Сензациите в пресата: Аврам Грант заменя Ники Митов в Левски

Нов треньор на "Герена" още в понеделник, Лудогорец договори халф от Ягелония, Дока изнудва ЦСКА

Сензациите в пресата: Аврам Грант заменя Ники Митов в Левски

Сензациите в родната спортна преса на 30 юли, неделя, 2017 година:

Труд: Левски с нов треньор от следващия кръг

Дните на Николай Митов като треньор на Левски са преброени. Те са точно два. Наставникът ще води за последно „сините" днес в мача от 3 кръг на Първа професионална лига с Витоша (Бистрица). В понеделник на „Георги Аспарухов" се очаква да дойде неговият наследник. Става въпрос за голямо име от чужбина специалист работил в Англия.

На „Герена" усилено пазят в тайна треньорската рокада, но „Труд" научи, че Аврам Грант и Никодимос Папавасилиу са основните фаворити за поста. Бившият мениджър на „Челси" е свободен, след като през февруари напусна селекционерския пост на Гана.

Собственикът на 26-кратните  шампиони  Спас Русев не крие любовта си към тима от „Стамфорд Бридж". Босът на сините" има и бизнес в Лондон и благодаре­ние на връз­ките си на Острова, успя    да уреди Габриел Обертан и Жорди Гомес, подвизавали се във Висшата лига.

Един от най-близките приятели на Грант пък е Емил Велев, последният треньор направил „Левски" шампион. Двамата се срещнаха в България през юни, когато израелецът бе в София за благотворителния мач на Дими­тър Бербатов.

В същото време кипъреца Папавасилиу също има опит в Англия, но като скаут. Бившият треньор на „Слован" (Братислава) работи през изминалия сезон в „Нюкасъл". 46-годишният специ­алист е водил редица клубове в родината му, сред които „Олимпиакос" (Никозия), „Докса", „Еносис" и „Аполон".

Меридиан мач: Лудогорец се разбра с Ягелония за халф

Лудогорец е много бли­зо до соли­ден транс­фер. „Орлите" са постигнали дого­вореност с полс­кия вицешампион Ягелония Бялисток за премина­ването на дефанзивния халф Яцек Гуралски в редиците на бъл­гарския шампи­он.

Той пътува за Бълга­рия и в понедел­ник или вторник ще мине задъл­жителните меди­цински прегледи, след които се очаква да подпи­ше своя договор с клуба от Разг­рад. Преговорите между полския и българския клуб се проточиха, защото първона­чално Лудогорец предлагаше 1 200 000 евро, докато Ягелония очакваше цена около 2 000 000 евро. В крайна сметка в петък двата клуба стигнаха до ком­промис. Шампи­оните от Разград ще платят за Гу­ралски около 1 350 000 евро + бонус за евенту­ално участие в групите на Шам­пионската лига или Лига УЕФА.

Ако сделката се осъществи, Ягелония ще спечели доста от преминаването на Яцек Гуралс­ки в Лудогорец. През юли 2015 година клубът от Бялисток го ку­пи от Висла Плоцк за сумата от 300 000 злоти (около 71 000 ев­ро - б.а.).

С фланелката на Ягелония хал­фът е изиграл 57 мача и е вкарал 3 гола. През изми­налия сезон стана вицешампион на Полша. Негов съотборник там беше бившият футболист на ЦСКА Килиан Шеридан. В полс­кия национален отбор Яцек Гу­ралски има един мач.

Меридиан мач: Младок от ПСВ и аржентинец от Словакия отрязаха Левски

Левски удря на ка­мък засега с търсене­то на нов централен защитник. Според „Мериди­ан Мач", двата най-желани ва­рианти са отказали предложението на „сините". Става въп­рос за млад бранител от холандския гранд ПСВ Айндховен, как­то и за аржентински защитник от първен­ството на Словакия. И при двамата пър­воначално е имало някакво разбирателс­тво, но впоследствие разговорите са про­паднали, като всеки един от въпросните играчи е отклонил офертата.

Така на този етап Левски остава без оп­ция за централен за­щитник. Не е съвсем ясно, докога на „Герена" ще търсят та­къв и дали на всяка цена ще искат да го привлекат до края на лятото, или пък ще оставят тази задача за зимата. По-веро- ятно е все пак в Левс­ки да форсират неща­та, тъй като на този пост разполагат само с Давид Яблонски, Димитър Пиргов и Георги Ангелов, кой­то ги дублира, макар и да бе привлечен в състава за вътрешен халф.

До момента на „Герена" взеха 12 нови попълнения в състава си, а евентуалният защитник ще бъде под номер 13. „Сини­те" вече избързаха да пратят под наем в Ботев (Bp) Деян Ива­нов, който бе гласен за първа опция в отб­раната и така сега продължават да тър­сят нови.

Меридиан мач: Дока иска тлъста заплата

Бразилецът Дока Мадурейра е поис­кал доста тлъста заплата от ръководс­твото на ЦСКА-Со­фия, което се опитва да го върне в България. Кри­лото, което два пъти стана шампион с Литекс не влиза в плановете на Истан­бул ББ за новия се­зон, но направи доб­ро име в Турция, до­като играеше за настоящия вицешампион и има и други предложения . Предвид това, че вече е на 33 години Дока се опитва да се уреди с добър финансов приход. Точно за това едва ли би се съгласил на заплата, по-малка от 15-20 хиляди до­лара.

Ръководството на ЦСКА-София обаче разчита на това, че крилото ще отстъпи от своите претенции, след ка­то именно настоя­щите шефове на „Армията" му дадоха шанс в Ловеч и раз­виха кариерата му.

Тема спорт: Гонзо чака чужд вратар до седмица

Чуждестранен вратар ще подсили Черно море до седми­ца, довериха от "Тича". Разго­ворите със стража, чието име и националност се пазят в тайна, се проточиха, но вече са на финалната права.

В момента стар­ши треньорът Георги Иванов-Гонзо разчита само на Емил Михайлов и младока Иван Дюлгеров, който наскоро навърши 18 години. Юношата ще бъде използван и в мачовете на старшата възраст в Елитна­та група. Така привличането на нов вратар е приоритет и в близките дни се очаква то да бъде финализирано.

Тема спорт: Армейците не са се отказали от нови

ЦСКА не е сложил край на се­лекцията, като продължава да търси още едно попълне­ние. На "Армията" имат го­товност да привлекат играч до края на месец август. Чер­вените искат да добавят дълбочина в състава, поради кое­то до последно ще се стре­мят към поне още един нов. Отборът оглежда футболис­ти в защита, в халфовата ли­ния и на върха на атаката. С това  се  занимава  основно главният скаут Велизар Ди­митров.

През миналата година ЦСКА привличаше играчи до септе­мври - взе триото Джордан -Пинто - Педро в последния ден на август, а малко след това подписа и с Манолев.

По-рано през тази седмица армейците отпратиха офанзивния халф на Бордо Юнес Кабуни (22 г.), който изкара бли­зо 10 дни на проби, а взе учас­тие и в контролата с Царско село (7:4). Той асистира за един от головете, но не впечатли с изявите си.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки