Валери Божинов: Тежко ще ми е далече от децата

"Ако се налага ще уча китайски, какво да правя", коментира с усмивка българинът

Валери Божинов: Тежко ще ми е далече от децата

Валери Божинов замина за Китай, където ще играе в местния "Мейджоу Хака". 31-годишният нападател даде обширно интервю за "Стандарт" в което обясни, че най-тежко ще му е далече от децата. Ето и втората част от интервюто:

- Валери, в Сърбия възроди кариерата си, но и намери любовта. Твоята приятелка ще бъде ли до теб в Китай?
- О да, разбира се, ще живеем заедно. Искам я плътно до мен.

- Ти си от футболистите, които обичат в която и държава да играят да говорят езика, за което и често си осмиван. Ще опиташ ли да проговориш на китайски?
- Ако се налага ще го уча, какво да правя (смее се). Аз съм възпитаван, че в която и държава да се намираш, трябва да се съобразяваш с местните, с културата и езика. Трудно ще ми бъде да науча китайски. Но най-обикновените и в същото време много важни неща като „Добър ден, добро утро, добър апетит или наздраве" трябва да се знаят. От уважение към китайците ще науча поне това. С доста чужденци съм играл по клубовете и всеки се опитва да се адаптира и да научи езика. Ще бъде трудно, но трябва да се нагодя. Вече ще ми станат доста езиците, но по-хубаво от това няма. Не е проблем да науча и малко китайски.

- Биляна ще е до теб, но пък ще се отдалечиш още повече от децата ти. Няма ли да ти липсват Валерко и Никол?
- Много ще ми липсват (б.а. - въздиша тежко). И сега ми липсват. Тежко ми е, но аз им казах: „Ако баща ви е добре и вие ще сте добре". Това го правя заради тях, защото искам да им осигуря едно добро бъдеще в което да не им липсва нищо.

- Обясни ли им, че техният татко ще играе на другия край на света?
- Разказах им, да. Мъчно им стана, но няма как. Валерко е по-голям, той разбира добре. Освен това се интересува и от футбол, знае какви играчи отиват в Китай. И двамата са много интелигентни и всичко разбират. При първа възможност ще се прибера до България, ако ли не през лятото се надявам да дойдат при мен в Китай. Ще ми бъде трудно да съм толкова далече, но всичко това го правя заради тях двамата. Ще играя още няколко години футбол и искам да им помогна в бъдеще. Не е важно само да кажеш, че имаш деца, трябва да правиш всичко заради тях.

- Винаги ти е било болка, че не си близо до децата си. Сега сигурно ти е още по-тежко?
- Не мога да опиша колко, нямам думи. Само аз си знам какво ми е. Те прекарват времето с майките си, но друго си е бащинското. Няма как да се замени. Знам, че им липсвам...

- Направи поредния си добър трансфер, какво би казал на българите, които постоянно ти се присмиват и иронизират?
- Мога да кажа много неща и да им отвърна със същата ирония. Не съм такъв човек. Ще запазя добрия тон и ще им пожелая да са живи и здрави. Искам българският народ да е щастлив, да се усмихва и да е позитивен. Знаеш, че мога да бъда ироничен и да плюя. И какво ще постигна? Те какво постигат като го правят и ме плюят? Нищо. Колкото повече ме плюят, толкова повече хубави неща ми се случват.

- Замислял ли си се, какво толкова си направил на българите, че да имат такова отношение към теб?
- Да и никога не съм стигал до отговора. Вече не обръщам внимание на тези неща. Живея си живота, забавлявам се и не плащам данък обществено мнение. Нека да са живи и здрави, и да се обичат. Знам, че не им е лесно, но аз с какво съм виновен. Нито съм откраднал, нито съм убил някой. Аз и Ясен Петров ще сме единствените, които ще представляваме България в китайския футбол пред милярд и 500 милиона души.

- Какво би разказал на китайците за България?
- Само хубави неща. Не мога да кажа нищо лошо за родината си, обичам я. Имаме хубава природа – море, планина и много културни забележителности. България има многовековна история. Китайците обичат да обикалят света и да се запознават с други истории и култури. В България ще им хареса много. Тук има какво да се види. От моята уста ще излезе само хубаво.

- Бил си на много места по света, вярваш ли, че България може да стане едно по-добро място за живеене?
- Вече 10 години си казвам „Ще се оправим", но не виждам толкова много хубави неща. Да, изградиха се пътища, метро в София, нови сгради, но това какво ги топли хората? Това не им пълни хладилника, както се казва. Хората нямат работа, заплатите са им малки и това ги изнервя и озверява. Знам колко тежко живеят, особено в провинцията, но проблемът не е Валери Божинов. Никога не съм се биел в гърдите колко пари имам, каква кола карам и какво ям. Израснал съм в семейство, което не винаги е имало пари. Майка ми и баща ми не са били милионери. Знам какво е да живееш със сто и с хиляда лева, разликата е огромна. За жалост в България или си беден или си богат, средно ниво няма.

- Помниш ли кога ти подариха първите футболни обувки?
- Честно да си призная, не помня момента. Едно време играехме в махалата с гуменки. Помня марката на първите си футболни обувки. Много си ги обичах и дълго време играех с тях. Да имаш такива обувки беше голямо работа.

- А с първата заплата от "Лече" какво си купи?
- С първата добра заплата си купих апартамент в София. По-скоро започнах да си изплащам жилището.

- В последно време нашумя с едни клипчета на които пееш в колата ти, да очакваме ли нови от далечен Китай?
- Нормално е да очаквате (смее се). Ако ми дойде от вътре ще пусна. Преди няколко дни четох, че от Евровизия поканили Дани Алвеш (б.а – футболист на „Ювентус") да пее. Значи за едни може, а Валери Божинов да си пее и поздравява приятели не може. Има и други много известни футболисти, които пускат клипчета от колите си. Бившият играч на „Ман Юнайтед" Патрис Евра често го прави. Разликата между нас е огромна, но всички коментират мен.

Георги Минчев с хеттрик в Кипър

Нападателят носи триумф с 5:4

Страхотен Десподов спаси ПАОК от срам в Гърция

Капитанът на България с перфектна асистенция в добавеното време за 1:1

ОБЗОР: Георги Костадинов със силен мач за АПОЕЛ срещу Арис (ВИДЕО)

Претендентите за титлата в Кипър с домакински победи

Ковачев бе титуляр за Ахмат при сензационен успех над ЦСКА (Москва)(ВИДЕО)

Отборът на българина изненада противника си

Георги Миланов с гол за Динамо (Букурещ), отборът му обаче се издъни в края (ВИДЕО)

Тимът на българина е в зоната на изпадащите

Гьозтепе на Мъри гази с класика, на крачка е от Суперлигата (ВИДЕО)

Няма какво да спре тима на българина

Стоилов: И двата гола бяха плод на късмет (ВИДЕО)

Треньорът на Гьозтепе недоволен от тима си

Бивш национал с асистенция в Белгия

Витонов спомогна за успех на Беверен

Равенство за Гьозтепе в Турция (ВИДЕО)

Тимът на Стоилов на две победи от елита

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки