Който удря пръв, не удря два пъти

Повелият тим във вечното дерби отстъпва инициативата в последните двубои

Който удря пръв, не удря два пъти

В досегашните мачове между Левски и ЦСКА през този сезон има една ясно очертана тенденция. Който от двата отбора вкара пръв, не получава очакваното психологическо предимст­во и изпуска инициативата. Вместо да удари втори път, повелият тим отстъпва, сдава инициатива­та и в крайна сметка логично бива наказан.

Това се случи за първи път в средата на октомври миналата година. Тогава Левски поведе в ре­зултата с 1:0 с попадението на Франсис Нар и въпреки че се защитаваше бе по-опасен на контраа­така, като Георги Костадинов пропусна да реши срещата, когато излезе сам срещу Китанов. И ко­гато не се виждаше как „червените" могат да от­върнат на удара, те получиха право за изпълне­ние на дузпа, която доведе резултата до 1:1.

Още по-изненадващо се разви дербито преди месец. Тогава Арсенио Нунеш изведе ЦСКА бързо напред, а в първите 25 минути отборът на Стамен Белчев пропусна възможността да по­веде поне с 3:0. След това обаче „червените" по­каниха съперника в собствената си половина, а поведението им бе наказано с головете на Роман Прохазка и Давид Яблонски за пълния обрат.

Разбира се, от само два мача не може да се из­влича генерална насока на тези сблъсъци. Умени­ето на водения отбор да реагира обаче, гаранти­ра на зрителите, че интригата няма да изчезне още след първото попадение.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки