Ангел Стойков: Целта е да прескочим групите

Във футболистите ни има еуфория от предстоящите мачове, казва селекционерът

Ангел Стойков: Целта е да прескочим групите
Селекционерът на националния отбор до 19 години Ангел Стойков говори пред медиите преди заминаването за Европейското първенство, което ще се проведе в Грузия. Наставникът е оптимист за представянето ни на предстоящия шампионат въпреки тежката група, в която попаднахме.
 
Г-н Стойков, готов ли е отборът за участието на Евро 2017 в Грузия? Премина ли подготовката, както я бяхте планували?
 
- Абсолютно всичко мина по план. Получихме отлични условия, в които да се подготвим, както и такива за възстановяването на състезателите. Това, което бе запланувано като подготовка и контролни срещи, се изпълни. Доколко сме готови, ще покажат мачовете по време на европейското първенство. Мисля, че всичко ще бъде в положителна посока за нашия отбор.

Предвид доброто представяне по време на квалификациите за европейското първенство, тежат ли ви големите очаква-
ния, които има към Вас?
 
- Още след първия квалификационен цикъл не обръщахме внимание на очакванията към нас, защото, ако трябва да бъдем честни, знаехме какви бяха те още за първите мачове. Стараем се да не ни оказват особено влияние. Готвим се нормално и с настроение. Естествено и с мотивация както индивидуално, така и като отбор да се представим подобаващо.
 
Какво за вас ще означава успех на това първенство?
 
- Първо, класирането ни за европейското в Грузия, мисля, че не е малко. Ако гледаме предните ни класирания и участия, не са толкова положителни. Искам цялата спортна общественост да бъде доволна от нашето представяне.Това за мен ще е положителното и ще е успех.

Оказва ли негативно влияние на отбора това, че сме в група с едни от основните фаворити за спечелване на европейското първенство?
 
- Не, напротив. Усещам амбиция и мотивация във футболистите. Една готовност да се изправят срещу всеки един, както доказаха, че могат да го сторят и по време на квалификациите. Силните съперници са допълнителен стимул за нас.

Кой от Англия, Холандия и Германия е най-силен според вас? И съответно кой ще е най-удобният ни съперник?
 
- Не мога да отговоря еднозначно на този въпрос. Всички отбори са силни на това европейско първенство. В това число включвам и нашия тим. Надявам се ние да бъдем най-добрият отбор в групата. Уважаваме всеки един противник, но дотам. Излизаме и търсим максимума във всяка една среща.
 
Освен капитана Даниел Наумов, който е наказан за първата среща, имате ли други проблеми в отбора?
 
- Винаги има проблеми в един отбор. Сега също има и се стараем да ги разрешим. Надявам се всички да бъдат на 100% за първия мач.
 
Имахте ли достатъчно време, за да разузнаете съперниците?
 
-Да. Аз и колегите ми работихме доста в тази насока. При всички положения максималното е направено и ще ни бъде от полза.
 
Кой е големият фаворит на това първенство? Дава ли ни предимство това, че сме аутсайдери?
 
- Мисля, че ни дава предимство. Всички отбори и в двете групи са фаворити. Вече друг е въпросът как ще се развият мачовете, защото след всеки кръг нещата стават различни. Надявам се да успеем да прескочим групите.
 
Успяхте ли да се запознаете с двата стадиона, на които ще играете - в Тбилиси и Гори? Допадат ли ви?
 
- Имам информация за тях. Павел Панов също така бе на място. Каквото - такова. В момента са такива условията, че като сме на европейско първенство, не вярвам да има проблеми със стадио-
ни, терени и т.н.

Кой от нашите съперници в групата ви направи най-силно впечатление?
 
- И трите ни съперника са много силни. Всеки практикува различен стил на игра. С Англия през месец октомври 2016 година играхме контрола. Но не мога да отлича някой от тях по-специално.
 
Асен Чандъров липсва на отбора, но в тима е Матео Стаматов, който цяла година не игра футбол. Готов ли е за мачовете?
 
- За съжаление Асен Чандъров няма да бъде с отбора. Той бе основен състезател и е жалко, че няма да е с нас. Пожелавам му бързо възстановяване. Колкото до Матео Стаматов, мога да кажа, че вече е напълно излекуван. Участва на лагера, както и игра във всяка една контрола. Той дори се появи и в мача на по-малките срещу Грузия, за да може да натрупа игрови ритъм. Доколко ще бъде използван по време на мачовете, ще преценим на място.

Как искате да изглежда България на европейското първенство? Ще се надигравате ли с противниците, или ще играете по-защитно?
 
- Не ги разделям така нещата. Аз искам да видя това отношение и представяне от моите състезатели, както по време на ква-
лификациите. Това раздаване и мотивация. Както знаете, защитата започва още от нападението и ако бъдем no-агресивни в атака, това ще донесе повече увереност и самочувствие на нашите състезатели. Ще търсим
всяка една възможност, за да спечелим.
 
Готов ли е отборът да играе при големите горещини в Грузия?
 
- Запознати сме с климата, който ни очаква там. Тук времето е горе-долу същото. На последната ни контрола срещу Литекс температурите бяха подобни. Но каквото е времето за нас, такова ще е и за другите отбори. Не мисля, че това ще ни окаже негативно влияние.
 
Усещате ли товар от големите очаквания към отбора? На миналите европейски първенства тимът не успя да отбележи попадение, сега ще го стори ли?
 
- Напротив. Няма никакъв товар върху нас. Аз споделих, че това е една награда за целия труд, положен от тези състезатели. Съвсем заслужено си спечелиха мястото да участват на това европейско първенство. Надявам се да се представят на ниво. Според мен това е един стимул за тях, а не е товар.
 
До каква степен ще е от полза това, че част от играчите, които сте селектирали, вече са участвали на европейско първенство?
 
- Да, те играха на първенството до 17 години, което се проведе в България. Това при всички положения ще им е от помощ.
 
Доколко контролите "на тъмно" помогнаха за концентрацията на отбора?
 
- Така преценихме, че ще е по-добре. Искахме състезателите да бъдат оставени на спокойствие и да се концентрират. Пробвахме различни варианти и мисля, че добре се подготвихме. И мисля, че за медиите ще бъде по-прият-но да наблюдавате официалните срещи.
 
Какво е настроението в отбора? Има ли еуфория, или е спокойно?
 
- Състоянието е нормално. Разбира се, че при състезателите има еуфория от участието, но всичко е в рамките на нормалното.
 
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки