ЦСКА има предимство в абитуриентския месец

До момента през кампанията отборите вече имаха 3 срещи

ЦСКА има предимство в абитуриентския месец

Утре Левски и ЦСКА ще премерят сили за 141-ви път в Първа лига - сините са ликували 53 пъти във вечното дерби, червените 50, а 37 мача са завършвали наравно при голова разлика 195-193 в полза на армейците. До момента през кампанията отборите вече имаха 3 срещи - първия път завършиха наравно 1:1, след това тимът от "Герена" направи обрат за 2:1, а преди месец (на 29 април) червените спечелиха с категоричното 3:0. Съперниците са се изправяли 18 пъти един срещу друг в петия месец от годината, който е известен у нас с абитуриентските балове. И в тези мачове ЦСКА има предимство - 7 победи, при б равенства и 5 поражения.

 

Първото дерби през месец май се играе през сезон 1951 година, като в него тимът от "Армията" стига до успех с 2:1. Двубоят се решава между 70-ата и 80-ата минута. В 71-ата Михаил Янков извежда червените напред, Арсен Димитров изравнява в 74-ата, а 6 по-късно Димитър Миланов-Пижо слага точка на спора. Този двубой влиза в историята, защото това е първа победа за ЦСКА над Левски в историята на А група(основана през 1948 година), а Михаил Янков е първият голмайстор за червените 8ъ8 вечното дерби. В предишните 4 мача Левски стига до две победи с по 1:0, има и две ремита 0:0.

 

През сезон 1975/76 сините дълго време водят в първенството, но преди дербито в 26-ия кръг авансът на възпитаниците на Иван Вуцов е сведен само до две точки. Атмосферата при сините е отровена, подготвя се треньорска смяна въпреки победата с 5:4 над Барселона в евротурнирите. На 7 май на терена се развихря фланговият нападател на червените Димитър Димитров-Стоножката. След негов пробив Милен Горанов открива. В 30-ата минута идва кулминацията не само на двубоя, а и на първенството. Бранителят на червените Ангел Рангелов спира с ръка в наказателното поле прехвърлящ удар на Йордан Йорданов-Пиката - дузпа, а зад топката застава потърпевшият Йорданов. Вратарят Стоян Йорданов виртуозно отразява шута му от 11-те метра. Психологическата битка в дербито е спечелена, а последният сигнал идва при 3:1 за червените - за тях вкарват още Димитър Димитров и Георги Денев, точен за сините е Павел Панов. С успеха ЦСКА излиза напред в класирането по голова разлика, а в края става шампион.

 

Левски чака дълго време, докато ликува през месец май за първенство в Мач №1 у нас. Сините стигат до успеха едва от седмия си опит - преди това инкасират 4 поражения, стигат и до две ремита. Той обаче е с цената на титла. На 30.05.1979 година тимът от Терена" е лидер 6 първенството и влиза в последния кръг с аванс от една точка в дербито, затова го устройва и равенство. Антон Милков дава аванс на сините в 57-ата минута, но само 6 по-късно Пламен Марков изравнява. Край на интригата слага "джобният" халф на сините Тодор Бар-зов 12 минути преди края, при това с атракция преди шампионския си удар под гредата прехвърляйки топката два пъти над главите на защитниците за 2:1.

 

В следващото издание на дербито през май Левски постига и най-голямата си победа през този месец от годината - 3:0 с точни изстрели на Михаил Вълчев, Божидар Искренов и Емил Спасов. 10 години по-късно двата тима изиграват мач, който остава в синия фолклор - Бобан Бабунски и Стефан Драганов дават аванс от 2:0 на армейците, преди да са изминали 25 минути. След това обаче се разиграват Пламен Гетов и Наско Сираков. Първият връща едно попадение до почивката, а Сираков изравнява в 68-ата. След още 10 минути той с триково отиграване центрира към Гетов, който с воле прави обрата.

 

В последното дерби през май Левски печели с 2:0. Това се случва през 2009 година, а с този мач тимът от 'Терена" скъсява аванса на армейците и в края на шампионата ликува с титлата - последна засега в историята на тима. Мачът с армейците пък се оказва последен в кариерата на Георги Иванов-Гонзо, който къса кръстни връзки на коляното, а в началото на следващия сезон е назначен за спортен директор на Левски.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки