Прохазка на крачка от Клуб 100

До края на сезона словакът може да стане втори сред легионерите по мачове за сините

Прохазка на крачка от Клуб 100
Универсалният футболист на Левски Роман Прохазка изигра срещу Ботев Пловдив (2:0) своя 99-и шампионатен мач за Левски. В него той реализира 17-ия си гол за първенство за сините. Това е много добро постижение, като се има предвид, че доста често 28-годишният футболист е ползван като дефанзивен халф или десен бек. На последната позиция той игра и
срещу Ботев.
 
Ако всичко е наред, в последния кръг от редовния сезон -гостуването на Черно море в Каварна на 1 април, събота, от 17:30 часа, той ще стане едва третият чужденец, който ще изиграе 100 мача за Левски в първенството. Досега това е правено само от бразилския ляв бек Лусио Вагнер, който има на сметката си 118 срещи. Той ги записа в периода 2003/04 до 2009/10. В тях Лусио реализира само едно попадение. Втори в тази класация е Дарко Тасевски. Македонският плеймейкър носи синия екип от сезон 2007/08 до края на 2011/12. За това време офанзивният халф участва в 108 мача, в които се разписа 21 пъти.
 
Ако играе и във всичките 10 срещи от плейофите, то словакът ще успее да изпревари Тасевски по мачове.
 
Със своите 17 точни изстрела в нашия елит Прохазка е на прага на Топ 5 на чужденците -реализатори за сините. Интересното е, че с гол повече от него е настоящият му съотборник Антонио Аниете. Този сезон е най-резултатният за Роман - има 7 6 21 мача - разписва се средно по веднъж на три двубоя. 4 от попаденията му са реализирани от дузпи - две при 2:1 над Нефтохимик в Бургас, и по едно срещу Дунав (2:2) и ЦСКА (2:1). През миналата кампания словакът игра в 30 шампионатни мача и вкара шест пъти. А през сезон 2014/15 се разписа 4 пъти. Той не е вкарвал за Левски в първия си престой на „Герена" - през 2012/13 не порази противниковата врата в 21 срещи (през 2013/14 той бе преотстъпен на Спартак Търнава).
 
Любимата жертва на Роман Прохазка е точно Ботев. На канарчетата той е вкарал 5 пъти за първенство (29,4% от всичките му точни изстрели).
 
Интересното е, че 6 15-те срещи, в които той се е разписал, Левски е паднал само веднъж - с 1:2 от Лудогорец в Разград през миналата кампания. В 2 от мачовете сините са завършвали наравно, когато той е опъвал мрежата, а в 12 случая са ликували.

 

Официално: Ясна е програмата до края на сезона

Вижте кога ще се играят оставащите мачове от Първа и Втора лига, както и финалът за Купата

Чочев: Чакат ни трудни мачове с ЦСКА и Ботев

„Нормално е да не съм щастлив и да не съм доволен, когато не играя много“

Лудогорец ще довършва започнатото срещу Хебър

Разградчани излизат за протоколен мач в реванша от 1/2-финалите за Купата

БФС ще дебне за уредени мачове в плейофите

Преди последните срещи от родния елит клубовете, а и съдиите са били предупредени за възможно "черно тото"

Стамен Белчев: Сами попаднахме в капана

Имаха добър вратар, който спаси всичко, обяви треньорът на ЦСКА

Керкез: С такива мачове нивото на българския футбол ще се вдигне

Треньорът на Ботев емоционален след триумфа

ЦСКА назначава скаут на ОФИ Крит

Вижте подробности

Коренна промяна в Хебър през лятото

Вижте подробности

Слух в Благоевград: Гриша Ганчев инвестира в Пирин

Бизнесменът ще продължи да помага и на Литекс

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки