Стефан Грозданов: Основната ни цел е да впишем в националната класификация професията треньор

Бойко Величков каза, че в Асоциацията вече членуват над 200 треньори

Стефан Грозданов: Основната ни цел е да впишем в националната класификация професията треньор

Ръководството на Асоциацията на футболните треньори в България /АФТБ/ даде специална пресконференция в Пресклуб „България” по случай 2 години от своето основаване. Председателят на Асоциацията Стефан Грозданов каза, че основните им цели са били да се включи професията „треньор” в националната  класификация на професиите и длъжностите, да се определи минимален осигурителен праг  и да се премахне възможността треньор без необходимия лиценз да ръководи футболен клуб.

„Бяхме много изненадани, когато отидохме в министерството на труда и социалната политика и разбрахме, че професията „треньор” изобщо не фигурира  в националната класификация. Заедно с ръководството на Конфедерацията на труда  „Подкрепа” подготвихме необходимите документи и ако не бе оставката на правителството,  щяхме да успеем. Но мисля, че след извънредните парламентарни избори ще постигнем основната си цел. Заедно с това искаме да бъде определена и минимална осигурителна сума за треньорите. На много места наставниците ги осигуряват на минималната работна заплата, която доскоро бе около 400 лв. Повечето треньори в детско-юношеските школи получават заплата между 700 и 800 лв., затова ще се стремим осигурителния праг да бъде върху реалното възнаграждение”.

Членът на УС Антон Велков поясни, че за тези две години са успели да се преборят с недоразумението „лицензоносител” и вече всички треньори, които ръководят отборите от Първа и Втора професионална лига, имат необходимия лиценз.

„Преди формално за старши-треньор на даден отбор се водеше специалист с лиценз, а фактически отборът се ръководеше от треньор без необходимата квалификация. А за да получи един наставник лиценз „Про”, трябва да учи поне 8 години. Другото ни постижение е, че успяхме да определим кой може да ръководи отбора от скамейката и  да комуникира със съдиите и  футболистите в по-долните групи.  Преди едва ли не домакинът на отбора казваше кой играч на кой пост да играе и влизаше в преракания със съдиите. Важно е да се знае и кои треньори могат да работят с деца, защото често в  отборите при мъжете  идват юноши без необходимите елементарни умения. Най-хубавото е, че вече младите треньори имат желание да се образоват и напливът е голям, но капацитетът на Треньорската школа е ограничен според изискванията на УЕФА".

Бойко Величков каза, че в Асоциацията вече членуват над 200 треньори, а през тази и следващата година целта на АФТБ е да работи по-тясно с колегите си от Европейската асоциация, да следва примера на Италия, където треньорите сключват колективен трудов договор и да дава възможност на българските специалисти да работят в чужбина. Всички поставени цели могат да бъдат постигнати само със съдействието на БФС, които могат да издават необходимите наредби и те да са задължителни за всички клубове.

Балъков: Трябва да има обединение в Локо (София)

Треньорът бе доволен след спасението на тима си

Ачиари: Не бяхме на 100%, за това не ни се получи

Треньорът на Берое коментира домакинското поражение от Локо София

Попето: Ботев ще бъде последният клуб в кариерата ми

Капитанът на "канарчетата" даде обширно интервю

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Пирин - Хебър 0:0

Проследете мача на живо с картина при нас

Eтър отказа Ботев (Вр) от директно спасение (ВИДЕО)

"Болярите" не губят в трети пореден двубой

Славия и Ботев Пд "олекнаха" с по 3000 лева

Вижте наказанията на Дисциплинарната комисия

Ботев Враца гледа към трите точки и спасението срещу Етър

Мачът е от без значение за "болярите", но много важен за съперника

Локомотив София ще търси спешни точки в Стара Загора

Берое приема столичани от 18:45ч.

Пирин и Хебър в директна битка за оцеляване в елита

Решителният мач е днес от 21:00ч.

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки