналата година, през февруари за ползване до момента на приключване на конкурс за трайно наемане и ползване на базата. На 6 януари тази година базата на ЦСКА, включително и "Панчарево", е апортирана в Национална спортна база - дружество с търговска цел към министерството на младежта и спорта. След решението на Министерски съвет следват редица административни действия, които в момента се реализират. Конкурсът все още не е обявен. За да се пристъпи към него, трябва да се получи акт за собственост. Възможно е и някой друг да наеме тези бази. Това е конкурс. Всеки може да участва, стига да отговаря на условията.", заяви тя.

Проф. Дашева изрази съжаление, че проблеми със стопанисването на спортните съоръжения в България има, но министерството прави всичко възможно инфраструктурата да бъде осъвършенствана и оптимизирана.
 
"Не цялата спортна инфраструктура принадлежи на министерството, а и на общините, така че трябва да има едно добро сътрудничество между общинско ниво, Министерството на младежта и спорта и клубовете в някои случаи, така че да се намери възможност тя да бъде развивана и да бъдат влагани инвестиции. Държавата го прави, но съоръженията се нуждаят от много средства, за да бъдат приведени във вид, годен за практикуване на спорт. Аз не бих тренирала в такава база, а и не бих посъветвала спортистите да тренират, защото като цяло тя е опасна. Това не са условия, в които трябва да се провежда спорт за всички, както и тренировъчен процес в сферата на елитния спорт", категорична е тя.

Проф. Дашева заяви, че за да бъдат постигнати успехи, няколко спорта трябва да бъдат с приоритет пред други и най-вече тези, които през годините са донесли слава на България на големи състезания.
 
"Още преди да стана министър съм изразявала мнение, че трябва да има приоритизиране на спортовете. Не е възможно с финансовите средства, които притежава спорта, да финансираме изключително голям брой спортове. Има такива, които в годините са доказали своите успехи на олимпийски игри - основно борба, като наш традиционен спорт. Смятам, че трябва да финансираме задължително три базови спорта - лека атлетика, гимнастика и плуване, както и зимни спортове, в които имаме успехи - биатлон, сноуборд. Също художествена гимнастика. Поне 10 спорта трябва да бъдат с приоритет", завърши тя.
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки