Втора лига има с какво да обогати елита

Етър притежава традиции, Септември - стратегия, а Витоша - спокойствие

Втора лига има с какво да обогати елита
Мисля, че отборите, които са в челото на Втора лига имат своите аргументи да играят и то с успех в Първа лига. И дори да обогатят първенството.
 
Ако трябва да отделим известно внимание на всеки, то да започнем с Етър. Убеден съм, че тимът би изглеждал добре в майсторската група и за това има няколко причини. Най-важната е наличието на история и традиции. Дори и те да не са това, което бяха преди, е важно, че общността във Велико Търново обича отбора си и ще застане зад него. Би се създал голям ентусиазъм в града при влизане в Първа лига, което може да раздвижи много нещата. Най-добрият пример за това е Дунав, който прави фурор от лятото насам, като дори не играе в Русе домакинските си мачове.
 
Треньорът Станислав Генчев има необходимата футболна култура и интелигентност да изгради отбора и е факт, че Етър играе добре. В кръга на шегата може да се каже и, че още едно футболно дерби между Етър и Локо (ГО) ще бъде чудесно за футбола, при условие, разбира се, че единият тим влезе в елита, а другият - запази мястото си.
 
Септември е интересен клуб. Те представиха на България футболната школа ДИТ. Много е важно, че Ицо Арангелов бе помощник до скоро, а сега и треньор на отбора, защото именно той е работил с този успешен набор в школата. Сега вече в отбора има сплав между опит и младост, съществува и стратегия. Не знам как ще се справи Септември с големите очаквания. Това създава напрежение и пречи на младите. Впечатленията ми от последния им мач с Ботев (Враца) са, че тимът не е на познатото си високо ниво и на моменти губи дух и самочувствие, които са задължителни за участие при най-добрите.
 
Витоша (Бистрица) е най-добрият пример какво искат треньорите в България. Поправям се, какво искат кадърните треньори у нас. Те държат просто да бъдат оставени на спокойствие и да работят. Този комфорт го имат Костадин Ангелов и Росен Кирилов. Те не са притискани, не са „съветвани". Там не се създава трагедия от една загуба и не се изпада в еуфория от една победа. Това трябва да е моделът на 80% от отборите във Втора лига и Витоша показа, че той функционира.
 

През последните 5 години излязоха много млади български треньори. Повечето от тях не обичат да бъдат командвани, искат да има стратегия и концепция за работа и да бъдат оставени на спокойствие. Другото е работа на парче, което не помага с нищо, ама абсолютно с нищо за развитието на футбола ни.


Бойко Величков за "Меридиан Мач" 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки