Гладиаторът Подолски се оттегли с блестящ победен гол срещу Англия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Принц Полди спря с Бундестима след 130 мача и 49 гола, Саутгейт загуби първия си мач като постоянен селекционер

Гладиаторът Подолски се оттегли с блестящ победен гол срещу Англия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лукаш Подолски се оттегли като герой от националния отбор на Германия и в последния си 130-и мач за Бундестима отбеляза брилянтен победен гол за успеха с 1:0 над Англия в контрола на „Сигнал Идуна Парк” в Дортмунд. Подолски матира Джо Харт с топовен изстрел от дистанция в 69-ата минута, а в края на мача бе сменен под звуците на саундтрака на филма "Гладиатор" и оглушителните овации на феновете.



Световните шампиони нямаха загуба в Дортмунд от 9 години, а Подолски носеше капитанската лента в прощалния си мач. Нападателят на Лайпциг Тимо Вернер записа дебюта си от първата минута. Мануел Нойер липсваше и немската врата бе пазена от Марк-Андре тер Щеген.

От другата страна Гарет Саутгейт изпробва схема с трима в защита в първия си мач като постоянен селекционер на Англия. Бранителят на Бърнли Майкъл Кийн дебютираше като титуляр, а Гари Кейхил носеше капитанската лента в отсъствието на Уейн Рууни.

Началото на мача се забави леко в чест на Лукаш Подолски. Видео от най-добрите му моменти с екипа на националния отбор бе показано на видеостените, а той взе микрофон и отправи кратко благодарствено послание към феновете, които не спираха да скандират името му.

Джейми Варди симулира за дузпа в 7-ата минута, премятайки се театрално над Тер Щеген, но не успя да заблуди рефера Дамир Скомина. След това Майкъл Кийн шутира неточно след нисък корнер на Райън Бертранд.

Германия отвърна с два блокирани удара на Подолски, а друг опит на Кроос също бе спрян от дебютанта Кийн. Ерик Дайър с глава успя да насочи само в обятията на вратаря на Барселона Тер Щеген.

Лош пас на Кимих позволи на Адам Лалана да напредне в немската половина, изстрелът му по диагонала преодоля вратаря, но срещна далечната дясна греда.

Подолски и изпрати над целта, същото направи и Ерик Дайър от пряк свободен удар.

Деле Али изпусна най-чистата възможност за първата част след пас на Варди зад Хумелс, който изведе полузащитника на Тотнъм сам срещу Тер Щеген, но шутът беше право във вратаря. Секунди по-късно Али опита да се реваншира с далечен изстрел над целта.

Второто полувреме започна с лошо боксирана топката от Джо Харт, който имаше късмет, че Джулиан Бранд пропусна с малко вратата.

Подолски насочи в обсега на Харт след центриране на Тони Кроос. Тер Щеген отрази удара на Дайър след бърза контра за „Трите лъва”.

Големият момент на Лукаш Подолски дойде в 69-ата минута. Кроос подаде пред себе си на резервата Андре Шюрле, който заложи до себе си за Подолски и доста извън наказателното поле 31-годишният Полди с мощна тупалка с левия крак намери горния десен ъгъл, правейки безпомощен Джо Харт за 1:0. Това бе последният 49-и негов гол за немския отбор.



Джо Харт предотврати втори гол и блокира с една ръка нисък шут на свободния вляво в наказателното поле Лерой Сане.

В 84-ата минута Подолски беше заменен под оглушителните аплодисменти на феновете, които му благодариха за всички велики моменти с фланелката на Германия. Дълга прегръдка между Подолски и Льов на тъча отбеляза последния му миг на терена като национал, а феновете дълго след това скандираха името му.

Германия можеше да вкара и втори гол, но изстрел на Шюрле се отклони в крака на Джон Стоунс, за да мине леко встрани от вратата.

В минутите след края на мача Подолски показа класа и отдели много време на всичките си почитатели. Даде автографи, направи много селфита с телефони на хора от публиката и поздрави хиляди, слезли до първите редове само за да се докоснат до него за един последен път, в който носи фланелката на Германия.

В неделя Германия гостува на Азербайджан в световните квалифиакции, а Англия е домакин на Литва.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки