Сривът на Централната компютърна система на БСТ разкрива сериозни управленски пропуски и огромен риск от загуба на данни на участниците в игрите

БСТ е изправен пред безпрецедентна криза

Сривът на Централната компютърна система на БСТ разкрива сериозни управленски пропуски и огромен риск от загуба на данни на участниците в игрите

БСТ е изправен пред безпрецедентна криза, която изважда наяве шокиращи управленски пропуски и заплахи за сигурността на данните.

Сривът на Централната Компютърна Система (ЦКС) е симптом на дълбоки проблеми, които застрашават цялостното функциониране на организацията.

Неподготвеност и неадекватното управление в лицето на настоящия изпълнителен директор Георги Търлеков, излагат Държавното Тото на сериозни рискове, включително огромни щети на критична информация.

Проблемите със ЦКС създават реална опасност от загуба на всички данни за играчите, залозите и печалбите. Въпреки че съвременните системи за управление на данни включват механизми за защита и възстановяване, множеството пропуски в управлението на Тотализатора увеличават риска от необратими щети. Липсата на договори за поддръжка на хардуерни и софтуерни компоненти е основна причина за това. Без редовни обновления, системите са податливи на дебалансиране и загуба на данни, което може да доведе до сериозни финансови и оперативни последствия, дори и до спиране на работа на Дружеството.

Ситуацията днес в Спорт Тото напомня кризата с Търговския регистър преди няколко години, когато цялата система се срина, оставяйки бизнеси и граждани в състояние на несигурност и без достъп до критична информация. Основната причина тогава беше липсата на техническо-организационни мерки и пренебрегване на основни управленски задължения. Този инцидент трябваше да бъде урок за всички държавни институции, но явно БСТ не е взел поука от него.

След срива на ЦКС, мрежата на Тотализатора изпадна в хаос. Липсата на подобаваща комуникация от страна на ръководството допълнително усложни ситуацията. Касиерките и служители по поддръжка, които са в пряк контакт с клиентите, не получиха необходимите инструкции и информация, което доведе  до масово недоволство. Това създаде атмосфера на несигурност и паника, която се пренесе и върху клиентите.
Служителите на Спорт Тото са принудени да работят в условия на стрес, неудовлетвореност и липса на подкрепа. Участниците в игрите, от своя страна, са лишени от достъп до услугите на Тотализатора, което подкопава доверието им в организацията, която скоро празнува своята 67-ма годишнина.

Кризата днес, предизвикана от аварията на Централната Компютърна Система на БСТ, не е просто технически проблем – тя е индикация за дълбоки и системни управленски слабости, които застрашават бъдещето на Държавното предприятие, чийто слоган е „В подкрепа на българския спорт!“.  Липсата на адекватна поддръжка, комуникация и подготовка, както и не познаване на процесите, ясно показва, че настоящото ръководство е неспособно да се справи с основните си задължения и очакваните постъпленията в подкрепа на спорта също ще бъдат сериозно застрашени.
Това е моментът, в който трябва да се направят решителни и смели стъпки за реформи. Необходими са спешни мерки за възстановяване на доверието – както на служителите, така и на клиентите. Тези мерки включват назначаването на компетентно ръководство, което да приоритизира сигурността на данните и ефективността на системите. Само чрез прозрачност, отговорност и професионализъм БСТ може да преодолее настоящата криза и да възстанови своето място като надежден доставчик на услуги.

Решават след месец за електронни спортове на Олимпиада

Вижте подробности

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Вижте подробности

УЕФА оцени високо наш съдия за еврофинал

„Чувствам се горд от това“, коментира Радослав Гидженов

С близо 20% спад в продажбите на тотото след срива на системата

Касиерките в готовност за напускане заради лоши условия на труд

Министър награди Илиан Илиев за заслуги във футбола и спорта

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи специалиста

Кралев: 200% увеличание на парите за спортните клубове в България ще бъде основен приоритет за ГЕРБ-СДС

Красен Кралев анализира пред спортната общност във Варна случващото се и това, което трябва да се направи в бъдеще

KРИБ и НСА подписаха споразумение за сътрудничество

Аз лично съм съпричастен с мисията на Националната спортна академия, обяви Кирил Домусчиев

Министър Глушков заварил две програми пред провал, едната вече има финансиране

Екипът на министъра е предприел спешни мерки, за да изпълни плановете

Защо се срина Централната компютърна система на Български Спортен Тотализатор и как се стигна до тук?

Вижте цялата хронология на проблема

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки