Мария Гигова на 70: Живот с изпълнени мечти

Най-много ме докосва, когато хората кажат: „Мария - това е един добър човек"

Мария Гигова на 70: Живот с изпълнени мечти
Великата Мария Гигова навърши 70 г. Тя е родена на 20 април 1947г. в София. Първата в историята на художествената гимнастика, станала три пъти поред абсолютна световна шампионка (1969, 1971 и 1973 г.). С постижението е вписана в Книгата на рекордите „Гинес". Избрана за гимнастичка №1 на ХХ век в света и в България. Дългогодишен президент на Българската федерация по художествена гимнастика. Продължава да работи всеотдайно за каузата на любимия си спорт. Член на Техническия комитет по художествена гимнастика към международната федерация. Позитивен, толерантен и сърдечен човек. Легендарната юбилярка Мария Гигова даде специално интервю за „24 часа".
 
- Първата голяма гимнастичка в българската история, най-златната от най-златните на 70 години. Какво значи за вас това изречение?
- Значи дълъг живот с голямо разнообразие и реализация дотук. Мога да кажа, че зад това изречение стои живот с изпълнени мечти.
 
- Имате ли мечти за годините след 70?
- Човек винаги си има мечти. Ако спреш да мечтаеш, значи не си жив. Сега мечтата ми е да имам спокойствие и уют вкъщи с най-близките ми хора -дъщеря ми, внука ми.
Ние сме по-голямо семейство, мечтата ми е всички мои най-близки хора да бъдат с мен максималното възможно време, да са здрави и да могат и те да изпитат радостта от живота така, както аз съм я изпитала до момента.
 
- Можете ли да опишете изминалите години като живот в съвършенство, както съвършена е била и играта ви като гимнастичка?
- (Смее се.) Не мога да кажа, че животът ми е бил в съвършенство. За разлика от играта, животът поднася мигове и препятствия, които не можеш сам да избегнеш с по-голям талант или всеотдайност в тренировките. И просто трябва да ги преминеш. Но мога да кажа, че съм преминавала препятствията с лекота и със съзнанието, че след всяко препятствие идват по-хубави дни. Това ми е давало опора, че не може лошотията да е нонстоп. Че има приливи и отливи в живота и човек трябва да ги изживее такива, каквито са. Аз съм земен, здраво стъпил на земята човек. И нямам притеснение какво би могла да ми поднесе съдбата - каквото и да ми поднесе, трябва да го изживея. Изработила съм си тази философия и приемам всичко, което ми предложи животът.
 
- Ако сега трябва да назовете само един конкретен миг от живота ви дотук - кой е моментът от тези 70 години, който се извисява над другите?
- Създаването на нов живот - раждането на дъщеря ми. Тогава беше върховно чувство на щастие, което не мога да заменя с нищо друго. Действително съм изживяла много хубави мигове в живота си и слава богу, че ги има. Когато се връщам назад, си спомням само хубавото. Всичко друго е на заден план. Може би така съм устроена - да бъда позитивен човек. Може би съм същество, създадено само за хубави неща - да ги изживявам и ако мога да давам и на хората нещо хубаво, да го правя. Ако не мога, просто пас. Негативизмът няма място в живота ми, действията и мислите ми трябва да са свързани само с позитивни неща.
 
- Сигурен съм, че не спирате да мислите и с какво да допринасяте още - и за българската, и за световната художествена гимнастика, като все още активен и уважаван човек в структурите на любимия ви спорт.
- Старая се, да. Като член на международния комитет, като съдия международна категория, като човек професионалист в този спорт, какъвто мога да се нарека. Все още смятам, че моите съвети и консултации към треньорите, работещи с нашите състезателки на високо ниво, пък и другите, които са по цензовете, бих могла да дам още и да бъда в помощ. И да давам ценни съвети тогава, когато ми ги искат.
 
- Явно мечтата за повече време с близките е доста по-силна от целта за преследване на нови постижения в художествената гимнастика, освен ако не ви търсят за помощ?
- След 62 години изцяло подчинени на спорта сега се отдавам на други изживявания - със семейството, с децата. Да си с най-близките си, е огромно щастие. Не съм могла да го изпитвам преди, защото бях много ангажирана с работата във федерацията. Знаете как е с управлението, администрацията, бюрокрацията - целодневно си в бумаги, планове, отчети, анализи, наредби, организиране на състезания. Всичко това ме изпиваше до крайност и когато се върнех вкъщи, вече бях на края на силите си. Но на следващия ден продължавах. Отново и отново, и отново. Сега търся спокойствието. Търся щастието на друго място, не в спорта, а в това да бъда с най-близките си.
 
- Как приемате вече обнародвания указ от президента да ви бъде присъдено най-високото държавно отличие „Стара планина първа степен" за изключителни заслуги към спорта?
- Това е невероятно признание. И съм малко притеснена, защото има много хора, които са дали доста от себе си за държавата, но не са получили това признание. Надявам се, че всеки, който е положил усилия, развил е своите талант, заложби и възможности и е допринесъл за страната си, ще получи същото признание. Голяма чест е за мен. Същевременно ми създава чувството за особена отговорност за всичко онова, което тепърва трябва да правя в живота си.
 
- Кое от определенията или признанията ви трогва най-много и до днес -„първата", „най-златната от златните", гимнастичка №1 за XX век?
- Най-много ме докосва, когато хората казват: „Мария - това е един добър човек".
 
- Кои имена излизат на преден план в съзнанието ви, ако направите разходка из спомените от ученическите години през захващането с художествената гимнастика, златните медали и стигнете до 70-годишния юбилей?
- Аз съм голяма щастливка в това отношение, защото са ми помагали много хора. И аз съм благодарна на всички. Благодарна съм на Жулиета Шишманова. Но преди нея на Дора Ботева - учителката ми по физическо възпитание в 19-о училище, която ме насочи към художествената гимнастика и ме заведе при Жулиета Шишманова. Тогава дойде нейната голяма роля, ролята на Жулиета -първата ми треньорка. След това Миглена Михайлова - треньорката, която ме изведе до майсторски разряд и която винаги ще помня със своята доброта и отдаденост за моето развитие. Невероятен човек. За съжаление, и нея вече я няма на този свят. След това Цветана Атанасова, Иванка Чакърова, Лили Мирчева. Всички те вече не са сред нас, за съжаление, но всяка от тях ми е дала от своя професионализъм, от своето внимание. Всяка е отделяла от своето внимание за моето израстване като спортистка.
Огромен късмет е за мен, че съм попадала все в прекрасни ръце, които да извайват моя талант.
 
Разбира се, трябва да спомена Златка Пърлева, която ми протегна ръка в труден момент, в който се лутах с кой треньор да продължа след световното първенство във Варна през 1969 г. Много са хората, на които съм задължена безкрайно на този свят. По-късно - благодарна съм на колегите ми във федерацията, целия екип, който създадох, за да направим нещо хубаво с новото поколение гимнастички - треньорите, състезателите. И сега, разбира се, новото ръководство на федерацията - виждам в Илияна Раева много добър мой наследник, който ме надминава десетократно във възможностите. Защото тя явно е широкоскроен човек, който може много и прави всичко със сърце, за да върви художествената гимнастика нагоре и българската школа да остане жива.
 
- Като се върнете назад във времето, има ли нещо, за което съжалявате, че не сте постигнали? Примерно, че не сте станали министър на спорта или не сте заели още по-сериозен пост в йерархията на световната гимнастика?
- О, Боже! Аз никога не съм се стремяла към някакви постове, те просто идваха при мен, без дори да ги желая. Но няма нещо, което да съм искала, и да не съм получила. Сякаш дори съм получила повече от това, което заслужавам. Имам всички признания - и международни, и почетни, и човешки, и внимание на хората, близките, колегите. Не мога да желая нищо, нищо повече. Всичко си имам.
 
- Какво е мнението ви за сегашното лице на българската художествена гимнастика и очакванията ви за бъдещето - след ерата на златните момичета от ансамбъла, с настъпването на времето на диамантите от новия отбор и все по-добрите изяви на Невяна Владинова и Катрин Тасева в индивидуалната надпревара?
- Миналото беше прекрасно, настоящето е много оптимистично, а бъдещето - каквото Господ е рекъл. Дай боже също да е прекрасно.
 
- Ако в този миг духате свещичките на тортата и трябва да си намислите желание, какво би било то?

- Да бъда здрава, да имам сили и да се радвам на живота. 

Победа, две ремита и три загуби за нашите на Европейското индивидуално първенство по шахмат

Антоанета Стефанова с успех над Моника Стойковска

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки